Protest spontan la SCJU Craiova-„Acordarea voucherelor de vacanță nu reprezintă o obligativitate ci un bonus. Eu trebuie să asigur în primul rând plata salariilor și desfăşurarea activității medicale la nivelul spitalului.”, a declarat managerul dr. Eugen Georgescu

0
1765

Autor: Cristina Cârstea

Personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova a protestat astăzi în fața spitalului exprimându-și astfel nemulțumirea în ceea ce privește acordarea voucherelor de vacanță și a condițiilor de muncă precare.

Ion Cotojman, presedintele Federatiei Hipocrate, afirmă că la începutul lunii noiembrie conducerea spitalului a promis că se vor da voucherele pentru 3.000 de salariați însă acum se pare că nu mai sunt bani. La această nemulțumire se adaugă și lipsa de personal și condițiile de muncă, în această perioadă angajații desfășurându-și activitatea în frig.

„Personalul medical și-a exprimat nemulțumirile adunate pe parcursul anului. Sindicatul a negociat pentru acordarea unor drepturi, dar și pentru angajări, având în vedere deficitul mare de personal medical. La începutul lunii noiembrie, ni s-a promis că se vor da voucherele pentru 3.000 de salariați, iar acum se pare că nu mai sunt bani. Am fost păcăliți încă de la începutul anului. Oamenii s-au revoltat, au protestat atât pentru lipsa voucherelor, cât și pentru condițiile de muncă precare. Un asistent medical lucrează la 50 de paturi, în loc de 8 paturi, cum ar fi normal, ceea ce este mult peste norma prevăzută de lege pentru asigurarea activității medicale.

Încă de la începutul anului ni s-a promis că se vor face angajări de personal pentru a corecta deficitul, însă nu s-a făcut nimic și iată că suntem în trimestrul patru și tot nimic. Am luat de asemenea legătura și cu conducerea spitalului care abia dacă a vrut să primească o delegație. Motivul prin care justifică faptul că angajații nu or să primească vouchere este faptul că pur și simplu nu sunt fonduri.

Personalul medical a protestat de asemenea şi pentru faptul că nu există căldură în spital, lucru foarte adevărat şi care îi afectează în mod direct și pe pacienți. În plus, personalul nu deține materiale necesare cu care să poate să lucreze. Un medic chirurg sau anestezist nu are nici măcar un simplu ac. Pacientul trebuie pur și simplu să îl cumpere! Nu avem nici substanțe dezinfectante pentru plăgile pacienților şi vorbim despre cel mai mare spital din regiunea Olteniei…. Spitalul acesta nu a fost întotdeauna în această situație însă în ultimul an a coborât la un nivel foarte jos. Am cerut managerului să vină cu proiecte pentru îmbunătățirea activității, însă se pare că momentan nu se întâmpla nimic.”, ne informează Ion Cotojman

Managerul Spitalului, dr. Eugen Georgescu, a declarat pentru Ziarul Sănătatea că se vor face calcule pentru a stabili bugetul de care spitalul dispune pentru a da un răspuns sigur în ceea ce priveşte acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul medical. Se pare că SCJU Craiova nu este singurul spital care se confruntă cu această problemă. Alte 5 unități medicale din țară aflându-se în aceeași situație. Managerul spitalului a mai precizat de asemenea că, motivul pentru care s-a ajuns la această situație este reprezentat de o serie de cheltuieli neprevazute și anume repararea computerelor tomograf.

„Astăzi a avut loc o grevă spontană în ceea ce privește acordarea voucherelor de vacanță. Din păcate, nu au fost bani pentru cumpărarea acestora. Am avut cheltuieli neprevăzute de aproximativ 3 milioane de lei, bani care au fost folosiți pentru repararea computereleor tomograf și pentru anumite servicii din spital. Eu trebuie să asigur în primul rând plata salariilor și desfăşurarea activitatii medicale la nivelul spitalului. Voucherele sunt acordate dacă există, conform legii, prevedere bugetară. O parte din bani au fost alocați pentru aceste vouchere, însă au intervenit cheltuieli neprevăzute. Nu puteam amâna repararea CT-urilor.

Acum urmează să mai facem calcule și să vedem de ce bani dispunem, dar în primul rând noi trebuie să asigurăm salariile, serviciile medicale, medicamentele şi materialele sanitare. Dacă nu avem un medicament în spital, pacientul are dreptul pe baza unei rețete eliberate de către medic să vină la spital și să își recupereze banii. Aceste vouchere reprezintă de fapt un bonus și nu este o obligativitate. Este dreptul lor să facă grevă. Am informat sindicatele despre acest lucru însă se pare că informația nu a ajuns catre toti angajații spitalului. În acest moment sunt cinci unități sanitare în țară cărora nu li se acorda voucherele.”, ne informează managerul spitalului, dr. Eugen Georgescu