La fiecare 3 minute o persoană este diagnosticată cu cancer de sânge, iar ultima sa șansă de supraviețuire poate fi un transplant de celule stem

0
1413

Autor: Cristina Cârstea

La fiecare 3 minute o persoană este diagnosticată cu cancer de sânge, iar ultima sa șansă de supraviețuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice. Șansele de a găsi un donator compatibil în familie sunt mici, sub 30%, iar de cele mai multe ori compatibiltatea se realizează cu un donator neînrudit. La nivel mondial, pentru jumătate dintre acești pacienți, donatorul compatibil neînrudit este găsit în Registrele internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice (RNDVCSH).

În România, pentru 96% dintre donatorii compatibili au fost găsiți în Registrele internaționale și doar 4% în Registrul național. Creșterea numărului de donatori crește șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe. RNDVCSH este interconectat cu registrele ale donatorilor de celule stem hematopoietice din alte 55 de țări, însumând peste 36 milioane de donatori.

Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice în România

În prezent, peste 66.128 de români sunt înscriși în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Dintre aceștia, 6.000 s-au înscris în anul 2019. În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a devenit funcțional în anul 2013, iar de atunci, 235 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru 9 dintre aceștia, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalți, donatorii compatibili au fost găsiți în registrele din alte țări. În prezent, 37 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

Ce înseamnă să fii înscris în Registru

Odată înscrisă ca potențial donator de celule stem hematopoietice, o persoană așteaptă să fie contactată pentru a verifica potrivirea sa cu un pacient. Este posibil ca după înscrierea în Registru să nu fie niciodată sunată, însă, dacă acest lucru se întâmplă, există șansa să fie singura care poate salva viața pacientului.

Ce se întâmplă cu probele de sânge sau probele de țesut recoltat din mucoasa obrajilor

Laboratorul analizează tipul de țesut: celulele pielii sunt testate pentru markerii de țesut HLA (Antigene Leucocitare Umane). Acești markeri de proteine se găsesc pe majoritatea celulelor din organism. Există o mare diversitate de a acestora, probele fiind testate pentru până la 12 caracteristici. Sistemul imunitar utilizează markerii HLA pentru a determina care celule aparțin corpului și care nu. Odată ce au fost identificați markerii HLA, tipul țesutului este introdus în Registru în lista de salvare și i se atribuie un număr de identificare unic și anonim. Baza de date este legată de registrele internaționale și pot fi căutați donatori compatibili pentru orice pacient din întreaga lume.Cele mai bune rezultate ale transplantului sunt atunci când pacientul și donatorul HLA se aseamănă în proporție de peste 90%.

Tratamentul cancerului de sânge

Toate celulele sanguine își au originea în măduva osoasă, formându-se din celulele stem hematopoietice. Transplantul unor astfel de celule, de la un donator compatibl la o persoană bolnavă, poate înlocui un sistem imunitar deteriorat în cazul unui cancer de sânge. Celulele stem hematopoietice pot fi recoltate din sânge sau din măduva osoasă, iar transplantul acestora reprezintă o șansă la viață pentru persoanele ce suferă de o boală gravă a sângelui.

Cu ajutorul transplantului pot fi vindecate până la 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite.

Pentru ca transplantul să fie eficient, atât donatorul cât și pacientul trebuie să aibă același tip de țesut. Găsirea unei potriviri este foarte complicată existând milioane de combinații diferite. De la primul transplant, realizat în 1957, și până în prezent au fost efectuate în lume peste 1,2 milioane de transplanturi de celule stem hematopoietice.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este celebrată în fiecare an la nivel internațional în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Această zi a luat naștere ca inițiativă a Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă și are scopul de a le mulțumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscriși în registrele din întreaga lume și de a recunoaște cooperarea globală întransplantul de celule stem hematopoietice.

Anul acesta Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice se sărbătorește pe 21 septembrie 2019 atât în România, cât și în alte 55 de țări, de pe toate continentele.

“Am văzut pacienți care au reușit să învingă atacul unor boli necruțătoare datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. În lumea medicală li se spune supraviețuitori deși poate termenul potrivit este renăscuți. Avem această șansă de a fi cei care pot contribui la renașterea unui semen aflat într-o situație limită și puține lucruri pot fi mai valoroase. Invit pe toți cei care doresc să fie parte din binele comun, cei cărora le pasă, să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulți cu atât șansele unor donatori compatibili sunt mai mari”, a declarat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Cum poți deveni donator voluntar

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, anul trecut, campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”, în urma căreia 1.306 persoane au solicitat kitul de înscriere. Înscrierea online are avantajul că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18și 45 de ani, se poate înscrie de acasă, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru specializat.

Informații despre cum poți deveni donatopr voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro și www.rndvcsh.ro.
Informații despre înscrierea online în Registru se pot afla accesând linkul: https://www.registru-celule-stem.ro/cum-poti-sa-te-inscrii-online-2018/