Cum este în prezent situația din sptal?
Suntem asaltați în această perioadă. Este o creștere, după cum știm, a numărului de îmbolnăviri și la nivelul județului Dolj. Suntem asaltați de pacienți care vin la serviciul de urgențe, mulți dintre ei fiind chiar suspecți. A început noul an școlar, vin copii care au temperatură, care au suspiciuni de infectare și trebuie să fim pregătiți pentru ce va urma. Este evident că numărul copiilor care vin cu suspiciuni în această perioadă va crește.
În ceea ce privește capacitatea spitalului?
Pe terapie intensivă, pentru că noi suntem Spital suport Covid pentru cazurile grave, avem un salon pentru patru copii. Am avut cazuri de copii ajunși în ATI infectați cu COVID-19. Pentru adulți, avem în momentul de față la secția de terpaie intensivă 10 paturi disponibile, avem și o zonă în care stau cei suspecți, li se face testul pentru a vedea dacă rămân în zona aceasta sau coboară la etajul 3 la terapie invensivă pentru a putea fi tratați de bolile pe care le au. Spuneam că suntem asaltați și în UPU, zilnic vin tot mai multe cazuri, fie veniți cu ambulanța în urma apelului la 112, fie direct, iar cei care sunt suspectați rămân într-o zonă tampon până la prelucrarea testului Real Time PCR.
Ați avut un scandalul legat de testarea PCR la cerere, am văzut că ați publicat un comunicat de presă și ați luat atitudine pentru că se considera că majoritatea se testau pentru a pleca în vacanțe. Care este reacția dumneavoastă vis a vis de aceste acuzații?
Am avut solicitări din partea persoanelor care doresc să fie testate la cerere. Această decizie am luat-o cu mult înainte să se introducă obligația intrării pe teritoriul anumitor țări din UE cu un rezultat negativ Real Time PCR. Luasem această decizie pentru a răspunde solicitărilor pentru persoanele ce se află într-o situație ce necesită internarea într-un spital în țară sau în străinătate și este știut faptul că se testează pentru intervenții chirurgicale, și pentru un anumit tratament care solicită un rezultat negativ. Pentru aceste persoane am luat această decizie, dar ulterior au apărut și alți solicitanți care au dorit să tracă granița pentru că și alte state au introdus acestă condiție.
Cu privire la vizita ministrului sănătății, Nelu Tătaru, care a fost scopul acestei întâlniri?
De cum a intrat a vrut să vadă spitalul, nu a dorit să intre în biroul conducerii, a intrat direct în spital, în policlinică, am mers și în clinica de cardiologie și chirurgie pediatrică. A dorit să vadă că se poate da în funcțiune această secție a clinicii de cardiologie, i-am comunicat în ce stadiu suntem. Suntem la finalul achizițiilor pentru echipamente pentru a deschide această clinică.
Am înteles că ați fost cu ministul sănătății și la noul spital regional. Ce impresie a avut despre începerea lucrărilor?
Spitalul Județean a depus proiecte cu finanțare europeană, trei astfel de proiecte în valoare de 7,5 milioane de euro, prin programul împotriva răspândirii COVID 19. Ne dotăm atât Clinica de Cardiologie, cât și extinderea UPU,în cel de-al doilea proiect, accesăm fonduri pentru achiziția de echipamente de protecție pentru că noi consumăm foarte mult, în fiecare lună și dorim să ne degrevăm de aceste cheltuieli care sunt de cel puțin un milion de lei.