În cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover, dr. Doru Bidileci- chirurg pediatru efectuează ecografii de șold la bebeluși

0
2422

Ziarul Sănătatea: Domnul doctor spuneți- ne când este necesară efectuarea ecografiei de șold?
Dr. Doru Bidileci-chirurg pediatru Centrul Medical Phoenix- Medicover: “Ecografia de șold la bebeluși este investigația folosită pentru depistarea timpurie a displaziei de dezvoltare a șoldului. Trebuie făcută până la vârsta de 4-6 luni (ideal, în primele 4-6 săptămâni de viață), pentru că apoi intervine osificarea capului femural, care împiedică pătrunderea ultrasunetelor. După această vârstă, evaluarea nu se mai poate face cu ajutorul ecografiei, trebuie utilizată radiografia de bazin. Întotdeauna, ecografia de șold la bebeluși este de preferat radiografiei de bazin. Radiografia presupune iradiere, ecografia nu.


Ziarul Sănătatea: De ce este importantă depistarea precoce a displaziei, cu ajutorul ecografiei de șold la bebeluși?
Dr. Doru Bidileci- chirurg pediatru- Centrul Medical Phoenix Medicover: Detectarea precoce a acestei afecțiuni, cu ajutorul ecografiei de șold la bebeluși, este crucială, pentru că netratată timpuriu, displazia de șold duce la: probleme de deplasare – copilul va șchiopăta cu piciorul afectat, dureri la nivelul articulației șoldului, osteoartrită.
Dacă displazia de dezvoltare a șoldului e tratată la timp, copilul se va dezvolta normal.


Ziarul Sănătatea: Ce poate determina medicul să solicite efectuarea unei ecografii de șold la bebeluși?
Dr. Doru Bidelici- chirurg pediatru- Centrul Medical Phoenix Medicover: ,,Medicul recomanda efectuarea unei ecografii de șold la bebeluși dacă observă, la consultație, o anomalie a șoldului (articulație instabilă, mobilitate redusă, prezența unui zgomot, ca un pocnet, la rotirea piciorului) ori o diferență de lungime sau aspect între piciorușe.
Totodată, poate solicita o ecografie de șold pentru bebeluș dacă acesta prezintă factori de risc, cum ar fi: istoric familial de displazie de șold sau a fost în prezentație pelviană la naștere – poziționat cu picioarele sau fesele orientate spre canalul de naștere, nu cu capul sau probleme la nivelul picioarelor care ar putea avea legătură cu displazia de dezvoltare a șoldului. Ecografia de șold la bebeluși este efectuată mai des în cazul fetelor, pentru că sunt mai predispuse la displazia de dezvoltare a șoldului decât băieții. La nivel global, conform statisticilor, 1 din 10 copii prezintă la naștere displazie de șold. Din cauza numărului mare de cazuri, în unele țări din vestul Europei, ecografia de șold la bebeluși face parte din setul de investigații de rutină prevăzute pentru nou-nascuți și sugari. În România, ecografia de șold la bebeluși se face la recomandarea
medicului neonatolog sau a pediatrului. “

Ziarul Sănătatea: La Centrul Medical Phoenix- Medicover se face această investigație?
Dr. Doru Bidileci- chirurg pediatru: Da, eu am competențe în ecografia de șold la bebeluși, iar dacă neonatologul ori pediatrul care consultă copilul suspectează o displaziei de dezvoltare a șoldului și a recomandat investigații de specialitate, părinții pot apela la serviciile mele în cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover, aparatura folosită pentru ecografia de șold la bebeluși este de ultimă generație, iar confortul celui mic va fi asigurat pe întreg parcursul consultației și investigației de medici și asistente profesioniști și empatici, care înțeleg cât de important este pentru părinte și copil ca întreaga experiență în clinică să fie una plăcută. “