O echipă de medici, asistenți şi voluntari oferă consultații medicale gratuite în satele din județul Dolj

0
2629

Autor: Cristina Cârstea

O asociație din Craiova, împreună cu o echipă de medici și asistenți, oferă consultații gratuite oamenilor care locuiesc în satele din vecinătatea Craiovei. Mulți dintre aceștia sunt bătrâni sau cetățeni de etnie rommă care nu sunt asigurați medical. Voluntarii oferă și consultații la domiciliu pentru persoanele imobilizate și cu probleme grave de sănătate.

Campania medicală a luat naștere la inițiativa medicului rezident dr. Carmen Maria Riza și a asistentului medical Daniel Davidescu, un tânăr de etnie rommă care și-a depășit condiția și care acum merge alături de medici, asistenți și voluntari în zonele defavorizate pentru a le oferi oamenilor asistență medicală și sprijin prin intermediul unor proiecte sociale.

Daniel Davidescu-asistent medical voluntar

Campania medicală se desfășoară în parteneriat cu asociația „Speranța pentru Comunitate”, o organizație nonguvernamentală care activează în regiunea Oltenia și care are ca scop să îi ajute pe oameni să-și îmbunătățească standardele de viață prin educație, proiecte sociale și inițiative de auto susținere. Membrii asociației au diverse naționalități și un scop comun, acela de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate.

Prin intermediul membrilor asociației, o echipă de tineri voluntari din SUA au venit în Craiova pentru o perioadă de trei luni, timp în care se implică în diverse proiecte și îi însoțesc pe medici și asistenți în campaniile medicale. Voluntarii se joacă cu cei mici și îi învață engleză, în timp ce părinții lor beneficiază de consultații medicale gratuite.

Dr. Carmen Maria Riza, inițiatoarea campaniilor medicale, mărturisește că tot ceea ce face este muncă voluntară pe care o face cu și din dragoste pentru oameni. Fiecare caz pe care îl întâlnește o impresionează și își dorește să poată să ajute cât mai mulți pacienți.

„Am ales să studiez Medicina din pasiune și din dragoste pentru oameni. Am crescut alături de bunicii mei care m-au susținut pe parcursul anilor de studiu. Când vad persoane în vârstă mă gândesc la ei. Stiu câtă nevoie au de consultația unui medic.

Împreună cu voluntarii din asociație merg în satele în care am copilărit și le ofer consultații gratuite oamenilor. Aceștia se bucură de fiecare dată să ne vadă. Știu că ne pasă de sănătatea lor, iar asta contează foarte mult pentru ei.

Unul dinte cazurile care m-a impresionat a fost la Căciulatu. O bătrănă imobilizată la pat s-a bucurat extrem de mult să ne vadă. Nu-i venea să creadă că am venit la ea acasă să vedem cum se simte și să o consultăm. În Aviasan am întâlnit o bătrână de etnie rommă care avea grijă de 20 de nepoți în ciuda problemelor de sănătate. Femeia este hipertensivă, fără tratament”, spune medicul rezident

Pe lângă campaniile medicale, asociația are și proiecte prin care susține educația rommilor și proiecte sociale prin care oferă ajutor material familiilor sărace. Daniel Davidescu este cel mai bun exemplu că se poate. Pe lângă implicarea în campaniile medicale merge ca voluntar, și îi ajutăpe tinerii de etnie rommă să conștientizeze cât de importantă este educația.

Medicul rezident dr. Carmen Maria Riza ne-a vorbit despre cât de greu le este rommilor în lipsa unei asigurări medicale

„În campaniile medicale am mers de două ori în Aviasan. Rommii nu sunt asigurați. De multe ori am cumpărat medicamente pentru cei care au avut nevoie. Am întâlnit un tânăr cu astm bronșic care rămăsese fără tratament, însă nu-și mai permitea să-l cumpere, iar nefiind asigurat nu putea beneficia de nimic. Banii pe care îi folosim în campaniii sunt din fondurile asociației, dar și din fonduri propri. Urmează acum să mergem la Braniște, la Izvorul Rece și în Cernele, unde sunt mai mulți rommi care au nevoie de noi. Împreună cu mine merge Daniel Davidescu care este asistent medical. Recent am primt numeroase cereri de la medici și asistenți medicali pentru a putea veni și ei în campaniile inițiate de asociație.”, afirmă medicul rezident

„Mă întorc în satele în care am copilărit pentru a-i ajuta pe bolnavi…”

„La 12 km de Terpezița sunt trei sate: Floran, Căciulatu și Știubei. Sunt sate izolate, fără școală, sau dispensar. Populția din acea zonă este îmbătrânită. Eu acolo am copilărit și am crescut, de acolo sunt bunicii mei. Am făut campanii medicale și acolo. Sunt foarte multe persoane care își neglijează tratamentul. Încercăm să le explicăm cât de important este să respecți tratamentul, mai ales că sunt persoane cu diabet sau cu glicemie foarte ridicată. După consultații revenim la pacienți pentru a vedea evoluția stării lor de sănătate.

La Căciulatu am întălnit un bărbat cu o tensiune ridicată și care nu era sub tratament. I-am recomandat să facă un consult cardiologic și să își continue tratamentul. Una dintre problemele constatate este faptul că oamenii renunță să-și mai ia tratamentul.”, spune medicul rezident

Cum se desfășoară o consultație

„Noi de obicei ne stabilim într-un loc unde pot veni pacienții. După ce terminăm consultațiile, mergem acasă la cei care nu se pot deplasa. O consultație constă în măsurarea glicemiei, a tensiunii, alura ventriculară și saturația oxigenului. Am depistat foarte multe cazuri de diabet și glicemii foarte mari și valori ridicate ale tensiunii la persoane neasigurate care nu urmau niciun fel de tratament.”, a mai adăugat dr. Carmen Maria Riza

În perioada următoare membrii asociației „Speranța pentru Comunitate”, împreună cu medicii și asistenții voluntari vor oferi consultanții gratuite în satele din vecinătatea Craiovei.