Vești extraordinare pentru femei! Acestea pot beneficia acum, în cadrul Spitalului MaDonna Maria din Craiova, de ecografie mamară și elastografie, efectuate cu ajutorul ecografelor 5D

0
2055

Aceste ecografii sunt realizate de medici primari imagistică medicală, bine pregătiti și cu experiență. Cât de importante sunt aceste investigații? Cand trebuie ele efectuate si cui se adreseaza? Cum se pot adresa pacientele Spitalului MaDonna Maria? Care este diferența între ecografie și elastografie? La toate aceste întrebări ne va răspunde managerul Spitalului Maternitate MaDonna Maria, Alexandra Șurtea Preda

De mai bine de 3 luni, in cadrul Spitalului MaDonna Maria Craiova, se ofera noi tipuri de servicii medicale de calitate. De data aceasta, spitalul a ales sfera de imagistică medicală în care să se extindă prin efectuarea de ecografii mamare, elastografii, dar și examinari de ecografie generală.
În urma investițiilor importante, Spitalul MaDonna Maria pune încă odata Craiova pe harta medicală a țării prin achiziționarea celui mai performant soft de elastografie, a sondelor specfice ecografelor 5D de care spitalul dispune, vârful de gama la nivel mondial.

Alexandra Preda: „Aveam în plan să ne extindem pe partea de servicii medicale și acum iată că oferim pacientelor noastre si aceste tipuri de servicii la cele mai inalte standarde . Este un serviciu nou ce vizează diagnosticarea unor posibile leziuni benigne sau maligne la san. Am decis să acordăm o mai mare importanță acestui subiect pentru ca, în lume, la fiecare trei minute, o femei este diagnostică de cancer de sân. În România, sunt peste 6.000 de cazuri noi, anual. Este, astfel, foarte important ca femeilor să le intre în reflex să facă controale de prevenție, periodic. Ecografia mamară și elastografia sunt investigațiile prin care cancerul de sân poate fi depistat la timp și tratat.

Aparatatura spitalului nostru este ultraperformantă și avem singurele ecografe 5D din regiunea de sud-vest a țării. Aparatura la cel mai inalt nivel mereu a fost un plus pentru medicul ce urmează să efectueze investigația. Pentru a exclude posibilele erori umane ale examinatorului, doar prin ecografia 5D se obțin imagini de o mare claritate, iar in același timp, in situația in care softul specific de 5D detectează vreo posibila anomalie de măsurare, împarte imaginea in numeroase secțiuni, în așa fel încât diagnosticul să fie unul corect. Unii dintre cei mai buni medici din țara activează la Spitalul MaDonna Maria”, declară Alexandra Șurtea Preda- managerul Spitalului- Maternitate.

Cu aceste noi achiziții și echipa spitalului s-a mărit prin colaborările cu medici renumiți imagiști din zona Olteniei, medici primari cu vastă experiență în cazuistică și diagnosticare atât în problemele sânului, cât și în specialitatea de ecografie generală sau imagistică medicală. Astfel, acum pacienții se pot adresa instituției medicale nu numai pentru efectuarea de ecografie mamară si eleastografie ci și pentru efectuarea de ecografii abdominale, ecografii de părți moi, glanda tiroida, etc.
„Dacă coroborăm elastografia cu ecografia mamară, claritatea diagnosticului este de 95%.”

Pentru a afla când e cazul sa efectuam acest gen de investigație, am discutat in continuare cu managerul general:
Alexandra Preda: „Ideal este ca aceste investigații sa fie făcute preventiv, anual. Așa cum am militat pentru consultația ginecologică de rutina, astfel ne comportam si acum în ceea ce privește ecografia mamară si elastografie. Fiecare femeie nu trebuie sa aștepte vreun simptom specific , deși cu toatele știm ce înseamnă autopalparea în căutarea unor posibile formațiuni anormale din zona sânilor. Nu trebuie să așteptăm noduli palpabili, dureroși sau zone ce ridică semne de Intrebare. Femeile trebuie să se prezinte la medic pentru efectuarea unei ecografii de sân si a unei elastografii minim o data pe an. E imperativ sa o facem! Poate chiar mai des, dacă medicul o recomandă, cu atât mai mult cu cât nu ne expunem niciunui risc, ecografia fiind cu totul noninvaziva.

Important de știut este si ca Ecografia mamară este diferită față de elastografia mamară. Dacă sunt făcute împreună, ne dau o acuratețe mult mai mare a diagnosticului. Cu o ecografie mamară simplă, diagnosticarea posibilelor leziuni se face în limita a maxim 55 – 60% . În schimb, dacă coroborăm elastografia cu ecografia mamară, claritatea diagnosticului este de 95% și specificitatea lui este de aproape 99%. Cum spuneam , investigația este complet nedureroasă, neiradiantă și nu dă nicio stare de disconfort. Femeile pot să vină cu toată încrederea și să solicite această investigație, care le poate salva viața daca este efectuata cu prioritate.”

Cum poti obține o programare la o examinare ecografică de sân si o elastografie in cadrul Spitalului MaDonna Maria cu cel mai performant ecograf?
Programările se fac la numerele de telefon ale spitalului: 0351.442.574/ 0734.419.989. Femeile trebuie să solicite o programare în vederea efectuării unei ecografii mamare, sau a unei elastografii sau, de ce nu, a ambelor investigații, pentru o mai mare siguranță a diagnosticului.