Ziarul Sănătatea: Ce este toxina botulinică?
Dr. Irina Stoian Ionele, medic dermatolog: „Toxina botulinică sau botoxul este o neurotoxină de natura proteica, produsa de o bacterie, Clostridium botulinum. Toxina botulinica este folosită și de către oftalmologi si neurologi pentru a trata multiple afectiuni printre care strabism, ambliopie și distonie cervicala. Noi, dermatologii o folosim pentru a trata in principal ridurile de la nivelul etajului superior al fetei: ridurile frunții date mușchiul frontal, ridurile de la coltul ochiului care formeaza asa numita laba gâștii realizate de către mușchiul orbicular și ridurile verticale si orizontale dintre sprâncene șu de la rădăcina nasului realizate de mușchii procerus si corugator.
De asemenea este folosit pentru a ameliora transpirația excesivă de la nivelul axilelor, palmelor si picioarelor.
Bruxismul sau scârțâitul dinților este o alta afecțiune care se poate corecta cu ajutorul botoxului prin relaxarea mușchilor maseteri. Cu ajutorul toxinei botulinice se poate realiza și ridicarea colțurilor gurii. Și nu in ultimul rând ridurile de la nivelul gâtului date de mușchiul platisma pot fi diminunate prin acesta procedura. Cea mai mare adresabilitate însă este pentru a trata ridurile de la nivelul etajului superior al feței. Cu ajutorul botoxului contracția mușchilor este blocata temporar, astfel încât ridurile dinamice sunt corectate și este prevenita apariției ridurilor de repaus.”
Ziarul Sănătatea: Cum se realizează?
Dr. Irina Stoian Ionele, medic dermatolog Centrul Medical Phoenix Medicover: „Injecțiile se realizează cu un ac foarte fin si nu este dureroasă. In general nu necesită anestezie locală dar eu aplic o crema anestezică pentru a minimiza efectele neplacute ale înțelăturilor. Imediat după procedură, zona tratată va fi ușor roșie, dar doar pentru câteva ore.”
Ziarul Sănătatea: Există și contraindicații?
Dr. Irina Stoian Ionele: „Nu se recomandă injectarea cu toxina botulinică persoanelor care: trec prin sarcină sau alăptare, au infecții locale în zona de injectare, au reacții de hipersensibilitate la toxina botulinică, au afecțiuni neuromusculare (miastenia gravis, scleroza multiplă, au vârsta peste 65 ani – această contraindicație se datorează lipsei unui răspuns clinic adecvat, au alergie la albumină sau sursă umană, urmează un tratament cu Aspirina, Aspenter, Plavix, Clexane, Sintrom sau alt anticoagulant/antiagregant plachetar, în ultimele două săptămâni (acestea creează risc crescut de vânătăi).”
Ziarul Sănătatea: Pot fi și reacții adverse?
Dr. Irina Stoian Ionele: „În urma injectărilor cu toxina botulinică, există posibilitatea reacțiilor adverse de tipul: edem umflarea zonei) și eritem (înroșirea pielii) la nivelul zonei injectate; sângerare și echimoze (vânătăi); reacții de tip alergic;
ptoza pleoapei superioare, ptoza sprâncenelor, asimetrii ale sprâncenelor, asimetrii ale comisurilor bucale, diplopie, cefalee, slăbiciune exagerată a mușchilor.”


Și pentru că începe o perioadă dedicată iubirii, Centrul Medical Phoenix are o ofertă specială.
Vă așteptăm în str. Calea Severinului, nr. 2G sau vă puteți programa la telefon:
0351 421 122
Luni-Vineri: 07:00-20:00
Dermatologie
PROGRAMARE CONSULTAȚIE
Dr. Ionele Irina
Medic specialist