“O ecografie Doppler poate ajuta la diagnosticarea mai multor afecțiuni,inclusiv: cheaguri de sânge, ocluzii arteriale, anevrisme etc.” declara dr. Nicoleta Zuican medic neurolog – Centrul Medical Phoenix

0
2445

Interviu realizat în cadrul Centrului Medical Phoenix-Medicover cu dr.Nicoleta Zuican -medic specialist neurolog

Reporter: Doamna doctor ce este ecografia Doppler?
Dr. Nicoleta Zuican: Ecografia Doppler este o metodă neinvazivă, care studiază direcția fluxului sanguin prin examinarea principalelor vase de sânge, a sistemului venos. Ecografia Doppler sau testul Doppler nu doare, nu iradiază si se poate repeta de mai multe ori. Este un test noninvaziv care poate fi utilizat pentru a estima fluxul din vasele de sânge. O ecografie obișnuita folosește undele sonore pentru a produce imagini, dar nu poate afișa fluxul de sânge. Practic o ecografie Doppler poate estima cât de rapid curge sângele prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său.
Ecografia Doppler este foarte utilă și importantă pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament corect. Procedura poate depista plăci ateromatoase (depuneri de grasimi pe peretii vaselor de sânge) sau trombi (cheaguri de sânge) care afectează circulația si cresc riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral si poate duce la cangrena membrelor (întreruperea circulatiei are ca rezultat moartea țesutului afectat si poate duce chiar la amputarea membrului). În neurologie ,ecografia doppler transcraniana este utila pentru depistarea leziunilor cerebrale si altor afecțiuni de la acest nivel.


Reporter: Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul testului Doppler?
Dr.Nicoleta Zuican: O ecografie Doppler poate ajuta la diagnosticarea mai multor afecțiuni, inclusiv: cheaguri de sânge, valve care funcționează slab in venele picioarelor, ceea ce poate provoca acumularea de sânge sau alte lichide in picioare (insuficiența venoasă), defecte ale valvelor cardiace si boli cardiace congenitale, ocluzie arterială (artera blocată), scăderea circulației sângelui în picioare (boala arterei periferice), anevrisme. Îngustarea unei artere, cum ar fi cea de la gât (stenoza arterei carotide).


Reporter: Vorbiți-ne despre utilitatea ecografiei Doppler.
Dr.Nicoleta Zuican: Un test cu ultrasunete Doppler ajuta medicul examinator sa verifice daca exista leziuni la nivelul arterelor sau să monitorizeze anumite tratamente ale venelor si arterelor. Testul Doppler este aproape nelipsit in cadrul consultului cardiologic in tarile dezvoltate din vestul Europei si America. Testarea Doppler este foarte importanta si ea ajuta la stabilirea unui diagnostic corect. Ultrasunetele Doppler pot fi utilizate pentru studiul si monitorizarea principalelor boli vasculare (arteriale si venoase, stenoza, anevrisme, tromboza venoasa si insuficienta venoasa) sau pentru identificarea leziunilor aterosclerotice, care sunt placi care blocheaza fluxul sanguin si pot provoca tromboze venoase.
Acest test poate fi efectuat ca o alternativa la procedurile mai invazive, cum ar fi angiografia, care implica injectarea de coloranti in vasele de sange, astfel incat acestea sa apara clar pe imaginile cu raze X. Pentru pacient acest test este important pentru a identifica anumite afecțiuni și a interveni câ mai rapid pentru ameliorarea și vindecarea acestor afecțiuni identificate.


Reporter: Este o ecografie Doppler dureroasa sau periculoasa?
Dr.Nicoleta Zuican: Examinarea nu creaza disconfort, nu este nici dureroasă și nu prezintă nicio contraindicație.


Reporter: Cui ii este recomandată ecografia Doppler?
Dr. Nicoleta Zuican: Oricine se poate supune acestei examinari. Ecografia Doppler se efectuează pentru a diagnostica unele afecțiuni ale vaselor de sânge, la recomandarea medicului. Pacienții care fac ecografii Doppler sunt de obicei persoane care prezintă factori de risc pentru afecțiunile vasculare sau care au avut rezultate în afara limitelor la analize. Investigația este recomandată de obicei pentru: Persoane cu un stil de viață nesanatos-cu diete bogate in grăsimi si alimente tip fast-food, sedentarism, fumători , persoane supraponderale sau obeze, Hipertensivi, persoane cu diabet zaharat ,persoane cu nivel ridicat de colesterol în sânge, persoane ce au suferit anumite traumatisme ,accidente vasculare cerebrale ischemice, persoane cu simptome ale anginei pectorale, durere la nivelul pieptului, umărului, gâtului, care apare in timpul efortului și se ameliorează la repaus, persoanecu simptome ale bolii arteriale periferice: amorțeala sau senzatie de arsură bruscă la nivelul membrelor, cele cu ateroscleroza carotidiana (boala carotidiana), care au in familie cazuri de accident vascular cerebral sau de boala cardiaca ischemica, femei însărcinate care prezintă lichid amniotic redus, insuficiență placentară, făt cu malformații cardiace, incompatibilitate de Rh.


Dacă va regăsiți în una din situațiile mai sus menționate veniți la medicul specialist care vă poate recomanda să efectuați o ecografie Doppler.
Aceasta poate identitifica afecțiuni care vă pot pune viața în pericol și în final vă poate salva viața .