Dr. Ovidiu Rus este medic specialist în chirurgie toracica, la Institutul Oncologic Bucuresti. Este un medic de o modestie rara, un om ce merita cunoscut, apreciat si promovat.
„Discutiile cu pacientii mei sunt o prioritate si traiesc cu speranta ca niciun pacient nu a plecat nelamurit de la mine! Orice discutie cu orice medic de familie este bine venita sub orice forma, pentru ca medicul de familie este baza piramidei.
Mesajul meu pentru studentii la medicina este sa fie constienti ca medicina nu e o afacere si ca multumirea in aceasta profesie vine din reusite si nu din nivelul de trai! Sfatul meu pentru pacienti este sa înțeleaga ca solutiile medicale cele mai bune le vor gasi tot la noi in tara si nu in afara ei!”, spune medicul
Dr. Ovidiu Rus va fi lector in cadrul celei de a V-a editii a Conferintei de cancer bronhopulmonar de la Drobeta, ce se va desfasura in perioada 6-7 septembrie 2019. Prin aceasta conferinta, conf. univ. dr. Alin Demetrian isi doreste sa faca cunoscute serviciile medicale existente pentru pacientul cu cancer bronholpulmonar, astfel incat sa ajungă in timp la o distributie mai uniforma a adresabilitatii pacientilor, pentru ca unele spitale sa nu fie supraaglomerate si pentru ca pacientii sa nu fie pusi inutil pe drumuri.
Care este opinia doctorului Ovidiu Rus cu privire la acest aspect si cum gestioneaza medicul timpul alocat discutiilor cu pacientul si cu colegii, cu timpul alocat dezvoltarii profesionale si participarii la evenimente.
„Informarea pacientului este necesara din toate punctele de vedere. Uniformizarea serviciilor medicale din punct de vedere al adresabilitatii este de dorit…dar aici se naste o alta discutie, cea legata de echiparea corespunzatoare a spitalelor si de experienta personalului..
Discutiile cu pacientii mei sunt o prioritate si traiesc cu speranta ca niciun pacient nu a plecat nelamurit de la mine.
Timpul alocat dezvoltarii mele profesionale nu este suficient si banuiesc ca suntem toti in aceeasi situatie…Secretul consta in a acorda timp activitatilor care aduc un beneficiu real dezvoltarii profesionale si nu sa ne axam doar pe dezvoltarea unui CV stufos!”, afirmă dr. Ovidiu Rus
Unul dintre multele mesaje de apreciere la adresa medicului si a colegilor sai, venite din partea pacientilor
“Toata stima si respectul, pentru dumneavoastra si colegii de la Fundeni, si totodata pentru toti cei in halate albe (albastre, verzi), dupa ce am trecut prin experienta cancerului pulmonar, ma inclin in fata acestor oameni deosebiti, cu calitatile si virtutile lor, facand eforturi mari, salvand vieti, luptand cu sistemul prost de sanatate al societatii noastre,fara sa sa pretinda nimic. RESPECT”
Este un mesaj care disociaza medicul bun de sistemul prost, însă de cati medici buni este nevoie pentru ca sistemul sa devina la randul lui bun? Ce inseamna un medic “bun”?
„Sistemul sanitar o sa fie eficient atunci cand politicul o sa fie mai putin prezent spre deloc in aceasta ecuatie. Fiecare functie trebuie sa fie ocupata de oameni responsabili, nu de oameni “numiti”. Degeaba exista calitate umana in acest sistem sanitar daca ea nu este sprijinita sa se dezvolte si sa “produca” in mod eficient.”
Dr. Ovidiu Rus este unul din medicii care isi face publice datele de contact pentru ca pacientii si colegii sai sa poata comunica usor cu acesta. Însă acest lucru nu i-a afectat activitatea medicului, ci dimpotriva.
„Datele mele de contact sunt accesibile tuturor tocmai in ideea de a face lucrurile mai eficiente..consultatii, timpi de asteptare pe la usi, bineinteles cu riscul de a lua putin din timpul meu liber. Nu pot sa spun ca a “abuzat” cineva de acest lucru.”, marturiseste medicul
Cat de multe persoane (medici, pacienti..) v-au sunat in urma postarii dvs de pe facebook:
“De azi 05.04.2016, la Clinica de Chirurgie Toracica din cadrul Institutului Oncologic București , metastazele pulmonare si nu numai, se opereaza cu ajutorul laserului. Reprezinta un pas înainte în dezvoltarea tratamentului chirurgical invaziv și miniinvaziv. Pentru cei interesati va stau la dispoziție pentru mai multe detalii.”?
„Nu un numar mare de pacienti si nici de colegi. Dar pagina mea de facebook este o pagina de informare si nu una de publicitate..Daca vrei informatia, trebuie sa o cauti.”
Exista tumor board in cadrul IOB? Daca raspunsul este afirmativ, ne puteti spune care sunt specialitatile medicilor care participa? Daca un medic de familie ar dori sa vina, ar fi primit?
„Tumor-boardul este un concept care se aplica la noi pe fiecare caz in parte. Mi-e greu sa definesc acest concept ca fiind foarte protocolar. Discutiile au loc la telefon, personal, avand ca scop stabilirea urmatorului pas terapeutic.
Orice discutie cu orice medic de familie este bine venita sub orice forma, pentru ce medicul de familie este baza piramidei si de la ei pleaca premisele depistarii unui caz de cancer intr-o forma incipienta care sa permita un tratament cu mai multe sanse de reusita.”, ne informeaza medicul
Care sunt cele mai frecvente patologii care ajung la dvs si care sunt cele mai frecvente dintre ele care necesita interventii chirurgicale?
„Cancerul pulmonar…”
Cat de frecvente sunt cazurile in care colegii dvs, chirurgi toracici sau specialisti in chirurgie generala va trimit pacienti pentru ca in institutiile in care activeaza nu exista dotari care sa le permita interventii miniinvazive?
„Cazurile sunt foarte rare spre deloc”
Cum colaborati cu medicii de familie in ceea ce priveste monitorizarea pacientilor operati de dvs si externati?
„Relatia cu medicul de familie nu exista.. Exista o relatie cu medicul oncolog in cazurile de cancer pulmonar”
Medicul povesteste ca, in putinul sau timp liber, ii place sa stea alaturi de familia si sa desfasoare cat mai multe activitati sportive.
Pentru detalii legate de participarea la Conferinta de cancer bronhopulmonar puteti accesa site-ul flashmedical.ro sau puteti apela la Florin Cristea, 0756030353 sau pe mail florin.cristea@houston.ro.