Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova a achizitionat un Extractor ARN Sars-Cov-2 pentru prelucrarea rapida a testelor PCR

0
3275

Autor articol: Alina Trană

Aparatul a fost cumparat din donatiile facute de Ordinul Asitentilor Medicali Generalisti si Moaselor-filiala Dolj.

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti si Moaselor -OAMGMAMR isi ajuta colegii. Din cotizatiile membrilor a fost donata suma de 2 miliarde lei pentru achizitia de echipamente medicale si teste pentru SCJU Craiova,Spitalul de Boli infectioase Victor Babes si Serviciul de Ambulanta.

Viorel Gavrilescu presedintele Ordinului a acordat in exclusivitate un interviu pentru ziarul Sanatatea. Este asistent medical si s-a angajat in SCJU Craiova inca de la infiintarea spitalului. A lucrat 24 de ani in Terapie Intensiva apoi intr-o alta Clinica ca asistent sef. Dupa modelul medicilor s-a gandit ca si asistentii medicali sa aiba un Colegiu sau un Ordin al lor. Este membru fondator,a pornit doar cu 6 colegi din tara iar acum s-a ajuns ca toti asistentii medicali din tara sa fie afiliati la acest Ordin. La nivel de filiala, Ordinul Asistentilor se ocupa de controlul si supravegherea executarii profesei de asistent medical, de activitati legate de cursuri de educatie medicala,conferinte, congrese etc.

Ordinul Asistentilor supravegheaza exercitarea profesiei de asistent si se ocupa de cazurile de malpraxis.In momentul de fata sunt aproximativ 11.300 de membrii la nivel de filala si 175.000 de asistenti medicali la nivel de tara. Viorel Gavrilescu a declarat pentru ziarul nostru ca este una dinte cele mai organizate forme de supraveghere a exercitarii profesiei de asistent.La nivelul sistemului medical nu putem discuta decat despre o echipa medicala.Noi fara medici si medicii fara noi nu pot sa-si exercite profesia. Avem asistenti foarte bine pregatiti.Unii dintre noi am castigat experienta de viata stand langa bolnavul.”

Ordinul Asistentilor Medicali a fost alaturi de comunitate,imolicandu-se in achizitionarea dd echipamente de protectie. O parte din cotizatiile colegilor au fost directionate in achizitia de materiale de protectie.Spre exemplu la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes s-a donat suma de 50.000 de lei pentru achizitia de combinezoane,manusi,vizete si ochelari.Suma de 20.000 lei a fost donata Serviciului de Ambulanta pentru cumpararea de substante dezinfectante stiind cu totii ca personalul de pe Ambulanta este foarte expus. Si pentru ca eu lucrez in SCJU Craiova nu puteam sa nu ma gandesc la colegii din Upu si Terapie Intesiva. 40.000 de lei au fost donati pentru Upu si inca 40.000 lei la Terapie Intensiva. Pentru ca echipa manageriala se zbate sa obtina sponsorizari pentru testarea personaluli medical, am donat 40.000 de lei pentru cumpararea de teste! Suma de 2 miliarde de lei stransa din cotizatiile membrilor Ordinului Asistentilor Medicali a fost donata pentru cumpararea de echipamente de protectie…deci s-a intors tot la ei pentru a-i proteja de infectia cu Sars Cov2. Cotizatiile membrilor sunt folosite pentru organizare de conferinte, congrese, cursuri,etc.,dar pentru ca acum prioritatile si viata ni s-a schimbat, am directionat banii in aceste echipamente pentru protejarea personaluli medical.