Un demers fără precedent pentru sistemul medical din regiune, dar și din țară: amenajarea unei Unitati Funcționale pentru Arși în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova

0
2786

Inițiativa, pornită de la managerul Spitalului Județean, Laurențiu Ivanovici, și de la șeful Clinicii de Chirurgie Estetică, prof. univ. dr. Marius Ciurea, este menită să acopere un vid de servicii medicale specializate pentru pacienții cu arsuri grave din regiunea noastră, dar nu numai.

Astfel, în luna decembrie a anului trecut, am înaintat o adresă comună din partea Consiliului Județean Dolj și a SCJU Craiova către Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia pentru a cere acordul modificării contractului de finanțare a lucrărilor de extindere și amenajare a Unității de Primiri Urgențe. Prin această cerere am solicitat schimbarea funcționalității spațiului de la etajul 1 al UPU și amenajarea unei clinici de terapie intensivă destinată marilor arși.

Vestea bună a venit la sfârșitul săptămânii trecute, atunci când am primit răspunsul pozitiv la solicitarea noastră.

Unitatea Funcțională pentru Arși va avea o sală de operație și patru rezerve. Echipamentele necesare pentru sala de operație și pentru două dintre rezerve au fost deja achiziționate de către spital, iar Consiliul Județean Dolj va aloca fondurile necesare pentru dotarea celor două rezerve rămase.

Serviciile medicale pentru pacienții cu arsuri grave urmează să fie asimilitate urgențelor medico-chirurgicale și de terapie intensivă cu circuit închis.

Unitatea de Primiri Urgențe este modernizată și extinsă printr-un proiect amplu cu finanțare din fonduri europene. Odată cu finalizarea acestui obiectiv, în prima parte a acestui an, va deveni funcțională și unitatea pentru arși.

Consiliul Județean anunță faptul că la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, în cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU), va funcționa o nouă structură medicală în care vor fi tratați pacienții cu arsuri grave.

Potrivit lui Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj, Unitatea Funcțională pentru Arși va fi organizată în spațiile destinate celor două săli de operații ale UPU, în acest sens fiind emise deja autorizările necesare de către Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„După cum se cunoaște, Unitatea de Primiri Urgențe trece printr-un amplu proces de modernizare și extindere, lucrările fiind inițiate din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj și preluate apoi spre finanțare printr-un proiect cu fonduri nerambursabile.

În urmă cu două luni, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, domnul profesor universitar doctor Marius Ciurea, și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, domnul Laurențiu Ivanovici, ne-au cerut sprijinul pentru a transforma sălile de operații ale UPU într-un centru pentru arși. Ne-am alăturat acestui demers, pe care îl considerăm vital pentru întreaga noastră zonă, și am solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia acordul de a interveni asupra proiectului pe care îl derulăm cu finanțare din fonduri europene.

Răspunsul pe care l-am primit din partea directorului general al ADR SV Oltenia, doamna Marilena Bogheanu, a fost pozitiv, întrucât modificările nu afectează îndeplinirea indicatorilor asumați prin proiect de către Consiliul Județean, iar organizarea unui centru pentru arși este asimilată urgențelor medico-chirurgicale și de terapie intensivă cu circuit închis, cheltuielile realizate în acest sens fiind eligibile pentru a fi suportate din fonduri europene.

Există, așadar, toate premisele ca noua structură să devină funcțională într-un timp scurt, cu atât mai mult cu cât la nivelul spitalului se regăsesc deja aparatura și dotările necesare pentru amenajarea unei săli de operații și a primelor două dintre cele 4 rezerve destinate pacienților, care vor fi create aici“, a precizat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Investiția pentru modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a SCJU Craiova, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, este derulată de Consiliul Județean cu finanțare obținută prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului populației din județele Mehedinți, Dolj și Olt la servicii medicale de urgență“.