Ziarul Sănătatea: Odată cu începerea anului școlar și intrarea în colectivitate a copiilor, începe și îngrijorarea părinților cu privire la multiplele răceli de care cei mici vor avea parte.
Dr. Bianca Vlădulescu- medic pediatru Centrul Medical Speranța: Așa este, febra, tusea, năsucurile care curg reprezintă marele BAU-BAU al părinților, care au impresia că micuțul lor va fi veșnic bolnav și își pun multiple întrebări referitoare la această etapă din viața copiilor.
Ziarul Sănătatea: Doamna doctor se poate spune că există o vârsta potrivită pentru intrarea în colectivitate?
Dr. Bianca Vlădulescu- medic pediatru Centrul Medical Speranța Craiova: ,, Ar fi bine ca intrarea în colectivitate să aibă loc la vârstă de 3-4 ani, deoarece sistemul imunitar se formează până spre vârstă de 4 ani și se finalizează funcțional pe la 6-7 ani (astfel copiii de vârstă școlară nu mai răcesc atât de des ca preșcolarii). În funcție de nevoia de socializare a copilului: sunt copii care au nevoie mai devreme de compania altor copii”
Ziarul Sănătatea: Cum pregătim copiii pentru intrarea în colectivitate?
Dr. Bianca Vlădulescu- medic pediatru Centrul Medical Speranța: ,,Nu există rețete și tratamente miraculoase care să-l ferească pe copil de răceli. Dacă acestea ar fi existat fiți siguri că, toți părinții ar fi știut de ele și le-ar fi pus în practică. Majoritatea patologiilor de la această vârstă sunt virale, iar tratamentele recomandate sunt pentru ameliorarea simptomelor și reducerea disconfortului. Atenție la consumul abuziv de antibiotice și automedicația. Frecvența răcelilor poate fi cuprinsă între 2-12 pe an la copii mai mici de 3 ani, de 6 ori pe an la grupa de vârstă 3-7 ani și de 3 ori pe an la școlari și adolescenți. „
Ziarul Sănătatea: Este recomandat un anumit regim alimentar?
Dr. Bianca Vlădulescu- Medic pediatru, Centrul Medical Speranța: ,,Da, recomandat un regim alimentar echilibrat, cu produse alimentare de calitate, bogate în fibre, minerale, vitamine și hidratare orală adecvată și, nu în ultimul rând, un program de somn adecvat. De asemenea, exercițiile fizice, plimbările în aer liber întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte mai eficient împotriva germenilor. „
Ziarul Sănătatea: Ce ne puteți spune despre vacinare?
Dr. Bianca Vlădulescu: ,,Prevenția prin vaccinare reprezintă un element important, astfel copiii sunt protejați de boli grave și foarte contagioase. Rujeola, rubeola, oreionul, meningitele, otitele, pneumoniile, varicela, gripa, hepatita, difeteria, poliomilelita sunt printre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Ziarul Sănătatea: Igiena reprezintă un lucru important pe care copiii trebuie să- l știe.
Dr. Bianca Vlădulescu: ,,Copiii trebuie învățați să se spele corect pe mâini, ori de câte ori este nevoie. Când tușesc sau strănută, să folosească șervețel sau să își acopere nasul și gura cu cotul. Să evite împrumutarea recipientelor pentru gustări sau băuturi, să folosească propriile rechizite și ustensile de scris. „
Ziarul Sănătatea/ Pe doctor Bianca Vlădulescu medic specialist pediatru, o puteți găsi în cadrul Centrului Medical Speranța aceasta acordând consultații de specialitate, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și recomandarea unui tratament adecvat.
Consultații în contract CAS, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Programări la tel: 0771.493.887