Importanța implantului dentar. Când trebuie să luăm în calcul acest pas și care sunt etapele, ne explică dr. Gerald Nuredini, medic specialist chirurgie-alveolară din cadrul Clinicii ALB-MED

0
2809

Ce este implantul dentar, când este recomandat, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm, dar și cum să menținem o sănătate orală după acesta, ne explică dr. Gerald Nuredini, medic specialist chirurgie-alveolară din cadrul Clinicii ALB-MED.

Alina Trană:  Domnule doctor, cu experiența dvs. de 15 ani în domeniul implantologiei și a chiurgiei, cum reușiti să le explicați pacienților să înțeleagă ce este implantul?

Dr. Gerald Nuredini: Mă bucur că dvs. reușiti prin munca pe care o realizați să transmiteți informații corecte către publicul larg. Este important ca acesta să fie familiarizat cu informații medicale. Noțiunea de implant dentar este facil de înțeles. El este realizat dintr-un aliaj de titan în formă de șurub prin care  înlocuiește rădăcina unui dinte lipsă. Deasupra implantului propriu-zis se inserează coroana dentară, prin înșurubare sau cimentare, aceasta fiind din zirconiu, metalo-ceramică sau cermaică presată, numită și e-max. 

Alina Trană:  Recomandați des un implant dentar? 

Dr. Gerald Nuredini: Recomand doar în anumite cazuri. Chiar și când avem dinți cu distrucții foarte mari, cu infecții sau dinți cu un anumit grad de boală parodontală, încercăm, atât cât ne permite patologia existentă, dar și tehnologia de care dispunem, să îi salvăm. Din păcate, există și cazuri în care acest lucru nu se poate.  Pentru dinții nerestaurabili, care vor trebui extrași, tratamentul ideal este înlocuirea lor cu un implant dentar.

Alina Trană: Pe ce anume vă focusați înainte de a începe producedura chirurgicală?

Dr. Gerald Nuredini: Lucrul cel mai esențial este cantitatea de os. Trebuie să avem o anumită înălțime și grosime a osului. Și dacă nu există, atunci trebuie să se facă o adiție osoasă pentru a exista suficient suport. Una dintre cele mai bune situații pentru a plasa un implant este imediat după extracția dentară, pentru că atunci se păstrează înălțimea și lățimea osului. Zonele care sunt cele mai predispuse adiției osoase sunt cele  în care osul se resoarbe cel mai frecvent. Acestea se situează în partea posterioară a cavității orale, atât superior, cât și inferior, dar și în partea anterioară a maxilarului superior.

Alina Trană: După ce implantul a fost inserat, care este următoarea etapă? 

Dr. Gerald Nuredini:  După ce implantul este înșurubat în os, gingia este acoperită deasupra pentru a nu permite infiltrarea bacteriilor. După 3-6 luni se realizează osteointegrarea. Se face o mică deschidere peste partea superioară a implantului, unde  este fixată o capă de vindecare. Aceasta pornește din partea de sus a implantului și trece către țesutul gingival pentru a permite vindecarea acestuia. Durează de la câteva zile până la aproximativ două săptămâni. Apoi capa este îndepărtata și se va realiza o amprenta luată cu materiale speciale, fidele. Apoi urmează plasarea bontului protetic pe implant și fabricarea și inserarea coroanei propriu-zise.

Alina Trană: Cât durează realizarea coroanei dentare?

Dr. Gerald Nuredini: Depinde de tehnica de realizare a acesteia. Dacă este efectuată de către tehnicieni dentari, poate dura în medie între 5-7 zile, dar ele sunt realizate de obicei la noi în clinică cu ajutorul aparatului CAD-CAM într-o zi. Este una dintre cele mai inovatoare soluții de protetică dentară, având precizie și acuratețe. Avantajele CAD/CAM într-un cabinet stomatologic o reprezintă faptul că, într-o singură ședintă, are loc tot  procesul de modelare cu ajutorul unui computer cu soft special de design 3D, informații care sunt preluate în cele din urmă de o unitate de frezare. Piesele protetice rezultate sunt realizate cu o acuratețe precisă, din cele mai bune materiale biocompatibile.

Alina Trană: Există anumite recomandări referitore la igiena bucală după implant?

Dr. Gerald Nuredini:  În primele zile zona poate fi usor inflamată și dureroasă, însă o igienă  corect făcută este foarte necesară pentru o osteointegrare de succes. Pacientul își poate clăti ușor gura cu o serie de soluții antiseptice precum apa de gură. De asemenea, este foarte importantă și igiena dinților adiacenți, care se va face la fel ca de obicei. În situațiile în care implantul nu este încărcat imediat, adică nu se pune și o coroană în aceeași sedință, în acea zonă pot să rămână resturi alimentare, care pot fi sursă de inflamație. De aceea, pentru o curățare eficientă a acelui spațiu din jurul implantului, și nu numai, este recomandat dușul bucal.

