Dermatologii Clinicii Medicale Speranța din Craiova tratează o gamă largă de afecțiuni ale pielii și realizează o serie de proceduri de înfrumusețare

0
1412

Ziarul Sănătatea: Când vine vorba despre dermatologie patologică, care este misiunea unui medic?


Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog: Dermatologia patologică este o specialitate dedicată tratării bolilor pielii, unghiilor, părului, mucoaselor dar și bolilor cu transmitere sexuală. Misiunea unui medic este să trateze și să prevină anumite afecțiuni care pun în pericol starea de sănătate a pacientului. Consider că medicul trebuie sa fie imparțial, pregatit din punct de vedere psihologic sâ înfrunte anumite situații extreme și desigur să fie un bun profesionist. Personal relația mea cu pacientul se bazează pe confidențialitate, interes total pe problema pacientului în timpul consultației, respect pentru pacient dar si extrem de multă empatie. Este de asemenea necesar ca medicul indiferent de specialitate să fie un bun psiholog și să se adapteze fiecarui pacient. Foarte important este sa ne cunoaștem limitele atât ca medic cât și ca pacient. Pacientul să nu “ urgenteze” problema medicală prin exagerarea simptomatologiei iar medicul sâ dea dovada de maturitate și să apeleze la serviciile unui alt coleg, atunci când este vorba de un caz complex care necesită o abordare multidisciplinara.


Ziarul Sănătatea: De ce este important să mergi la un consult dermatologic regulat?

Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog: Este important să ajungem la medicul dermatolog măcar o data pe an din mai multe motiv. Depistarea precoce a cancerului de piele iar in acest sens dermatoscopia ne ajută să identificam anumite modificari ale alunițelor sau apariția de noi leziuni. Monitorizarea bolilor cronice pentru ajustarea sau chiar schimbarea tratamentului în funcție de simptomatologia pacientului. ⁠Evaluarea problemelor estetice. Chiar dacă nu avem o problema dermatologică este important sa stim ce creme să folosim în funcție de fototipul pielii pentru evitarea aparitiei ridurilor, petelor hiperpigmentare sau cicatricilor acneice. Subliniez importanța folosirii cremei cu protecție solară pentru orice tip de ten sau in orice anotimp, nu numai vara, precum și necesitatea reaplicarii dupa 3 ore.


Ziarul Sănătatea: Există tratamente personalizate pentru problemele fiecăruia?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog: Desigur că tratamentele sunt individializate pentru fiecare pacient în parte în funcție de vârsta, fototip sau afecțiunea dermatologică pe care o acuza. Factorii care pot duce la degradarea pielii sunt fumatul, expunerea la soare fără creme cu protecție solară, vântul și temperaturile scazute care pot duce la uscarea pielii, lipsa somnului care predispune la apariția cearcanelor, precum si expresia facială ce poate grăbii apariția ridurilor.


Ziarul Sănătatea: Care sunt cele mai comune afecțiuni dermatologice?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog: Cele mai comune afecțiuni dermatologice sunt acneea, dermatita seboreică, psoriazisul, rozaceea, peladele, urticaria, eczemele și dermatita atopică. Desigur o importanță deosebită trebuie să o acordam așa cum am spus și mai sus monitorizarii alunițelor mai ales ca urmeaza sezonul cald si expunerea la soare cu siguranță își va pune amprenta.

Ziarul Sănătatea: Care sunt beneficiile consultației dermatologice?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog:
În afară de examinarea pielii este foarte importantă anamneza. Evaluarea istoricului pacientului aduce foarte multe informații cu privirea la diagnosticarea precisă a bolii și tratamentul personalizat ce poate include terapii topice, medicamentoase, proceduri minim invazive sau terapii cu laser.


