O echipă de medici specialişti în Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială de la Spitalul Județean de Urgență Slatina a realizat, în premieră pentru spital, reconstrucția mandibulei unui pacient cu ajutorul tehnologiei 3D

0
1057

Autor: Cristina Cârstea

O echipă de medici specialişti în Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială de la Spitalul Județean de Urgență Slatina a realizat, în premieră pentru spital, o intervenție de extirpare a unei tumori mandibulare, urmată de reconstrucția mandibulei cu ajutorul tehnologiei 3D. Întreaga operațiune a durat 11 ore, iar modelul mandibulei a fost printat cu ajutorul unui specialist în IT.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 40 de ani, prezenta o tumoră benignă mandibulară cu risc crescut de extindere. Medicii slătineni, împreună cu pacientul, au luat hotărârea ca tumora să fie extirpată. Deoarece mandibula fusese grav afectată, aceasta nu mai era funcțională şi prezenta riscul unei fracturi, a fost astfel nevoie de o reconstrucție folosindu-se tehnologia 3D.

Mandibula a fost reconstruită folosindu-se o tehnică în oglindă prin care mandibula sănătoasă a fost printată 3D. La realizarea operațiunii a fost nevoie şi de un CT. Pentru reconstrucție a fost necesară şi o bucată de fibulă, care a fost recoltată împreună cu vasele de sânge, anastomozate la vasele cervico-faciale. Întreaga intervenție a fost realizată sub microscop.

Intervenția a fost efectuată de specialiştii în Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială de la SJU Slatina: Mădălin Săndulescu, George Craioveanu şi Ela Rusoiu, alături de anestezistul Alina Chiriac şi chirurgul plastician Andrei Ştefănescu, iar modelul 3D a fost făcut de către inginerul Cătălin Ciobârcă.