Alina Trană: La ce fel de disconfort sau durere se poate aștepta un pacient după procedură?

Dr. Gerald Nuredini: Majoritatea pacienților care au implanturi spun că este mai ușor să li se insere implant decât să le fie extras un dinte. După procedură, se va simți durere locală la nivelul țesutului gingival. De obicei, aceste incizii se închid rapid, ceea ce înseamnă că gingia se vindecă complet în două săptămâni. Doar în cazul procedeelor de adiție osoasă amplă, disconfortul post operator poate să fie crescut, cu dureri, tumefacții, echimoze, dar care nu durează mai mult de câteva zile.

Alina Trană:  Este adevărat, că implantul este greu de realizat în zona care corespunde sinusurilor?

Dr. Gerald Nuredini:  Sinusurile sunt foarte importante și necesită o atenție deosebită. Atunci când dintele este extras, sinusul se mărește, ceea ce face ca grosimea osului să fie mai mică. Și de multe ori, pentru a pune un implant în zona unde sinusul are o podea subțire, trebuie  ridicat sinusul, aplicate granule osoase în interiorul acestuia și apoi așteptat să se vindece, să se formeze os în zona respectivă. Procedura se numește sinus lift.

Alina Trană:  Există posibilitatea ca implantul să fie respins de către organism?

Dr. Gerald Nuredini: Nu aș putea spune neaparat ca implantul este respins. Am văzut situații în care, după ce un implant a fost inserat, din anumite motive, acesta nu a fost a acceptat, dar după o altă încercare, după o perioadă de minim șase luni, implantul a fost inserat cu succes.

Alina Trană:  Există anumiți factori de risc pe care pacienții trebuie să îi cunoască înainte să ajungă în cabinet?

Dr. Gerald Nuredini: Da, există factori de risc pe care trebuie să îi cunoaștem încă de la bun început. Există două mari categorii de factori care reduc rata de succes a implanturilor dentare: o primă categorie este alcătuită din pacienții care au probleme cu vindecarea post operatorie, în aceasta putem să încadrăm persoanele cu diabet zaharat. Vindecarea acestora, de regulă, decurge mult mai greu. O a doua categorie este cea a persoanelor fumatoare. În cazul acestora, fumatul reduce capacitatea locală de vindecare a organismului. Totodată, în acestă categorie întâlnim incidența cea mai ridicată de boala parodontală, care presupune o reducere a suportului osos al dinților care, în final, se sfârșește prin pierderea acestora. Este evident că nu putem spune că tabagismul reprezintă o contraindicație absolută pentru implant, însă trebuie să ținem cont că este un factor de risc important și, pe cât se poate, să ne consiliem pacienții referitor la renunțarea la acest viciu.

Alina Trană: Există alte opțiuni pentru înlocuirea dinților?

Dr. Gerald Nuredini: Există și alte opțiuni pentru înlocuirea acestora după caz (punți sau proteze dentare), dar aceste opțiuni au multe dezavantaje: pot provoca mai multe daune dinților adiacenți și țesuturilor moi pe termen lung. Singurul dezavantaj pentru implanturile dentare este, de obicei costul acestora.

Alina Trană:  Ca o concluzie, ce le recomandați pacienților?

Dr. Gerald Nuredini: Pacienților le recomand sa nu amâne o vizita la dentist, chiar dacă nu consideră că au o problema dentară. Trebuie să efectueze un control regulat odată la 6 luni. Aceasta este cheia prevenției. Să nu amâne daca au o carie vizibilă pentru că aceasta devene dureroasă. Să nu amâne dacă au o infecție sau un abces. A lua antibiotic de fiecare dată pare a fi o soluție bună, însă pe termen lung, tot nu ne scapă de infecția propriu-zisă și nu va face decât să crească rezistența organismului la antibiotice. De asemenea, recomand pacienților mereu să nu amâne daca au deja o extracție făcută. Cu cât trece mai mult timp, cu atât osul se rezoarbe, iar intervenția de plasare a unui implant va deveni mai dificilă, fiind nevoie de adiție osoasă. Și, o alta consecință care apare în timp este migrarea dinților antagoniști și adiacenți pe verticală și orizontală. Și in acest caz, intervențiile ulterioare sunt  mai complexe, putând necesita de la aplicarea de aparat ortodontic, la tratament parodontal sau endodontic.