“Dacă există suspiciunea că o aluniță sau o leziune poartă risc de tumoră se recomandă de urgență realizarea unei dermatoscopii.La Centrul Medical Phoenix tututor pacienților care vin la consultații le fac dermatoscopie ”,declară dr.Irina Ionele-medic dermatolog

0
3239

Ziarul Sanatatea: Doamna doctor Ionele ce este dermatoscopia și când se face? Se fac dermatoscopii în Centrul Medical Phoenix?
Dr.Irina Ionele – medic specialist dermatolog: O dermatoscopie este o metodă neinvazivă de examinare a pielii. Cu ajutorul unui aparat sunt examinate straturile profunde ale pielii și analizate leziunile sau alunițele suspecte. Prin dermatoscopie, medicul detectează modificările cutanate pe care nu ar putea să le observe cu ochiul liber și astfel, poate să facă diferența între o leziune benignă și una malignă. O dermatoscopie este nu numai o metodă sigură și eficientă de diagnostic, dar este și o metodă de prevenție. Este recomandată, în special, în următoarele situații:

  • Alunițe numerose pe corp, majoritatea de dimensiuni mari
  • Alunițe care își modifică aspectul sau dimensiunea
  • Apariția unor alunițe noi, mai ales după vârsta de 30 de ani
  • Rude care au sau au avut o formă de cancer de piele
  • Un diagnostic precedent de melanom
  • Piele deschisă la culoare
  • Arsuri solare în copilărie sau la vârstă adultă
  • Frecventarea saloanelor de bronzare artificială


Ziarul Sanatatea: În ce situații este recomandată o dermatoscopie?
Dr.Irina Ionele – medic specialist dermatolog: Dacă există suspiciunea ca o aluniță sau leziune să poarte risc de tumoră, medicul dermatolog va recomanda realizarea unei dermatoscopii. Prin dermatoscopie sunt depistate leziunile cutanate de tip nevi, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular cu celule scuamoase sau melanom. Prin dermatoscopie se pot diagnostica și:

  • Boli ale scalpului (alopecia areată)
  • Boli ale părului
  • Anomalii ale unghiilor
  • Infecții ale pielii


În centrul Medical Phoenix ,dermatoscopiile se fac gratuit.Toți pacienții care vin la consultații beneficiază de dermatoscopie .


Ziarul Sănatatea: Masca de protecție este recomandată în această perioadă cu risc înalt de transmitere a sindromului respirator viral, Covid-19, întrucât purtată corect, mulată pe nas, ne apară de o afecțiune care poate avea o evoluție nefavorabila pentru noi sau pentru cei din jurul nostru. Cu toate acestea, unele persoane se tem să o poarte întrucât le provoacă accentuarea sau apariția acneei. Masca de protecție provoacă acnee?
Dr.Irina Ionele-medic specialist dermatolog-Centrul Medical Phoenix: Răspunsul este nu, masca de protecție nu provoacă acnee la persoanele sănătoase care utilizează în mod corect masca de protecție.
Sunt afectate în special persoanele de sex feminin, cu vârsta sub 40 de ani, cu ten seboreic.
Acneea produsă de mască, acneea mecanică sau maskne apare deoarece:

masca crează o barieră care reține umiditatea prin blocarea picăturilor de secreții emise atunci când respirăm sau vorbim;

se produce o iritație a tenului cauzată de fricțiunea constantă a materialului măștii de piele.
Există câteva măsuri simple prin care putem să prevenim și să ameliorăm acneea favorizată de măștile de protecție:

evitarea machiajului pe sub masca;

hidratarea pielii cu produse adecvate care să conțină printre ingrediente ceramide, glicerină, niacinamide, panthenol;

exfolierea tenulului săptămânal cu produse pe baza de acid salicilic;
-utilizarea unei creme cu SPF mineral care conține zinc;

folosirea apei calde pentru curatarea tenului(nu fierbinte sau rece);

spălarea feței cu un produs neiritant (care sa nu conțină parfum sau uleiuri esențiale) după ce am ajuns acasă și am scos masca;
-spălarea măștilor reutilizabile după fiecare folosire cu detergenți blânzi și evitarea folosirii balsamului;

înlocuirea frecventă a măștilor de unică folosință, după cel mult patru ore de purtare continuă sau atunci când devin umede;
-evitarea stresului întrucât acesta creste secreția de sebum prin dereglarea mecanismelor hipotamalo-hipofizare privind echilibrul steroizilor periferici;
-evitarea excesului de dulciuri și grăsimi.

