4 Februarie – Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului

0
3710

„La fiecare nouă secunde o persoană este diagnosticată cu cancer în Europa. Pana în 2035, numărul de cazuri de cancer s-ar putea dubla, iar aproximativ 40% din populație se va confrunta cu această boală la un moment dat în viață. Exista peste 100 de tipuri de cancer declara reprezentantii OMS”.


Noul coronavirus a schimbat in mare parte activitatea spitalelor din Romania si nu numai. Bolnavii de cancer au fost poate, cei mai afectați. Diagnosticul întârzie, la fel tratamentul și intervențiile chirurgicale. Cele mai multe centre oncologice din România și-au redus activitatea din cauza noilor criterii epidemiologice, iar listele de așteptare se întind pe câteva săptămâni.


An de an, mii de pacienți au nevoie de ajutor din partea medicilor din centrele de tratare a cancerului, pentru operații, radioterapie și chimioterapie. Nu și anul 2020 pentru ca pandemia a schimbat regulile respectate de zeci de ani.

“40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite”

Doctorul Cristian Lungulescu – Vicepresedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania ne-a acordat un interviu in exclusivitate.

Reporter: Domnule doctor spuneti-ne ce a insemnat pentru pacientii oncologici dar si pentru personalul medical anul 2020?


Dr.Cristian Lungulescu: Pentru noi toti anul trecut si anul acesta a insemnat si inca inseamna o provocare. In 2020 cand a fost declarata oficial pandemia pe mine m-a gasit chiar intr-un spital in New York unde am si consultat primii pacienti oncologici infectati cu Sars Cov2. Toata comunitatea a fost lovita. Am fost pusi in fata unei situatii fara precedent. Toti medicii din lume fie ca erau americani, nemti, israelieni sau romani, cu totii am reactionat la fel, pentru ca nimeni nu se confruntase cu o astfel de situatie.Nu stiam cum sa diferentiem, nu stiam care pacienti pot sa astepte, nu aveam echipamente, nu stiam ce sa le spunem pacientilor.


Reporter:Pacientii oncologici au fost mai expusi acestei infectii? Sunt considerati primii pacienti cu grad mare de risc in infectia cu Sars Cov2?

Dr. C. Lungulescu: Nu exista in acest moment statistici clare, dar este cert ca au fost luate masuri speciale pentru astfel de pacienti. Exista o grupa de pacienti expusi cum ar fi cei cu tumori hematologice, leucemii, limfoame sau pacientii cu neoplasm bronho-pulmonar.


Reporter: La aceasta grupa de pacienti, simptomele au fost asemanatoare ca si in cazul celor infectati cu Coronavirus?

Dr. C. Lungulescu: Da, simptomele s-au suprapus in multe cazuri.

Reporter: O problema destul de grava cred ca este si neprezentarea la medic in aceasta perioada, de frica infectiilor. Credeti ca la acesti pacienti veti descoperi prea tarziu boala ?

Dr. C. Lungulescu: Urmările vremurilor pe care le trăim se vor răsfrânge în viața bolnavilor de cancer peste câteva luni. Diagnosticul venit târziu, schimbă iremediabil evoluția bolii. Toate programele de screening au fost sistate, dar nu numai in Romania. Deja am inceput sa primim destul de multe cazuri.


Reporter: Care au fost cele mai frecvente intrebari adresate de catre pacientii diagnosticati cu cancer?

Dr. C. Lungulescu: Cei mai multi intrebau daca vor fi infectati cu Sars-Cov-2, mai pot continua tratamentul pentru boala cronica?

Reporter: S-a mai putut face preventie in 2020?

Dr. C. Lungulescu: Nu, nu s-a putut face. Foarte multi n-au mai ajuns in spital,nu si-au mai facut controlale periodice sau analize. Programele de screening au fost sistate. Acestea erau foarte importante pentru neoplazii frecvente cum ar fi: cancerul mamar, col uterin sau cel de colon.


Reporter: Societatea Nationala de Oncologie recomanda vaccinarea pacientilor oncologici?

Dr.Lungulescu: Da, o recomanda dar se si discuta pentru fiecare caz. Nu exista contraindicatii absolute in ceea ce priveste vaccinarea pacientilor diagnosticati cu cancer.

“Cancerul poate afecta pe toată lumea, la orice vârstă. Deputata europeană poloneză Janina Ochojska care este tratată pentru cancer la sân, vede această boală astfel: „Este un lucru care conectează oarecum Europa. Pentru că împreună luptăm cu ceva care afectează pe toată lumea. Nimeni nu este exclus de la această loterie.”

Dr. Amelia Dracea – medic specialist oncologie: Pacientii oncologici pot sa-si faca vaccinul. La fel ca si la ceilati, daca pacientul are alergie la un anumit tip de vaccin trebuie sa spuna si sa consulte medicul alergolog. Noi spre exemplu facem o pregatire speciala atunci cand incepem tratamentul cu citostatice. La cei aflati sub tratament citostatic, ideal ar fi sa-si faca vaccinul intre ciclurile de chimioterapie. In toate cazurile recomand vaccinarea.
Anul acesta a fost extrem de dificil pentru noi toti. Un an greu de manageriat din punct de vedere medical incepand chiar cu discontinuitatea anumitor tratamente pe care pacientii nu le-au mai gasit in farmacii.

“Din 2007, Uniunea Europeana a investit aproximativ trei miliarde de euro în diverse activități, precum proiecte de cercetare, studii clinice și programe de formare în domeniu.”

Doctor Nelly Cherciu – medic primar oncolog spune ca: „Anul 2020 a fost unul din cei mai grei. Pentru pacientii oncologici a fost un an mult mai greu spre deosebire de pacientii cu alte afectiuni. A fost greu si pentru pacienti si pentru noi ca personal medical. Grija noastra principala a fost sa asiguram tratament tuturor pacientilor. Nici inceputul de an nu ne-a facut sa lasam garda jos pentru ca inca sunt probleme in continuare, trebuie sa pastram rigurozitatea. Din pacate peste cateva luni ne vom confrunta cu destul de multe cazuri pentru ca multi pacienti nu au venit la medic. Stim ca de multe ori un cancer diagnosticat in stadiu incipient poate salva viata. Totodata in primii ani de facultate am invatat ca nu trebuie sa spunem ca un pacient se afla intr-un stadiu avansat al bolii pentru ca nu se stie niciodata cum evolueaza. Am avut pacienti dupa care m-au uitat lung dupa ei crezand ca ii vad ultima data si m-am reintalnit dupa luni de zile cu zambetul pe buze, dar si pacienti care au fost foarte bine si dupa cateva luni am aflat ca nu mai sunt printre noi. Cancerul este o boala imprevizibila.”


De ani buni ,varsta medie a pacientilor diagnosticați cu cancer scade. De la an la an creste numarul bolnavilor oncologici multi dintre ei fiind tineri.
Începând din 2019 până în 2021, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: „I Am and I Will’‘, slogan care reprezintă un apel la acţiune care impulsionează angajamentul personal şi pune accent pe puterea acţiunilor individuale.