“Cel mai mic pacient cu care am început recuperarea se născuse doar de doua zile “, declară Minola Ștefan-kinetoterapeut pentru bebeluși și copii

0
2052

Interviu cu Minola Ștefan -kinetoterapeut pentru bebeluși și copii.


Reporter: Cabinetul kinetoterapeutului Minola Ștefan arată mai degrabă ca un loc de joacă. Cum este să faci kinetoterapie chiar și cu nou-nascuți?
Minola Ștefan, kinetoterapeut: În primul rând mi-am dorit ca acest cabinet să nu fie asociat de copilași ca fiind unul medical ci mai degrabă cu o gradiniță sau un loc de joacă.Aici vin copii care au probleme neurologice și care din păcate nu au ajuns într-o grădiniță și ca atare acest cabinet înseamna pentru ei “grădința”.Când am terminat facultatea nu mi-am propus să fiu kinetoterapeut pentru copii,dar pașii mi-au fost călauziți de Dumnezeu.Prima dată am fost angajată intr-un centru de plasament. Aici lucram cu copii abandonați de părinți și care aveau și probleme de sănătate. Deși mi-a fost destul de greu la început ,mi-a plăcut foarte mult.Eu sunt o persoană care se implică.care nu poate sta pasivă,mai ales când este vorba despre copii așă că m-am dus api la World Vision. 11 ani am lucrat aici ca și kinetoterapeut cu copiii bolnavi. Eu nu știu să fac altceva. Sunt mulți micuți cu probleme și pentru că aveam multe cerințe m-am hotărât să-mi deschid propriul cabinet. Aici lucrez cu copiii dar și cu părinții. Eu sunt foarte transparentă în ceea ce fac și ca atare părinții au acces în sală și pot vedea ce exerciții fac eu cu copiii lor. Îi învăț pe părinți sau bunici cum să continue exercițiile acasă. Unii dintre ei îmi spun că nu reușesc și îi înțeleg,alții însă respectă întocmai ce le arăt eu.


Reporter. Ați avut cazuri grave pe care le-ați rezolvat?
Minola Ștefan, kinetoterapeut: Da, unele cazuri sunt destul de grave, dar nu pot face magie. Este important să lucrăm constant cu micuții și să încercam pe cât putem să le ameliorăm suferința.


Reporter: Cu ce probleme vin copiii la kinetoterapeut?
Minola Ștefan, kinetoterapeut: Tratarea afectiunilor aparatului locomotor: luxatii congenitale de sold, platfus, genum varum sau valgus, genunchi in X:

 • Corectarea atitudinilor posturale vicioase si a modificarilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate: cifoza, lordoza, spate plan
 • Maladia Scheuermann (efectuarea unor exercitii de gimnastica posturala, pentru corectarea pozitiei; evitarea accentuarii cifozei si corectarea acesteia; profilaxia discartrozelor sau recuperarea acestora; reeducarea respiratorie);
 • Imbunatatirea mobilitatii articulare normale pierdute in urma unei imobilizari post fractura;
 • Kinetoterapia este indicata, chiar obligatorie, in majoritatea tulburarilor si intarzierilor in dezvoltarea neuropsihomotorie;
 • Combaterea obezitatii si a posturii la copiii cu sindrom Down;
 • Combaterea obezitatii la copii si adolescenti;
 • Afectiuni mai des intalnite la copii in cadrul departamentului de recuperare medicala:
 • Hipotonia
 • Probleme de mers: Platfusul, Tal valg, Genu valgum (luxatia congenitala de sold, Torticoli, Maladia Scheuerman, Deviatii ale coloanei vertebrale: Scolioza, Cifoza,Lordoza),
 • Hipotonia este definita ca o scadere a tonusului muscular. Forta musculara generala este redusa. Bebelusii hipotoni au o pozitie in care isi mentin coatele si genunchii perfect extinsi, nu isi pot sustine capul ridicat sau fixat, acesta cazand intr-o parte sau in cealalta.
 • Daca un copil normal poate fi ridicat si sustinut de parinte de zonele axilare, un copil hipoton are riscul sa alunece din aceasta pozitie, din cauza faptului ca musculatura lui hipotona nu poate sustine o astfel de miscare. Reflexele copiilor cu hipotonie sunt diminuate, nu pot strange mana si nici degetelele. Hipotonia poate fi tratata cu ajutorul kinetoterapiei, prin exercitii care ajuta la tonifierea musculaturii, exercitiile se fac progresiv, de la incet la greu, cunoscut spre necunoscut, de la simplu la complex si trebuie sa fie pe placul copiilor. Platfusul este una dintre cele mai raspandite deficiente a piciorului la copii. El se manifesta prin caderea boltii plantare. Pana la varsta de 2 ani, piciorul plat este fiziologic, normal. Dupa aceasta varsta se pot pune diagnostice corecte de picior plat. Trebuie de asemenea sa stim, ca la maturitate, doar unul din 10 copii va avea platfus. In multe cazuri, purtatul talonetelor nu ajuta, poate chiar sa dauneze, sa formeze posturi incorecte sau compensatorii. Talonetele sunt recomandate doar cand copilul acuza dureri la nivelul talpilor sau piciorusul este foarte rigid. In celelalte cazuri, kinetoterapia si masajul plantar sunt de ajuns.
 • Tal valg este cea mai des raspandita afectiune a piciorului la copii. Piciorusul copilului este orientat in sus si in afara. Piciorul tal valg este o afectiune congenitala si poate afecta un picior sau amandoua.
 • Fetitele si primii nascuti ai unei familii au predispozitie mai ridicata catre aceasta afectiune. Afectiunea nu este una dureroasa, ea poate fi tratata prin kinetoterapie si masaj. Piciorul tal valg nu este dat de asezarea osoasa, ea fiind una buna, ci de muschii de pe partea interna a gambei care sunt contractati si trag piciorusul spre partea afectata.


