Donați sânge – Salvați vieți!

0
1217
sursa foto: tion.ro
sursa foto: tion.ro

Sute de bolnavi din toată Oltenia așteaptă zilnic pe patul de spital sângele de care le depinde viața.

Nu de puține ori, operațiile sunt amânate sau medicii din Centrul de Transfuzie Sanguină sunt puși în situația în care să aibă o singură pungă de sânge și mai mulți bolnavi în stare gravă, între care trebuie să aleagă. „Donați sânge!”, este sfatul medicilor.

Un donator poate salva trei vieți

Cei 450 de mililitri de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi. Pentru donator, această cantitate de sânge este doar o rezervă care se reface cantitativ cam în două ore, dar pentru cei aflați pe patul de spital înseamnă viață. Bolnavii din toată Oltenia așteaptă zilnic pe patul de spital sângele de care le depinde viața. Nu de puține ori, operațiile sunt amânate sau medicii din Centrul de Transfuzie Sanguină sunt puși în situația în care să aibă o singură pungă de sânge și mai mulți bolnavi în stare gravă, între care trebuie să aleagă.


Toți cei care vor să doneze sânge sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, aflat chiar în curtea Spitalului Județean.
Medicii și asistentele care lucrează în centrul de recoltare spun că se confruntăm cu un paradox. Sunt destul de mulți oameni care se prezintă la donare, dar puțini sunt acceptați. Și asta din cauză că tot mai mulți dintre cei care vin să doneze au la rândul lor probleme de sănătate.

„O parte din cei care vin la centru nu pot să doneze sânge pentru că în urma analizelor descoperim că au diverse probleme de sănătate. . În primul rând, se face evaluarea hemoglobinei. Refuzăm unele persoane pentru că nu au valori normale ale hemoglobinei și nu pot fi donatori”, spune dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova.

Donatorii sunt puțini. România, sub media europeană la donare de sânge. Numărul donatorilor din țară nu depăşeşte 2 la sută din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută. În anul 2012, în Romania, doar 1,7% din populație donează sânge, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, sau 4% în Ungaria. Astfel, în țara noastră se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 65% din totalul necesar.
În România este nevoie mare de educație medicală și conștientizarea populației pentru a atinge numărul donatorilor din alte țări europene.

Donarea de sânge aduce beneficii și pentru organismul donatorului

Donarea de sânge nu salvează doar viețile altora, ci aduce și beneficii organismului donatorului. Oamenii care donează sânge cu regularitate îşi reduc riscul de a dezvolta boli grave şi de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri cresc. De exemplu, dacă omul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Donatorii au posibilitatea efectuării, la cerere, a unor analize gratuite

Dacă în multe dintre țările occidentale persoanelor care donează sânge li se oferă doar o gustare și o băutură răcoritoare, la noi primesc o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari. De asemenea, donatorii beneficiază și de decontarea cheltuielilor de transport, alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă, dar șiposibilitatea efectuării, la cerere, a unor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară).