Autor: Cristina Cârstea
OpenMed HealthCare– o clinică de top din oraşul Craiova, ce se remarcă prin excelența serviciilor medicale oferite. Echipa de specialişti tratează pacienții cu dedicare şi profesionalism, utilizând aparatură de ultimă generație, într-un cadru modern şi primitor. OpenMed HealthCare oferă o gamă variată de servicii medicale din domeniul ginecologiei, dermatologiei, ortopediei, chirurgiei generale şi endocrinologiei. Tot aici se pot recolta şi analize medicale, iar pacienții pot fi internați în regim de spitalizare de zi.
Dr. Oana Peca-medic specialist endocrinologie în cadrul centrului OpenMed HealthCare, ne informeaza cât de importantă este vizita la medicul endocrinolog atunci când vrei să devii mămică, dar şi în timpul sarcinii, cât de des ar trebui să mergem la endocrinolog şi când putem vorbi despre cancer tiroidian.
„Endocrinologia este știința care evaluează nivelul de secreție al tuturor hormonilor din organism. Rolul medicului endocrinolog este acela de a detecta şi de a trata modificările care apar în urma unui nivel scăzut sau crescut de secreție, dar și de a preveni complicațiile. Modificările hormonale pot să apară ca o consecință a unor factori genetici sau a unor factori de mediu. În endocrinologie există mai multe tipuri de tulburări. Există situații în care glanda respectivă nu produce o cantitate suficientă de hormoni necesari unei bune funcționări a organismului- hiposecreție, sau situații în care glanda produce o cantitate de hormoni în exces- hipersecreție.”
Când trebuie să apelăm la medicul endocrinolog?
„Atunci când în viața de zi cu zi apar anumite modificări precum tulburări de somn, apetit exagerat, lipsa poftei de mâncare şi oscilații de greutate, chiar dacă aportul alimentar nu s-a modificat. Atunci este momentul ca pacientul să se prezinte la medicul endocrinolog. Scăderea bruscă în greutate este cauzată de cele mai multe ori de accelerarea metabolismului, indusă de anumiți hormoni.”
Cum este identificată o persoană care are probleme cu tiroida?
„În funcție de nivelul de secreție al hormonilor, pot să apară modificări tegumentare. De exemplu, în hipotiroidism, situație în care glanda tiroidă nu mai funcționează, de cele mai multe ori din cauza unei boli autoimune, tegumentele pacientului au o culoare gălbuie. În cazul în care are loc o hipersecreție, tegumentele sunt aspre, îngroşate. Dacă are loc o secreție de hormoni glucocorticoizi în exces, secretați de către glanda corticosuprarenală (Boala Cushing), la nivelul abdomenului apar nişte striuri colorate, roz-violacee.”
Când trebuie efectuat un control endocrinologic şi ce presupune acesta?
„Există anumite analize de rutină care se fac la recomandarea medicului de familie. Dacă în urma analizelor rezultă modificări ale nivelului de colesterol şi trigliceride, acest lucru ar putea să sugereze existența unei boli endocrine precum hipotiroidismul. La consultație, pacientul trebuie să se prezinte cu analizele de rutină pe care le evaluăm, iar ulterior întrebăm pacientul dacă prezintă anumite simptome asociate frecvent bolilor endocrine. În urma anamnezei recomandăm analize mai țintite care să ne confirme diagnosticul, în asociere cu ecografia tiroidiană.”
Când un nodul trebuie să ne îngrijoreze?
„Nodulii pot fi solizi sau chistici. Un pacient poate prezenta atat noduli solizi, cât şi chistici. Trebuie să ne îngrijorăm atunci când un nodul are caracteristici ecografice deosebite, este imprecis delimitat, crește de la o evaluare la alta cu cel puțin 20% în două diametre, este vascularizat, este fixat de planurile adiacente și dă fenomene de compresie cum ar fi tulburări de deglutitie şi respirație. Pacientul tușește frecvent sau simte nevoia de a tuși sau de a înghiți chiar dacă nu are o problemă virală. Dacă semnele sunt clare încă de la prima vizita la medic, se recomandă intervenția chirurgicală pentru scoaterea nodulului.”
Când putem vorbi despre cancer tiroidian?
„În endocrinologie, diagnosticul de cancer se pune doar în urma analizei citologice. Se realizează o puncție a nodulului respectiv, iar evaluarea se face de către anatomia patologică. În urma acesteia putem pune diagnosticul. Există un singur marker din sânge, calcitonina, care ne sugerează faptul că este vorba despre un cancer tiroidian. Cancerele tiroidiene diferențiate, adică cele care se dezvoltă din țesutul tiroidian, au un prognostic mult mai bun decât cele nediferențiate. Cancerul tiroidian este, de cele mai multe ori, diagnosticat precoce și prognosticul pacientului cât și calitatea vieții acestuia sunt mai bune.”
Medicul endocrinolog şi sarcina
„În primul rând, în primul trimestru de sarcină, tiroida fetală nu este dezvoltată complet, iar dezvoltarea fătului depinde de hormonii mamei. De aceea, dacă o pacienta are probleme cu glanda tiroidă, adică are un hipotiroidism autoimun, aceasta trebuie să efectueze controale periodice până la 20 de săptămâni de sarcină, iar după ce tiroida fetală se dezvoltă, controlul se poate face mai rar.
Majoritatea pacientelor descoperă că au probleme cu glanda tiroidă în timpul sarcinii deoarece, în primul trimestru, există un set de analize pe care acestea le efectuează, printre care şi analize ce țin de glanda tiroidă. Dacă problemele sunt descoperite încă de la începutul sarcinii, cum ar fi în primele 4 săptămâni, se poate initia terapia şi totul va fi bine atât pentru mamă, cât şi pentru făt. În cazul hipotiroidismului, tratamentul de substituție pentru a trata această boală nu este nociv pentru făt, chiar dacă este vorba despre o hipertiroidie deoarece există un medicament care nu se găsește la noi în țară, dar care este accesibil și nu pune probleme fătului.”