Astfel, în plină pandemie, este esențială purtarea cu responsabilitate a măștii de protecție, întrucât ne protejează în primul rând pe noi și apoi pe cei din jurul nostru.
Este indicată o rutină adecvată fiecărui tip de ten, iar în cazul persoanelor care se confruntă cu acnee se recomandă consult dermatologic de specialitate.

Ziarul Sanatatea: Vorbiti-ne despre folosirea dezinfectanților pe bază de alcool, efectele lor și cum ne îngrijim corect mâinile.
Dr.Irina Ionele-medic specialist dermatolog: În contextul pandemiei actuale, spălatul și dezinfectatul frecvent al mâinilor a devenit o normă de rigoare deoarece mâinile pot răspândi virusul pe alte suprafețe și/sau îl pot duce la gura, nas sau ochii dacă sunt atinse cu mâinile murdare.
Experții OMS avertizează faptul că dezinfectarea mâinilor este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva contaminării cu noul coronavirus. Dezinfectanții pe bază de alcool Etanolul, isopropanolul și n-propanolul sunt cei mai utilizați alcooli, atât ca antiseptice, cât și ca dezinfectante. Spectrul lor antimicrobian este larg, acționează asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor, însă activitatea asupra sporilor este limitată. Activitatea antimicrobiană a alcoolilor scade semnificativ în cazul utilizării soluțiilor cu concentrație sub 50%. Efectul este optim la concentrații cuprinse între 60% și 90%. Distrugerea microorganismelor apare datorită afectării în primul rând a proteinelor membranare și apoi a celor celulare. Etanolul 70% are activitate superioară izopropil alcoolului.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Acesta este introdus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.


Dezinfectarea corectă a mâinilor
După aplicarea dezinfectanților se recomandă:
• Freacarea palmelor de 5 ori;
• Freacarea palmei dreaptă peste spatele celei stângi de cel puţin 5 ori, apoi invers tot de 5 ori;
• Freacarea mâinilor împreună palmă peste palmă cu degetele întrepătrunse, de 5 ori;
• Freacarea spatelui degetelor, cu pumnul strâns, de palma opusă;
• Prinderea degetului mare de la mâna dreaptă cu mâna stângă şi freacarea împreună de 5 ori, apoi invers tot de 5 ori;
• Freacarea degetelor mâinii drepte de palma mâinii stângi de 5 ori, apoi invers tot de 5 ori;

Efectele dezinfectantelor pe baza de alcool asupra filmului hidrolipidic
Cantitatea crescută de alcool din dezinfectante poate compromite bariera naturală a pielii, ceea ce va duce la uscarea excesivă a mâinilor și apariția eczemelor de contact sau a dermatitei iritative.
Folosirea dezinfectanților duce la uscarea mâinilor si îndepartarea filmului hidrolipidic de la suprafața pielii. Această manta ce acoperă tegumentul are un ph acid care îi conferă proprietăți bacteriostatice, fungistatice actionând ca o barieră naturală de apărare împotriva diverselor substanțe iritante. Astfel, prin rolul său împotriva noxelor chimice și microbilor, filmul hidrolipidic, realizează de fapt o protecție chimică și biologică.”

