„Tomografia” unui sistem sanitar bolnav- SCJU Craiova

0
4959

Autor: Cristina Cârstea

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Aici este locul în care cu siguranță nu ai vrea să ajungi, iar dacă o faci nu iți mai rămâne decât să speri. Să speri că medicii se vor uita la tine fără să fie „motivati” sa o facă, să speri că aparatura este funcțională şi că de aceasta data totul este curățat si dezinfectat aşa cum ar trebui să fie în orice spital.

De-a lungul timpului, SCJU Craiova s-a confruntat cu numeroase probleme. Insecte, mizerie, lipsă de spațiu şi de personal şi aparatură nefuncțională. Aceste sunt însă doar câteva dintre problemele sesizate atât de pacienți cât şi de medici.

Iar dacă pentru fiecare problemă există o soluție, la Spitalul de Urgență din Craiova majoritatea problemelor se rezolvă „în timp”, timp de care depinde viața pacienților, sau nu se rezolvă niciodată.

În urma articolelor publicate în Ziarul Sănătatea privind deficientele sistemului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova şi a cazului doctorului Mercuț, care a suferit un AVC ischemic săptămâna trecută, foarte mulți medici şi pacienți şi-au exprimat punctele de vedere.

De exemplu, un medic tanar, care lucrează într-un spital din Germania, ne-a contactat exprimandu-si revolta asupra sistemului sanitar de la Craiova

„De ce nu functioneaza tomograful de la spital?! Pentru că, dacă ar funcționa, nu ar mai merge bussiness-ul centrelor private. Nu e posibil ca un spital universitar sa nu aiba un CT. Nu mai vorbesc de RMN. Cum as putea sa ma întorc în Craiova, la Nr. 1?… Ce aş putea sa fac acolo, să ma uit la oameni cum mor? Este jale la Craiova… Ar trebui să le fie rusine. Le-a dat clasa un spital de oras cu câteva mii de locuitori. În țările civilizate, pana și cel mai mic spital din cel mai mic oras, are un CT care functioneaza. Acest spital ar trebui inchis, pune vieți in pericol!”, afirmă medicul nostru

„Au salarii de 3,4 mii si tot primesc „atenții”. Si stiu sigur… acest lucru nu este posibil. Am vazut un medic care apărea la TV spunand ca este stresat fiindcă ministrul trimite pacienti „sub acoperire”. Dacă ești curat, pot sa vina si 10 de la Minister. Zilele trecute un coleg medic mi-a spus că acum, cu salariu si cu „atentiile” face mai multi bani decat fac eu aici… Este incredibil… Cum poti sa te lauzi ca primesti „atentii”?! Mi-a venit sa plang…

Iar in situatia asta, de ce m-aş întoarce intr-un spital din Romania, ce aş putea să fac acolo? Sa stiu sa operez, dar sa nu pot fiindcă nu am nici măcar un CT, să mă uit la om cum moare în fața mea?! Daca ar fi sa operez, as face-o la Slatina, sunt mai multe șanse să ai cele necesare acolo… Sunt suparat pe cei de la Spitalul Nr 1. fiindcă mor oameni si poate data viitoare e cineva din familia ta, a lor, sau a mea si nu are timp sa faca un CT la Slatina”, a declarat medicul

Părerile sunt însă împărțite. Pe un site de socializare, dr. Alin Macovei, medic sef de garda în seara în care dr. Mercuț a ajuns in UPU a Spitalului Nr. 1 în urma unui AVC, vorbeşte în numele colegilor săi spunând „Noi, cei „de gardă” am fost alături de ei și ne-am facut meseria, ca de fiecare dată. Atât cât putem.”

Medicii spun că, deşi îşi doresc să poată face mai mult pentru pacienți, sunt împiedicați de sistem, de protocoale şi de lipsa dotărilor. Sunt medici de la SCJU Craiova care afirmă că nuci măcar nu ştiau că se face tromboliză la Spitalul Județean Slatina. Iar dacă vina se datorează sistemului, ne întrebăm cine a creat acest sistem şi pe cine deserveşte dacă nu pe medici şi pacienți?

Dr. Bogdan Fănuță, fostul manager al SCJU Craiova, a declarat în emisiunea „Cafeaua de sâmbătă de dimineață” că nu doar lipsa unui computer tomograf funcțional împiedică înființarea unui cemtru de troboliză, ci si lipsa de spațiu şi a numărului de paturi din Secția de Terapie Intensivă.

„Pentru a putea face ceva într-un spital, ai nevoie de foarte multe aprobări care pot dura chiar şi un an din cauza flexibilitatii sistemului sanitar. Pentru a face un centru de tromboliză ai nevoie de spațiu. Trebuie să iei din spațiile altor secții şi atunci apar tot felul de discuții. Trebuie să existe însă un centru de tromboliză în Spitalul Nr. 1, iar acest lucru este posibil. Aici există Secția de Terapie Intensivă şi medici din diferite specialități, deoarece pacientul cu AVC  are nevoie de numeroase investigații interclinice. Secția de Terapie Intensivă trebuie mărită astfem încât să aibă o capacitate de 25-30 de paturi. În cadrul SCJU Craiova sunt trei tomografe. Dacă se defectează un aparat mai ai două. Acum însă am înțeles că nu funcționează niciunul. Cauza ar putea fi lipsa resurselor financiare sau a licitațiilor. În prezent tomografiile se fac la un centru privat”

Şi în ciuda tuturor discuțiilor, orgoliilor şi contradictiilor, SCJU Craiova rămâne într-un sistem sanitar a cărui tomografie nu poate fi realizată pentru că…. tomograful nu funcționează!