Situație fără precedent în Dolj. Secțiile de Terapie Intensivă din spitale sunt pline. Autoritățile fac apel la cetățeni să se vaccineze și sa respecte măsurile de protecție

0
2410

Prefectul judetului Dolj,Nicusor Rosca a declarat astazi intr-o conferinta de presa organizata la SCJU Craiova ca situatia in Judetul Dolj in ceea ce priveste incidenta imbolnavirilor cu virusul Delta a ajuns la 3,5 la mia de locuitori iar in Craiova din nefericire incidenta este de 5 la mia de locuitori.

„Este o situatie dificil, pentru ca zilnic creste numarul imbolnavirilor.Peste 90 % din pacientii internati sunt nevaccinati, la Ati in acest moment din numarul celor internati doar doi sunt nevaccinati.Am demarat campania de vaccinare in acest an cu toate fortele, am pus la dispozitie tot ce a fost nevoie pentru ca aceasta sa decurga normal si toti cetatenii sa se vaccineze fara a crea probleme si disconfort. Din pacate insa populatia judetului nu a raspuns pe masura asteptarilor. Rezutatele din pacate se vad acum. Din ce in ce mai multi pacienti nevaccinati sunt in stare grava.Incercam sa gasim solutii impreuna cu dr.Iuliana Manea-directorul DSP Dolj si cu Laurentiu Ivanovici managerul SCJU Craiova pentru ca toti pacientii sa aiba acces la ingrijiri medicale.Sa speram ca situatia nu ne va depasi. Doresc sa le transmit cetatenilor judetului Dolj ca in aceasta perioada dificila sa evite zonele aglomerate,evenimentele de orice tip,sa se protejeze ei si famiiliile lor.Incercam cu structurile din MAI sa intensificam controlalele pentru a vedea daca se respecta masurile, pentru ca suntem in situatia in care am depasit procentul de 3 la mia de locuitori. Din pacate in Craiova mai avem foarte putin si putem ajunge sa avem o incidenta foarte mare.Daca vom ajunge la procentul de 6 la mia de locuitori vom fi nevoiti sa luam masuri mult mai restrictive pentru noi toti,ne vom intoarce la interzicerea accesului in sălile de sport,de teatru,de cinema,in restaurante. Din nou copii vor fi nevoiti sa faca scoala online,va fi extrem de greu.Va rugam sa ne sustineti si sa mediatizati cat se poate de serios aceasta situatie dificila in care ne aflam. Evitati locurile aglomerate,nu este de gluma.Va rog sa fiti responsabili si convingeti-va ca spitalele din Dolj sunt pline de bolnavi infectati.Peste 250 de pacienti sunt confirmati zilnic.”


Doctor Iuliana Manea -Directorul DSP Dolj
„Ceea ce vedem astazi si situatia cu care ne confruntam este consecinta faptului ca populatia judetului Dolj nu a vrut sa se vaccineze.Avem 25% acoperire vaccinala in acest moment.Acesta este rezultatul suprasolicitarii sistemului sanitar din judetul Dolj. Din 2400 de persoane depistate zilnic ca fiind pozitive ,400 sunt internate, avand forme de boala de la mediu la foarte grav. Avem cazuri in ATI foarte multe .Conform planurilor de rezilienta sunt paturi de ATI la: Spitalul de B.I.Victor Babes,la SCJU Craiova si am extins din nou cu 10 paturi terapia de la Spitalul de Boli Infectioase. De vineri am dat drumul si la terapia intensiva de la Spitalul CFR. Locurile din pacate s-au dovedit astazi a fi insuficente.Aceasta este limita pe care o are sistemul sanitar in Dolj. Mai multe paturi la ATI urile din spitale nu pot fi pentru ca instalatiile de oxigen atat pot duce si nu exista atat de mult personal care sa le deserveasca. Acum se incearca operationalizare a inca 8 paturi la Terapia Intensiva de la SCJU Craiova intr-un spatiu care a fost preluat asta noapte de la Consiliu Judetean. Nu avem medici de Terapie Intensiva.De unde sa-i luam? Din pacate avem o acoperire foarte mica vaccinala, iar Craiova, Timisoara si Bucuresti se afla intr-o situatie foarte dificila.Avem un numar mare de pacienti in stare grava. De maine se redeschid toate centrele de vaccinare.Incepe rapelul pentru doza a treia. Am discutat zilnic cu zeci de medici de familie pentru a-i convinge sa intre in campania de vaccinare. Au inceput sa intre o parte din ei si intr-adevar se cunoaste .Ii rog pe cetateni sa se vaccineze cat de repede pot pentru a intrerupe acest lant exponential de raspandire. Rog populatia sa respecte masurile de igiena,pentru ca am ajuns sa repetam ca niste papagali si din păcate aceste masuri nu le repecta multi cetățeni: distantare fizica,spalatul pe maini,purtarea mastilor,evitarea intalnirilor cu persoane despre care nu stim nimic despre statusul lor vaccinal sau de sanatate. Nu va trimiteti copiii bolnavi la scoala. Acestia sunt vectori de transmitere. M-am confruntat in aceasta ultima perioada cu situatii fara precedent. Nu vreau sa folosesc un cuvant mai dur dar in aceasta situatie in care ne aflam il folosesc: Multi cetateni bolnavi mint si nu vor sa spuna cu cine au intrat in contact. Nimeni nu mai sta cu sotul sau sotia,nimeni nu se mai intalneste cu nimeni. Oameni buni fiti responsabili,nu dati dovada de inconstienta.Ii puteti imbolnavi pe ceilalti.Nu putem identifica contactii directi care sigur se pozitiveaza,circula printre noi si habar nu avem cu cine ne-ntalnim” a declarat dr.Iuliana Manea -directorul DSP Dolj

Laurentiu Ivanovici, Managerul SCJU Craiova
„Ieri ne-am confruntat cu o situatie dificila .Am avut inca 30 de pacienti care aveau nevoie de oxigen,in conditiile in care sectia ATI sectorul Covid este plina. Practic cele 20 de paturi erau ocupate.Deci in total 50 de pacienti dependenti de terapie intensiva. Am redeschis un sector de primiri urgente,aseara foarte tarziu,pentru a putea ingriji pacientii care aveau nevoie de oxigen.Am reusit sa-i salvam pe acesti pacienti. Astazi am cautat solutii pentru a putea aduce personal din sectia de Terapie Intensiva care sa-i inngrijeasca in continuare. Avem resurse limitate. Stațiile de oxigen sunt la capacitate maxima. Nu putem prelua mai multi pacienti. Astazi spre exemplu avem inca 25 de pacienti in asteptare, pe langa cei 20 din Terapie Intensiva. Tratam acum 45 de pacienti de Terapie Intensiva cu necesar maxim de oxigen. Personalul este insuficient, obosit , am cerut Ministerului ajutor sa ne suplimenteze numarul de posturi la Terapie.


Seful ISU Dolj prezent la conferinta de presa a declarat ca hotararile emise trebuie respectate in conditiile in care incidenta creste.”Aceste eforturi nu vor avea succes daca nu intelegem cat de grava este situatia.Respectati regulile stimati cetateni , sunt menite sa va asigure sanatatea „.