Ziarul Sanatatea.Cum refacem filmul hidrolipidic?
Dr.Irina Ionele: Pentru a reface această bariera lipidică este esențial ca în timp ce dezinfectăm pielea să avem grijă și să o îngrijim corespunzător.
Există câteva măsuri simple prin care putem sa prevenim sau să ameliorăm efectele dezinfectanților pe baza de alcool asupra tegumentului mâinilor:
• Alegerea unei soluții dezinfectante pentru mâini care, pe lângă alcool să conțină și agenți care protejează pielea și unghiile, chiar și atunci când este utilizată frecvent;
• Folosirea cremelor emoliente în detrimentul cremelor hidratante dacă nu este posbil aplicarea amândurora, întrucât crema emolientă, spre deosebire de cea hidratantă, nu numai că hidrateaza pielea ci și o înmoaie;
• Evitarea cremelor care conțin alcool denaturant, parfum, extracte vegetale ne-necesare;
• Utilizarea cremelor cu continut bogat în grăsimi, ceramide, panthenol;
• Aplicarea cremelor de cel puțin 2 ori pe zi (dimineața si seara);
• Dacă pielea este în continuare uscată, folosirea cremei de mai multe ori în timpul zilei, de preferat imediat după folosirea dezinfectanților;
• Folosirea apei calde pentru spălarea mâinilor (nu rece sau fierbinte);
Astfel, în plină pandemie, este esențială folosirea cu responsabilitate a dezinfectanților pe bază de alcool, întrucât ne protejează în primul rând pe noi și apoi pe cei din jurul nostru.
Este indicată respectarea acestor reguli simple, iar în cazul în care vă confruntați cu diverse leziuni la nivelul pielii adresați-va medicului dermatolog.”

Ziarul Sanatatea: Cum ne afectează menopauza, piele?
Dr.Irina Ione: Menopauza reprezinta absența ciclului menstrual timp de 12 luni consecutive. În această perioadă scade activitatea foliculilor ovarieni, precum și a secrețiilor hormonale de la nivelul acestora, în special estrogen și progesteron, ceea ce determină modificări la nivelul fiecărui organ, inclusiv la nivelul pielii și fanerelor.
Scăderea nivelului de estrogen în organism are drept consecință scăderea nivelului de glicozaminoglicani din straturile profunde ale pielii, molecule hidrofilice care atrag apa și o rețin. Astfel pielea devine uscată, se irită mai ușor și devine pruriginoasă. De asemenea, scade producția de colagen motiv pentru care pielea se lasă, ridurile fine se transformă în riduri profunde, iar zonele de sub ochi se adâncesc. Fibrele elastice din derm se degradează si pielea se lasă, își pierde fermitatea si elasticitatea, în special pielea din regiunea gâtului, obrajilor și liniei mandibulare. La menopauza, porii dilatați sunt mai evidenți, iar pielea are aspect de ,,coajă de portocală,,.
Deși nivelul celor trei hormoni, respectiv estrogen, progesteron si testosteron este scazut, testosteronul este dominant ceea ce poate duce la aparitia unor erupții de tip acneic si totodată apar modificări ale pilozității. Avem de a-face cu subțierea firelor de păr de pe scalp și scăderea densității acestora, dar și cu creșterea pilozității faciale, apar fire de păr pe barbă și deasupra buzei superioare. De asemenea, unghiile sunt mai fragile, iar cuticulele mai uscate.
Pielea este mai sensibilă, mai puțin tolerantă, iar rezistența la stresul oxidativ produs de radiațiile ultraviolete scade, astfel expunerea la soare duce la apariția mai rapidă a petelor, iar arsurile solare sunt mai frecvente. Pentru hiperpigmentările deja existente se recomandă proceduri precum peeling chimic, laser sau creme depigmentante.
Este foarte important sa aplice cu regularitate creme cu factor de protecție solară 50+, cu 30 minute înainte de de expunerea la soare și să le reaplice la 2 ore pentru a preveni apariția acestora.
Crema de zi cu protecție solară este cel mai important produs în rutina antiaging, fără de care nu putem avea o piele sănătoasă, fermă și luminoasă. Pentru riduri se recomandă creme care conțin retinol, un derivat al vitaminei A și de asemenea în rutină să includă și antioxidanți, vitamina C și ingrediente reparatoare și calmante. Pielea fiind uscată trebuie să folosească un produs de curățare cu acțiune delicată, nu un săpun obisnuit pentru că usucă și mai rău tenul. Imediat după baie, în primele trei minute trebuie sa aplice crema hidratantă. Trebuie evitate produsele care conțin alcool denat, parfum, uleiuri esențiale și alți iritanți.
Pielea nu ste afectată doar de lipsa estrogenilor la menopauză, trebuie să avem o rutină de îngrijire a acesteia tot timpul, indiferent de vârstă, o dietă și un stil de viată echilibrat, să facem mișscare în aer liber și sa ne hidratam corespunzător.