Centrul de Radioterapie „Sfântul Nectarie” din Craiova își începe activitatea. Considerat unul dintre cele mai moderne și performante din țară, centrul face parte din proiectul doctorului oncolog Mike Schencker, cel care va inaugura în acest an și un spital de oncologie.

0
7232

Interviu realizat cu medicul oncolog Michael Schenker, medic primar oncologie medicală -Centru de Oncologie „Sfântul Nectarie”.

Doctorul Schenker a prezentat astăzi în exclusivitate pentru ziarul nostru imagini din cel mai performant centru de radioterapie din țară, dar și din spitalul de oncologie ce va avea o capacitate de 85 de paturi, unde pacienții vor putea să se trateze în cele mai bune condiții, gratuit.

Alina Trană: Domnule doctor suntem în interiorul celui mai performant Centru de Radioterapie din țară, dar și a primului Spital De Oncologie privat din Oltenia. Spuneți-mi pe ce suprafață ați construit atât Spitalul de Oncologie cât și Centrul De Radioterapie “Sântul Nectarie”?

Dr. Michael Schenker: Am construit pe o suprafață de 18000 mp, din care pe 5700 mp s-a construit spitalul și pe o suprafață de 2800 mp am construit Centrul de Radioterapie. Am făcut un credit, am luat 10 milione de euro din bancă și am construit ceea ce vedeți. Aveam nevoie de un astfel de spital. Din păcate din ce în ce mai mulți români suferă de cancer. Bolnavii nu vor plăti absolut nimic. Au gratuitate 100%. Pentru Centrul de Radioterapie ne dorim să avem înțelegere de la CAS și să semnăm contractul mult mai repede. În această săptămână primii cinci pacienți vor începe sedințele de radioterapie. În primul rând vom deschide pentru că este mare nevoie de un astfel de centru în regiune. În al doilea rând aparatul este cel mai modern din țară. de ultimă generație, performant și fiabill. Și în al treilea rând acest aparat face cel mai modern tip de iradiere IMR și ARC Rapid ceea ce Acceleratorul de la SCJU Craiova nu poate realiza. În centru pot veni pacienți din toată țara, le punem la dispoziție un număr de telefon, vor primi un număr de ordine pentru că din păcate sunt foarte multe solicitari. Cred că un singur aparat va fi insuficient în cel mai scurt timp. Să sperăm că-l vom lua și pe cel de-al doilea pentru că am construit deja și al doilea buncăr. Acesta va fi gata în câteva zile.

Alina Trană: Ce ne puteti spune despre echipa medicala?
Dr. Michael Schenker: Avem o echipă foarte bună, cu experiență în tipul acesta de iradiere IMRT. Este cel mai important lucru pentru centru să avem profesioniști. Unul dintre ei este un fizician foarte bun,cu mare experiență, considerat de foarte mulți cel mai bun din țară: 18 ani de experiență, ultimii 7 i-a lucrat într-un centru oncologic privat din București, acolo lucrând cu alți profesioniști a căpătat experiență. O altă colegă este medic specialist radioterapie ,vine de la Iași de la Institutul Oncologic. Tehnicianul are o foarte bună experiență, este absolvent al Școlii de asistenți medicali de Radioterapie din Bruxelles și a lucrat chiar în Spitalul Universitar din Belgia. O să ne mai vină o colegă cu experiență în IMRT din luna iunie. Dar avem nevoie în continuare de oameni cu experiență pentru că vom lucra pe cele două aparate în doua ture, timpul de lucru al unui profesionist pe aparat este de 6h. Vom ajunge să facem peste 100 de pacienți pe zi. Aparatul are o capacitate bună, iradiază mult mai repede și scade timpul de iradiere al pacientului. După ședinta de iradiere, pacientul poate pleca acasă dacă este din zonă. iar dacă este din altă localitate îi oferim cazare gratuit.

 

Alina Trană: Așadar în această săptămână veți deschide porțile celui mai modern centru de radioterapie din țară?

Dr. Michael Schenker: Da, așa este. Mai avem puțin de organizat, dar avem toate aprobările și vom începe ședințele cu primii 5 pacienți: o tânără cu cancer de col uterin, un bărbat cu cancer de prostată, un altul cu cancer cerebral, care din păcate este cu recidivă la 2 luni de la operație, o pacientă cu cancer de sân și alta tot cu cancer de col uterin. Pacienții pot face între 25 și 35 de sedințe în funcție de situația clinică a acestuia.

Alina Trană: Domnule doctor, ați realizat un lucru extraordinar, ați demonstrat că puteți face un spital de oncologie și un centru de radioterapie dacă îți dorești și dacă muncești foarte mult. Sunteti unul dintre cei mai iubiți și apreciați medici din România. Spuneți-ne când veți deschide spitalul și dacă mai există unul la fel de mare în țară?
Dr. Michael Schenker: Sper să putem deschide în august spitalul. Vor fi 85 de paturi. Mai există un spital în Timisoara – model de organizare pe care și noi l-am implementat. Numai că spitalul de la Craiova are spații mai generoase, culoare, alei, cabinete, buncăre, spații de depozitare, scări, recepții, saloane și spații de cazare. Am respectat toate normele impuse de instituțiile statului.

 

Alina Trană: Cine a făcut proiectul acestul spital?
Dr. Michael Schenker: EU.

Mulțumim, domnule doctor în numele bolnavilor de cancer care vă consideră atât pe dumneavoastră cât și echipa pe care o coordonați  „îngerii lor”.