Ziarul Sănătatea: Să discută acum si despre proceduri estetice minim invazive si tratamente estetice Premium! Se pot realiza acestea în Centrul Medical Speranța?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog: În Centrul Medical Speranța realizez proceduri precum:

•dermapen 4 -microneedling sau terapia de inducție de colagen care prin microacele sterile penetreaza tegumentul și stimulează sinteza de colagen si elastina. Se poate realiza în mai multe zone corporale nu doar pe fața, putând astfel să tratam pe lângă cicatricile postacneice, petele pigmentare sau porii dilatați si zonele cu piele lăsată sau afectată de vergeturi folosind seruri si creme adecvate pielii pacientului.
•Prp- terapia vampir- plasmă bogată in trombocite stimulează regenerarea țesuturilor. Are rol in refacerea fermității și elasticității pielii, ameliorarea ridurilor de expresie, estomparea cearcanelor și a vergeturilor, diminuarea porilor dilatați precum și stimularea creșterii parului în cazul alopeciilor.
•Skin booster restylane vital este un produs injectabil care hidratează pielea în profunzime. După vârsta de 25 ani cantitatea de acid hialuronic din pielea noastra scade iar aceste microinjecții vor stimula fibroblastele să producă acid hialuronic, colagen și elastina, ceea ce va duce la o piele mai tânăra și mai luminoasă. Se poate injecta pe față, gât, decolteu și față dorsala a mâinilor. Este o metoda non chirurgicala care încurajează aspectul natural si îmbunătățește calitatea pielii.


Ziarul Sănătatea: Ce este acidul hialuronic?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog:
Acidul hialuronic se regăsește în mod natural în organismul nostru mai ales in piele( 50% fiind cel mai mare organ al corpului) și în cartilagii. Din punct de vedere chimic este o molecula formată din zaharuri, practic are rolul de a menține apa la suprafața pielii ducând la hidratarea ei, însă o data cu înaintarea în vârsta acesta începe să- și piardă din concentrație si proprietăți. Putem să- l folosim sub forma de injecții, fiole, medicamente sau parte integrantă a produselor cosmetice.


Ziarul Sănătatea: Sunt dureroase procedurile de înfrumusețare?
Dr. Mihaela Manea- doctor specialist dermatolog:
Pragul de sensibilitate al fiecărui pacient este diferit. Însă, înainte de orice procedură se aplica o cremă anestezică pentru 30 minute ceea ce va diminua din durere. De asemenea este foarte importantă vizita la medic înainte de efectuarea procedurii pentru a i se face anumite recomandări precum: evitarea consumului de alcool cu 24 h ore înainte, evitarea antiinflamatoarelor si bineînțeles în cazul femeilor evitarea programării cu o săptămână inainte de menstruație.


Ziarul Sănătatea: Care sunt riscurile si efectele adverse procedurilor de înfrumusețare?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog:
Cea mai frecventă complicație este cea vasculară în care acidul hialuronic blochează fluxul sangvin normal și oxigenarea țesuturilor. În aceasta situație se observă cum pielea își schimbă aspectul devine ischemică , apoi evolueaza spre necroză iar în timp lipsa intervenției la timp pielea poate rămâne cu cicatrici inestetice. Alte efecte adverse mai sunt eritemul, edemul, echimozele și migrarea acidului hialuronic.

Ziarul Sănătatea: Când apar rezultatele și cât durează efectul?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog:
Rezultatele pot să apară de la câteva zile până la câteva saptamâni. Procedurile pe care le efectuez se pot repeta la 4-6 saptamâni până la obținerea rezultatului dorit. Numărul de ședințe depinde de raspunsul pacientului la tratament dar și de profunzimea leziunilor.


Ziarul Sănătatea: Care este diferența dintre dermatologie si salon de frumusețe?
Dr. Mihaela Manea- medic specialist dermatolog:
Limita dintre cosmetică și medicină estetică este extrem de mare din punctul meu de vedere. Prefer sa nu detaliez acest aspect, din păcate banul hotărăște iar clientele/pacientele caută procedura mai ieftină si uită de cine este realizată. Una dintre marile diferențe dintre medicul estetician si cosmeticiană este ca medicul știe să și rezolve anumite complicații care pot să apară dupa proceduri.


Programare la numărul de telefon:
0771 493 887
Sau online pe site- ul: Centru Medical Speranța- dermatologie- dr. Mihaela Manea