“Atenție la otita de piscină” -doctor Mihaela Mitroi-Centrul de Excelență în Rinologie Craiova

0
3027

Reporter: Doamna doctor Mihaela Mitroi care este cauza apariției durerilor de urechi după o zi petrecută la piscina?

Dr.Mihaela Mitroi -Centrul de excelență în Rinologie: Apariția durerilor otice după o zi la piscină se întâlnește destul de frecvent. Temperaturile ridicate de afară ne îndeamnă la bălăceală. Atenție, însă exista persoane cu sensibilitate mai crescută cărora apa pătrunsă în aparatul auricular poate provoca infecții și dureri îngrozitoare „Boala înotătorilor” otita de piscină sau otita externă, cum este denumită de specialiști, reprezintă inflamarea conductului auricular extern care devine sensibil. Această afecțiune este o cauză frecventă a durerilor în zona auriculară. Infecția poate fi declanșată de surse bacteriene și micotice (ciuperci) care se găsesc în apa din bazin. Infectia este cauzata de apa contaminata cu microorganisme, care patrunde in conductul auditiv extern. Aceste microorganisme sunt prezente in piscine, stranduri, lacuri, mare, iar aparitia infectiilor este favorizata de prezenta algelor si a nisipului care patrund in ureche. Astfel, persoanele sensibile și copiii pot contacta mai ușor această infecție după numai o zi petrecută la piscină.


Reporter: Cum se manifestă boala?
Dr. Mihaela Mitroi: Boala se manifestă printr-o senzație de disconfort sau durere destul de mare la nivelul urechii, care poate fi spontană sau provocată de atingere. În unele cazuri, infecția poate să scadă auzul și să provoace o scurgere purulentă gălbuie. Aceste simptome pot să împiedice persoanele să-și desfășoare activitatea de zi cu zi, durerea fiind foarte intensă.


Reporter: Cum se tratează?
Dr.Mihaela Mitroi:“Deşi este foarte dureroasă, otita externă este o afecţiune uşor de tratat. Un tratament local este suficient pentru a rezolva otita externă. Dar este important să mergi la medic. În lipsa tratamentului, otita externă poate evolua spre complicaţii, cum ar fi extinderea infecţiei la nivelul pavilionului auricular sau la nivelul ganglionilor. Tratamentele ce calmează durerea combinate cu picăturile locale dezinfectante, fac parte din protocolul de tratament al otitei externe. În unele situații, medicul ORL-ist va decurge la aspirarea secrețiilor otice. Dacă inflamația este severă și nu cedează la aplicarea tratamentului local, se recurge la tratament antibiotic oral. În mod normal, afecțiunea se vindecă în câteva zile.


Reporter:Putem preveni aceasta boala?
Dr. Mihaela Mitroi: ”Da,trebuie să ne ștergem foarte bine urechile când ieșim din piscină sau mare, dar atenție -trebuie să evităm folosirea bețișoarelor de urechi, sau a altor „instrumente” de curățat canalul auricular, întrucât acestea provoacă răniri sau iritații la nivel local sau pot împinge cerumenul în profunzime, favorizând formarea dopurilor și apariția inflamațiilor și infecțiilor; Ar trebui când suntem la piscină să purtăm cască pentru înot sau dopuri de urechi, prevenind astfel pătrunderea apei în canalul auricular. Daca a pătruns apa în urechi, trebuie să o scoatem prin înclinarea capului în lateral sau ștergerea cu un colț de prosop sau șervețele. Dacă se semnalează otita externă la una dintre urechi, trebuie să acordăm atenție sporită măsurilor de igienă pentru a preveni infectarea urechii contralaterale.