In lunile iulie si august, populatia va uita de COVID, declara doctor Alexandru Andritoiu

0
5652

Doctorul Alexandru Andritoiu a declarat astazi pentru ziarul Sanatatea ca spera ca in lunile iulie si august, populatia sa uite de Covid.

Evolutia atipica a curbei epidemice in Romania „in dinti de fierastrau” este o particularitate in Europa a carei explicatie este puternic conditionata de masurile luate la timp, inainte de o eventuala „explozie” a cazurile de infectie in populatie. Masura carantinarii luata cat mai devreme este principalul factor care contribuie la aplatizarea curbei epidemice.

Masura prin care suntem obligati sa purtam masti este foarte buna. Cred ca trebuia facut asta de la bun inceput. De-a lungul anilor masurile de protectie nu s-au schimbat. Masca, distantarea sociala, apa si sapunul sunt valabile si acum si au fost valabile si in urma cu zeci de ani.

Pastrarea unor masuri sanitare la nivelul populatiei poate contribui la limitarea pana la disparitie e epidemiei. Asta, pana la aparitia unui eventual vaccin. Deci, TINTA majora in aceasta PANDEMIE ramane POPULATIA, care trebuie sa se simta si protejata dar si responsabila! In fata unui val de cazuri de infectie, sistemele sanitare s-au dovedit incapabile sa asigure cu succes asistenta medicala la un numar exagerat de pacienti.

Acest virus s-ar putea sa aiba tulpini diferite de la tara la tara, de la regiune la regiune. Uitati-va in Romania…in Moldova au fost multe cazuri, in centrul tarii sau in Oltenia mult mai putine. Unii au simptome, altii nu, unii au febra si tuse, altii ajung cu insuficienta respiratorie pe aparate. Virusul a actionat asupra pacientilor diferit. Nu putem vorbi despre “vindecare cu un anumit tratament”. Doctorul Alexie din Las Vegas chiar imi spunea: „Ce sa vindecam daca nu avem tratament pentru Covid?” La un tanar boala a actionat intr-un fel, la un cardiac in alt fel. Organismul practic lupta cu virusul. Jumatate din pacienti au stat fara tratament pentru ca nu exista unul pentru aceasta boala. Eu cred ca intr-un an si jumatate vom avea si vaccin. Realizarea unui vaccin este extrem de complexa, se-ncearca mai multe variante. Viata post-Pandemie nu va mai fi la fel cu ce eram obisnuiti!