“Pectus excavatum” sau “sternul infundat” se poate opera minim invaziv cu mijloace si aparatura proprie la SCJU Craiova in cadrul Clinicii de Chirurgie Toracica

0
11993

Un tanar cu pectus excavatum a fost tratat prin abord minim-invaziv de catre echipa clinicii de Chirurgie Toracica ,coordonata de conf.univ.dr.medic primar chirurgie toracica -Alin Demetrian. Acesta ne-a declarat ca intervenția a putut fi facuta cu mijloace si materiale proprii in cadrul clinicii, gratie unei sponsorizari facute de catre compania Ruris din Craiova.Minima invazivitate a procedeului este data de agresiunea redusa asupra integritatii cutiei toracice, iar asistarea toracoscopica da un plus de securitate procedeului.

Reporter: Domnule doctor ce este “pectus excavatum “?
Dr.Alin Demetrian: “Pectus excavatum, cunoscut sub denumirea de stern infundat sau stern in palnie, este cea mai frecventa malformatie congenitala a cutiei toracice in care o parte din coaste si sternul se dezvolta anormal, producand o depresiune mai mult sau mai putin profunda in partea inferioara a sternului. Pectus excavatum apare la 1 din 400 de copii, fiind mai frecvent la baieti. Desi malformatia este observata frecvent la nastere, aspectul de stern infundat se agraveaza si devine mult mai vizibil in perioada adolescentei, in contextul cresterii rapide, cand circumferinta toracelui se mareste cu aproape 50%”,ne-a declarat doctorul Alin Demetrian.

Reporter: Ce efect are asupra copilului?
“Foarte rar, in cazurile severe de pectus excavatum, poate sa apara afectarea functionarii inimii si a plamanilor. Totusi, motivul cel mai frecvent pentru care copiii ajung la medic este aspectul sternului. Chiar si in cazul formelor usoare, multi adolescenti devin constienti de corpul lor si se lupta cu o imagine de sine negativa, ceea ce ii face sa devina timizi si sa aiba o incredere in sine scazuta. Astfel, dorinta de ameliorare a aspectului sternului este considerata o indicatie medicala pentru interventia chirurgicala, fiind cu atat mai importanta in cazul adolescentilor. Operatia corecteaza defectul.

Reporter: Cand se recomanda efectuarea operatiei de corectie a pectus excavatum?
Dr. Demetrian Alin :”Daca operatia se efectueaza inainte de pubertate, exista riscul de recurenta in perioada adolescentei. Cele mai bune rezultate se obtin cand interventia de corectie este facuta in anii de crestere rapida din perioada pubertatii. Varsta optima este intre 12 si 14 ani, cand se poate obtine remodelarea toracelui deoarece acesta este inca foarte flexibil. Interventia se poate efectua si dupa ce s-a incheiat cresterea copilului, la adolescentul de 16-17 ani sau la adultul tanar, insa este mult mai dificila.
De aceea, este bine sa se diagnosticheze copiii cu pectus excavatum inainte de varsta de 10 ani, urmand ca medicul chirurg sa stabileasca varsta cea mai potrivita pentru operatie.Pectus excavatum operat minim-invaziv in SCJU Craiova

Reporter: Inainte cum corectati aceste malformatii ?
Dr.Demetrian: Da. Clasic, pentru corectarea defectului se practica o operatie majora care consta in deschiderea toracelui, taierea unor portiuni din coaste si remodelarea cutiei toracice. Acum insa putem realiza aceasta interventie minim-invaziva in care sub ghidaj toracoscopic se creaza un spatiu intre stern si cord prin care se introduce in siguranta o bara care va ridica sternul. In SCJU Craiova , pacientul cu pectus excavatum a fost tratat minim-invaziv de catre echipa formata din chirurgii clinicii de chirurgie toracica cei care au folosit in premiera chirurgia toracoscopica.
Prin intermediul a doua mici incizii efectuate de fiecare parte a toracelui, se insera sub stern o lama curbata din otel inoxidabil. Lamele au diferite dimensiuni si sunt modelate individual, dupa forma toracelui copilului. Pentru introducerea in siguranta a lamei, pentru a preveni lezarea inimii sau a vaselor din vecinatate, se foloseste un toracoscop de 4 milimetri diametru care permite o vizualizare foarte buna a campului operator si o pozitionare a lamei sub control direct. Odata introdusa sub stern, lama este fixata si stabilizata sigur la peretele toracic cu ajutorul unor placute metalice. Lasata in aceasta pozitie pentru minim 2 ani (in medie 3-4 ani), lama va ridica depresiunea si va remodela sternul, corectand defectul. In plus, prin procedeul Nuss se evita taierea sternului si a costelor, ceea ce va permite dezvoltarea normala a toracelui. Avantajele operatiei minim-invazive de corectie a pectus excavatum sunt multiple
Comparativ cu operatia deschisa, interventia minim-invaziv sub control toracoscopic se caracterizeaza prin:

  • Durata redusa
  • Sangerare minima
  • Cicatrici mici
  • Durere postoperatorie mult diminuata
  • Recuperare rapida