Cum tratăm psoriazisul?

0
2493

Articol realizat de dr. Claudia Petricia Burada-medic specialist medicină de familie

Burada

Psoriazisul este considerat o afectiune inflamatorie cronica a tegumentului, initiata, dirijata si mentinuta de numeroase componente ale sistemului imunitar. Odata instalata boala, exacerbarile pot fi declansate de diferiti factori interni si externi. Boala evolueaza pe toata durata vietii pacientului, existand perioade de acalmie si perioade de apogeu.

Concret, psoriazisul este o afectiune inflamatoare, necontagioasa, care evolueaza pe toata durata vietii; prezinta diverse forme, fiecare avand caracteristici diferite. Desi multi oameni cred ca psoriazisul este o boala care se ia, nu este deloc adevarat. 

Nu se cunoaste etiologia exacta a psoriazisului ,insa majoritatea specialistilor sustin ca afectiunea are un determinism genetic.

Incidenta maxima este dupa pubertate si la 50-60 ani,indiferent de sex.Se poate declansa in urma unui puseu prin alcool,boli infectioase sau medicamente.

Exista mai multe tipuri de psoriazis:
-psoriazis vulgaris
-psoriazis pustulos-palmo-plantar ,generalizat
-psoriazis indus de medicamente
Simptomatologie
-apar elemente eruptive eritematoase net delimitate ,cu configuratie neregulata,de la marimea unui punct pana la cea a unui pod de palma,cu scoame solzoase,argintii,stralucitoare,groase
-zonele de aparitie:coate,genunchi,regiunea sacrala,pielea paroasa a capului,intertriginos
-deseori apar modificari ale unghiilor si artropatii

Atunci cand erupe psoriazisul, poate provoca durere si prurit sever.Durerile duc frecvent la lipsa odihnei,ceea ce afecteaza calitatea vietii.

Severitatea bolii este indicata de numarul leziunilor si caracterul acestora,precum si de suprafata corporala afectata de placile hipercheratozice.

In cele mai multe cazuri diagnosticul de psoriazis se stabileste dupa efectuarea examenului obiectiv.In cazul in care este nevoie se poate efectua o biopsie cutanata pentru analiza de laborator a leziunii respective.Daca exista si afectare articulara poate fi necesara o radiografie osoasa care sa identifice modificarile specific artritei.

Complicatii :
Pacientii cu psoriazis pot dezvolta afectiuni cardiovasculare,diabet zaharat,sindrom metabolic,obezitate sau depresie.

Tratament
Este important ca cei ce sufera de psoriazis sa adopte un rol active in gestionarea sa. Informarea si vizitele la dermatolog pentru a discuta optiunile de tratament,precum si dezvoltarea unui stil de viata sanatos ii poate ajuta pe cei ce au psoriazis sa isi traiasca viata normal.

O prima masura in tratamentul psoriazisului o reprezinta identificarea si eliminarea factorilor declansatori. Majoritatea tratamentelor disponibile azi sunt foarte eficiente ,in sensul eliminarii simptomatologiei generatoare de discomfort,insa pacientii,trabuie sa accepte ca boala nu se vindeca,insa se obtin rezultate bune ale maririi intervalului de aparitie sau absenta leziunilor. Tratamentul chirurgical este rar folosit in psoriazis.Chirurgia este utila in cazurile in care exista leziuni grave,mutilante,aparute la nivelul unghiilor.

Recomandari :
Nu exista nicio modalitate de a preveni psoriazisul, dar exista anumiti factori care pot atenua simptomatologia bolii si pot reduce complicatiile acesteia
-evitarea stresului
-evitarea agresiunii tegumentare (inclusive arsuri solare)
-evitarea si tratarea corespunzatoare a infectiilor( infectii faringiene,amigdaliene,pneumonii cu streptococ)
-interzis consumul de alcool
-folosirea rationala si doar la indicatia medicului a unor medicamente
-pastrarea unei hidratari corespunzatoare a pielii
-evitarea climatului rece si umed