Genu valgum este o afectiune cunoscuta si ca “genunchi in X”. Acesta este intalnit cu preponderenta la fetite si poate fi diagnosticat cu exactitate dupa varsta de 3-4 ani. Afectarea este in principal la nivelul ligamentelor, care sunt slabite, dar poate sa apara si in urma unor traumatisme, operatii, rahitism sau tulburari de crestere osoasa. Se remite foarte bine prin kinetoterapie, daca terapia este inceputa imediat dupa diagnosticare si se poate ameliora total pana la varsta de 7 ani. In cazul in care afectarea este prea mare, distanta dintre glezne cand picioarele sunt pe sol fiind mai mare de 10 centimetri, se recurge la tratament chirurgical. Genu varum este deficient in care picioarele au forma de paranteza. Mitul ca un copil ar trebui sa fie infasat ca sa nu ajunga cracanat (denumire data in popor pentru genu varum) este fals. Genu varum este de fapt o deformare a picioarelor, caracterizata prin arcuirea spre exterior a femurului si tibiei. Acesta este normala la copiii nou nascuti, dar devine patologica dupa varsta de 3 ani, cand deja copilul de deplaseaza fara ajutor si oasele se fixeaza in aceasta pozitie. Evolutia acestei deficient trebuie urmarita cu atentie, pentru ca in cazuri extreme poate devia in artita. Genu varum poate fi recuperat prin kinetoterapie, masaj si diete echilibrate si sanatoase. In cazuri extreme, se poate interveni si chirurgical.

Luxatia congenitala de sold este o afectiune a copilariei, fiind reprezentata de o dezvoltare anormala a articulatiei coxo-femurale. Articulatia soldului trebuie sa fie in forma de cupa, sa permita capului femural sa intre in aceasta si sa se fixeze bine. In cazurile copiilor cu luxatie congenitala de sold, articulatia este aplatizata, capul femural neavand unde sa se insereze, acesta iesind din articulatie partial sau total la fiecare miscare a piciorului.
Deficient poate sa apara la unul sau la ambele picioare.


Reporter: Cum recunoastem luxatia congenitala de sold?

Minola Ștefan, kinetoterapeut:
• Asimetrii ale cutelor picioarelor
• Miscarea asimetrica sau dureroasa a picioarelor
• Dificultati la indoirea sau indepartarea de corp a piciorului
Tratamentul este unul lung, cu multe etape. In prima faza, se vor fixa coapsele la un unghi de 90 de grade, cu ajutorul unor mijloace ajutatoare. Aceasta pozitionare va fi una permanenta, atat ziua cat si noaptea, pe parcursul mai multor luni. Pe langa aceste pozitionari, se fac si sedinte de kinetoterapie, scopul fiind tonifierea musculara si formarea unei pozitii corecte a membrelor.

