Dr. Michael Schenker- medic primar oncolog: „Pacienții care ajung în Centrul de Oncologie Sf. Nectarie îşi cunosc deja diagnosticul”

0
22372

Autor Cristina Cârstea

Dr. Michael Schenker- medic primar oncologie medicală şi soția sa, Ramona Schenker, psiho-oncolog, au pus în 2014 bazele Centrului de Oncologie Sf. Nectarie, centru care aduce speranța zecilor de pacienți ce le trec zilnic pragul. Aceştia beneficiază de cele mai noi şi inovative tratamente, decontate de CAS. În curand cei doi vor deschide un spital de oncologie în Craiova, care va avea în premieră şi linie de gardă.

Medicul oncolog dr. Michael Schenker ne-a vorbit despre necesitatea existenței programelor de screening, având în vedere că numărul cazurilor de cancer a crescut îngrijorător în ultimii ani. Conform datelor oferite de Centrul de Oncologie Sf. Nectarie, au  fost înregistrate 2.828 de cazuri de cancer, atât la femei, cât şi la bărbați. Numărul pacienților din mediul urban este aproape dublu față de cel al pacienților din mediul rural, înregistrându-se 1.854 şi respectiv 974 de cazuri. Cancerul apare încă de la vârste tinere, fiind depistate 8 cazuri la pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, 49 de cazuri în intervalul de vârstă 25-34, 200 de cazuri la pacienții cu vârste între 35 şi 44 de ani şi 488 la cei cu vârste între 45 şi 54 de ani. Apogeul vârstei cu cele mai multe cazuri de cancer înregistrate îl reprezintă întervalul 55-64 de ani, unde s-au depistat 882 de cazuri. De asemenea, au fost înregistrate 817 pacienți cu cancer, cu vârsta cuprinsă între 65 şi 74 de ani, 356 de cazuri la cei cu vârsta de 75-84 de ani şi 28 de cazuri la pacienți de peste 85 de ani. Medicul ne-a informat despre cât de importantă este administrarea corectă şi completă a tratamentelor, dar şi despre beneficiile tratamentelor inovative.

Având în vedere numărul foarte mare de femei care suferă de cancer de sân sau de col uterin, care credeți că este motivul pentru care nu există un program de screening la nivel național pentru combaterea acestor boli?

„Există o singură explicație pentru lipsa acestor programe. Nu există o procedură clară care să cuprindă toate etapele pe care să le urmeze toți medicii implicați în program. În plus, nu există finanțare corespunzătoare pentru derularea acestor programe. Din păcate, în țara noastră, programele de screening şi de depistare precoce nu funcționează aşa cum ar trebui şi de aceea nu se derulează precum în țările dezvoltate. Acest lucru reprezintă o mare problemă deoarece cancerul glandei mamare, cancerul colului uterin precum şi cancerul prostatei, pot beneficia de astfel de programe în urma cărora un numar mare de pacienți ar putea fi diagnosticați într-un stadiu incipient al bolii şi nu într-unul avansat. Astfel calitatea vieții pacienților ar fi mai ridicată, iar durata tratamentului ar fi mai scurtă, iar în cazul pacientelor cu neoplasm al glandei mamare tratamentele chirurgicale nu ar fi atât de agresive”, afirmă dr. Michael Schenker- medic primar oncologie medicală

Medicul a mai precizat că, deşi tratamentele sunt foarte costisitoare, în cadrul centrului Sf. Nectarie pacienții nu plătesc pentru absolut nimic

„Funcționăm 100% în contract cu CAS pentru toate serviciile pe care le prestăm. Costurile acestor tratamente sunt mari, unele chiar exorbitante, mai ales cele noi, de aceea există un program național care funcționează bine în acest sens. Sunt destul de multe terapii noi disponibile în România prin program național. Sunt câteva care totuşi lipsesc dar, din punct de vedere al disponibilității terapiilor noi, stăm bine.

În România ne confruntăm cu problema medicamentelor foarte ieftine, cele clasice, care sunt în utilizare pentru tratamentul tumorilor maligne şi care, din cauza costului redus şi a mecanismului de taxare clow back, ceea ce ar trebui să cheltuie producătorul sau cel care aduce medicamentul în țară, este mai mult decât ceea ce încasează ulterior. Şi atunci practic acele companii ar trebui să aducă în minus aceste medicamente pe piață. Sunt medicamente foarte ieftine, dar care fac parte din scheme de tratament importante ce îmbină medicamentele clasice cu cele nou, astfel încât ar putea afecta posibilitatea de tratament, având în vedere că fără acestea schema de tratament nu se mai poate realiza în întregime. Din fericire noi ca centru nu am avut această problemă pentru că am reuşit să ne procurăm medicamentele în timp util. Am avut rezerve şi am putut merge mai departe cu tratamentele pacienților noştri, inclusiv cu schemele de tratament care conțineau astfel de medicamente care nu mai aveau disponibilitate pe piață”

Care este prima întrebare pe care v-o adresează un pacient suspect de cancer?

„De cele mai multe ori prima întrebare este „Ce opțiuni de tratament sunt?” Aceşti oameni îşi cunosc deja diagnosticul în momentul în care vin la noi. În general este vorba despre cei care vin din alte zone ale țării şi care deja sunt bine documentați asupra terapiilor pe care le pot face în țară şi asupra posibilităților de tratament existente în lume, dar în general prima întrebare este legată de disponibilitatea de tratament şi de viață. Urmează apoi întrebări legate despre şansele de vindecare sau posibilitatea de a trăi chiar şi cu această boală. Răspunsul variază însă în funcție de pacient, de tipul de cancer, de stadiul bolii şi de alte probleme de sănătate ale pacientului, dar şi de disponibilitatea de tratament”, spune dr. Schenker

Medicul oncolog ne informează că, la nivelul centrului, disponibilitatea de tratament este foarte mare, iar pacienții beneficiază de tratamente inovative

„Avem programe clinice în derulare care sunt o componentă foarte importantă ce ne permite tratarea unui număr mare de pacienți cu molecule foarte noi, de ultimă generație şi care de multe ori în România nu sunt finanțate prin programul național, chiar dacă ele sunt deja înregistrate pentru utilizare în diverse diagnostice. Avem foarte multe lipsuri comparativ cu alte țări şi mai avem încă mult pentru a ajunge să facem controale de rutină, printr-un program național. Cu aceste programe clinice căutăm să limităm acest handicap şi sa oferim pacienților noştri o mare parte din acele terapii care nu sunt disponibile prin programul național, astfel încat am ajuns astazi sa fim cautați şi de pacienți din alte județe care se informează şi află că în centrul nostru pot beneficia printr-un astfel de program de tratamente inovative”

Centrul de Oncologie Sf. Nectarie
Adresă: Str. Caracal 23A, Craiova
Telefon: 0251 448 512