Medicii cabinetelor medicale şcolare avertizează: „Respectarea normelor de igienă previne apariția bolilor infecțioase!”

0
1868

Autor: Cristina Cârstea

Mai sunt câteva zile până la începerea noului an școlar. Medicii cabinetelor medicale școlare ne informează care sunt documentele necesare pentru intrarea în colectivitate sau pentru transferul de la alte școli, cum putem preveni apariția bolilor infecțioase și cât de importantă este urmărirea simptomelor în depistarea acestora.

Dr. Alina Cernobai este medic primar medicină de familie, în cadrul Colegiului Național „Carol I” din Craiova. Medicul ne informează că o boală infecțioasă nu poate fi depistată de la un singur consult deoarece majoritatea bolilor infecțioase debutează cu simptome comune. Febra sau durerea în gât pot trăda atât o infecție respiratorie, cât și o varicelă sau o rubeolă în evoluție.

„În cazul bolilor infecțioase măsurile se vor aplica atât bolnavului, cât și colegilor și personalului didactic. Copilul va fi izolat, fie acasa fie la spital, pentru a evita răspândirea infecției. Acest lucru este decis de către medicul de boli infecțioase sau de medicul de familie. Este necesar să se facă o aerisire și o dezinfecție a clasei și se urmărește imunizarea copiilor, mai ales dacă este vorba despre o hepatită de tip A, boală cu transmitere digestivă, așa numita boală a mâinilor murdare .”, spune medicul

Acesta a mai precizat că:
„Încă de la primele semne de boală, fie că strănută, tușește sau face febră, copilul trebuie să se prezinte fie la medicul școlar, fie la medicul de familie, urmând ca mai apoi să fie consultat de medicul specialist. Dacă infecția este depistată, copilul trebuie izolat și realizat tratamentul, fără ca cel mic să trăiască cu teama că nu-și va mai putea recupera lecțiile.”

Igiena previne apariția bolilor respiratorii și digestive

”Toamna, ca urmare a schimbărilor de temperatură și presiune atmosferică, bolile respiratorii sunt pe primul plan. Anul trecut a fost epidemia de gripă la nivel național, s-a urmărit și evoluția rujeolei, însă din fericire, am fost ocoliți ca și școală. Este important ca părinții să învețe educație sanitară, pornind de la spălatul pe mâin,i care previne apariția bolilor respiratorii și digestive. Este important de asemenea să consumul de fructe și legume pentru un aport de vitamina C. Asigurarea necesarului de somn asigură o sănăte ulterioară a copilului.”, precizează medicul

Dr. Alina Cernobai, ne spune care sunt actele medicale necesare la reintrarea in colectivitate a elevilor

„Pentru elevii școlii, la reintrarea in colectivitate, este nevoie de o adeverință de boli cronice eliberată de medicul de familie. Pentru intrarea in clasa 0, sunt necesare următoarele acte medicale: aviz epidemiologic și dovada vaccinări, împreună cu adeverința de intrare in colectivitate în format A4, toate acestea fiind eliberate de către medicul de familie.
Actele medicale necesare intrării in colectivitatea noastră a elevilor din alte scoli sunt reprezentate de adeverința de intrare in colectivitate eliberată de medicul școlii de unde vine sau de medicul de familie ( format A4), împreună cu dovada vaccinări, termenul limita fiind întâi octombrie”, spune medicul.