Torticolisul
Ati stat vreodata intr-o pozitie incorecta cu capul si dupa ati simtit ca sunteti blocat, ca nu puteti misca capul, ca trebuie sa va intoarceti cu totul atunci cand sunteti strigat din spate? Acesta este torticolisul. In alti termeni, torticolisul este o deviatie bidimensionala a capului si gatului, data de o afectiune a unuia din cei doi muschi sternocleidomastoidieni. Barbia va sta indreptata spre unul dintre umeri, iar capul este inclinat spre celalalt.
Una dintre afectiunile mai grave din aceasta categorie este torticolisul congenital, care poate sa apara exact la nastere sau imediat dupa, el este dat de scurtarea unuia dintre muschi, deci de tragerea spre partea respectiva a capului. In cazul torticolisului, sunt recomandate fizioterapie si kinetoterapie, Fizioterapia pentru relaxarea muscular, iar kinetoterapia pentru extinderea muschiului blocat si pentru tonifierea musculaturii de ambele parti. De asemenea, kinetoterapia previne aparitia posturilor vicioase si a posibilelor deformatii ale coloanei. Maladia Scheuermann mai este cunoscuta si ca hipercifoza juvenila si este de obicei asociata cu o lorodoza compensatorie. In general, in cazul acestei maladii apar modificari la nivelul corpurilor vertebrale, spatii intre vertebre si dureri inconstante. Poate fi diagnosticata corect intre varstele de 13-16 ani si este mai frecventa la baieti. Diagnosticul corect se pune in urma unui examen clinic, dar si a unuia radiologic. In cazul acestui diagnostic, este recomandat sa stopam activitatea fizica sportiva, sa se faca sedinte de kinetoterapie si se recomanda, de asemenea, un tratatament antiinflamator.
Tratamentul poate dura pana la 2 ani, iar interventiile chirurgicale sunt rar recomandate.

Minola Ștefan, kinetoterapeut:

Deviatii ale coloanei
Coloana vertebrala are curburi fiziologice: una in zona cervical si una compensatorie in zona lombara. Modificarile patologice in ax sau accentuarea curburilor fiziologice duc la aparitia deviatiilor coloanei vertebrale. Aceste deviatii sunt: scolioza, cifoza si lordoza.

Scolioza este reprezentata de aparitia unor curburi nefiziologice ale coloanei. Scolioza poate sa fie in forma de “C”, atunci cand umarul este coborat si soldul de pe aceeasi parte este ridicat, sau in “S”, atunci cand umarul si soldul de pe aceeasi parte sunt coborate/ridicate.

Cifoza este deviatia coloanei vertebrale in plan vertical. Aceasta se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei spre fata, mai ales in regiunea toracica. De obicei, dupa aparitia cifozei apare si o lordoza compensatorie, prin care organismul incearca sa se echilibreze.
Lordoza apare atunci cand curbura lombara este accentuata, coloana fiind trasa spre partea din fata. Acest lucru apare in cazul cifozei sau la femeile insarcinate. Din păcate sunt muți copii care au astfel de probleme.


Reporter. Cum reușiți să lucrați cu bebelușii ?
Minola Ștefan: Pot să lucrez foarte bine.Cei sub cinci luni sunt preferații mei,sunt cei mai cuminți,nu plâng, nu se opun și se recupereaza foarte bine.Le recomand părinților să ajungă la medic și ulterior la kinetoterapeut imediat ce sesizeaza cea mai mică problemă. Eu le spun părinților care vin cu bebesluși de 6 luni,ce trebuie să facă la 7, la 8 luni.


Reporter :Sunt părinți care ajung târziu la kinetoterapeut pentru că ei consideră ca cel mic sau cea mică moștenește acea problemă din familie ?
Minola Ștefan: Da, mă confrunt foarte des cu această problemă. Vin și-mi spun că și ei au avut picioare stâmbe până la o anumita vârstă și ulterior s-au îndreptat. Ca atare consideră ca bebelușul ii moștenește. Nimic mai fals. În general bunicii influențează părinții spunându-le că și ei au fost la fel.


Reporter: Le spuneți părinților atunci când vă dați seama că din păcate problema de sanătate a copiilor lor este una gravă?
Minola Ștefan: Kinetoterapeutul nu pune diagnosticul.acesta lucrează cu copilul după ce medicul le-a pus un diagnostic. Din păcate sunt și copii nediagnosticați. Părinții aleg să vină prima data la mine. Dar îmi dau seama imediat că micuțul are o problemă neurologică,dar nu am voie să spun asta și ca atare ii trimit la medic. Dupa ce li se pune diagnosticul ,acestia revin în cabinet.


Reporter : Dacă nu v-ați fi făcut kinetoterapeut pentru copii,ca altă meserie v-ar fi placut ?
Minola Ștefan: Mi-ar fi plăcut foarte mult să fiu medic neonatolog sau medic pediatru.În ultimul an am lucrat cu copii foarte mici. Copiii mai mari îi trimit la colega mea.Mie-mi place să lucrez cu bebeluși. Cel mai mic nou-nascut cu care am lucrat a avut 2 zile. M-a sunat doamna doctor neonatolog Siminel și m-a rugat să merg să-l văd văd la spital. M-am dus și am început să lucrez cu el.


Reporter: Ce zic copii când ajung aici?
Minola Ștefan: Sunt fericiți, pentru că îi aștept cu cadouri ,cu bomboane ,cu mici atenții. Vă dați seama că micuții s-au săturat, au obosit și ei, iar eu trebuie să-i atrag pentru ca-mi iubesc toți pacienții.