„România înseamnă acasă!”

0
3695

Autor: Cristina Cârstea

1 Decembrie-Ziua Marii Uniri
„Ziarul Sănătatea” le urează „La mulți ani!” tuturor românilor şi îi felicită pe medicii care s-au remarcat de-a lungul timpului prin faptele lor, fiind uniți de acelaşi scop, acela de a salva vieți şi de a aduce schimbarea în comunitate. Ne mândrim cu ei şi cu toți românii care luptă pentru a face lumea un loc mai bun.

În campania „Omul sfințeşte locul!” am cunoscut povestea unor medici care au înțeles că schimbarea vine din noi şi că a fi român se demonstrează prin fapte. Am cunoscut medici implicați, care pun pacientul pe primul loc şi oameni care au reuşit să învingă în lupta cu boala datorită susținerii venite din partea medicilor.

1 Decembrie despre medici români şi despre pacienți care au câştigat lupta cu boala.

Dr. Hisham Tageldin – „România înseamnă acasă!”

Dr. Hisham Tageldin vine din Sudan şi este unul dintre cei mai iubiți medici din Oltenia. A ajuns în România în anii ’88 pentru a studia Medicina şi a rămas aici fiindca „l-a prins dragul”. De 20 de ani le este alături pacienților din satul Frățila. A transformat fostul CAP din sat într-un cabinet medical modern şi a pus bazele unui centru medical de permanență dotat cu aparatură de specialitate, atrăgând fonduri şi investind chiar şi banii proprii. Centrul deserveste acum toata comuna Bulzesti cu cele 10 sate, dar si localitati din Valcea si Olt.

„Doctorul negru”, aşa cum îi spune majoritatea, este extrem de apreciat pentru dăruirea şi grija sa față de pacienți. La început, acesta străbătea satele pe jos impreuna cu asistentul pentru a face vaccinul copiilor si pentru a consulta batranii care nu puteau ajunge la cabinet.- „Am prins drag de România şi mai ales de locul unde sunt. Aici mă simt acasă!”, spune medicul

Dr. Heedari Hoshang- medic ortoped, manager de spital şi oltean adevărat

Datorită implicării medicului ortoped, Spitalul din Segarcea va renaşte. Acesta va fi renovat şi dotat cu aparatură de specialitate cu ajutorul unor proiecte europene accesate de către conducerea oraşului şi managerul Spitalului, dr. Heedari Hoshang.

„Mă aflu în România de mai bine de 35 de ani și pot spune că mă simt român. Am venit aici în anul 1983 pentru a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Sunt medic ortoped de 20 de ani, iar soarta este cea care m-a adus în Segarcea. Soția mea este din această zonă și așa am ajuns aici. Sunt un susținător al echipei de fotbal Universitatea Craiova, iar culorile mele preferate, atât în viața privată cât şi în cea profesională, sunt alb-albastru. Înainte, acest spital nu arăta la fel ca acum. Eu sunt primul ortoped care a venit în Segarcea. Ca medic consider că, atunci când a călcat pragul spitalului, pacientul este cel care se află pe primul loc. Cred că este ceva sfânt să tratezi un pacient corect.”, afirmă dr. Heedari

Dr. Septimius Antonie-  „O viață în slujba pacienților”

Dr. Aureliu Septimius Antonie este medic primar Medicină de Urgență şi face parte din echipajul SMURD de pe elicopter. Face asta de zeci de ani, ducând mai departe profesia tatălui său şi continuând să salveze vieți. spune că nu i-a fost teamă niciodată. În fiecare dimineată îşi spune „Asta îmi este meseria şi mi-o voi face până la capăt. Este în joc viața pacienților!”

Dr. Septimius ştie că Medicina de urgență este una dintre cele mai grele profesii, însă nimic nu se compară cu sentimentul că ai putut salva o viață și cu mulțumirea pe care o primești de la pacienți și aparținători.

Medicii de urgență sunt adevărați eroi, sunt oameni care luptă pentru ca alții să trăiască. Pentru medicii de urgență nu există sărbători, iar de cele mai multe ori lipsesc de la momentele importante din familie, iar asta pentru că urgențele nu așteaptă. Satisfacțiile însă sunt imense și compensează tot efortul și toate nopțile nedormite.

“Îngerul copiilor”- Dr. Mirela Siminel

Dr. Mirela Siminel este medic primar neonatolog, şefa Cinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului „Filantropia” din Craiova. Este un om minunat, un om împlinit, o femeie care a devenit mamă pentru cinci copii, oferindu-le acestora căldură sufletească şi sprijin necondiționat alături de soțul său. A devenit mamă pentru că aşa a simțit, iar acum primeşte în schimb iubire necondiționată din partea copiilor săi.

„Am simțit chemarea încă de la primul copil. Era o fetiță. Am spus, „Copilul ăsta are nevoie de părinți!”, iar din acel moment ea a devenit fetița noastră. Pentru noi un copil abandonat este acel copil atât de iubit, pe care l-am căutat și l-am ținut în brațele noastre, ca să simtă acea căldură de care avea nevoie pentru toată viața. Mă simt împlinită atât pe plan profesional cât și pe plan familial. Ca medic neonatolog simt o bucurie imensă. După medicul obstetrician, neonatologul este prima persoană care ține în mâinile sale un copil. Practic primesc viața în mâinile mele. Ca mamă mă gândesc în permanență la copiii mei minunați și aștept cu nerăbdare în fiecare zi să ajung acasă și să îi strâng în brațe”

Dr. Carmen Maria Riza- „Împreună pentru comunitate!”

Dr. Carmen Maria Riza este medic rezident, iar împreună cu o echipă de medici, asistenți şi membrii ai asociației „Speranța pentru Comunitate” oferă consultații gartuite oamenilor care locuiesc în satele din vecinătatea Craiovei. Mulți dintre aceștia sunt bătrâni sau cetățeni de etnie rommă care nu sunt asigurați medical. Campania a fost inițiată de dr. Carmen Maria Riza şi asistentul medical Daniel Davidescu, un tânăr de etnie rommă care și-a depășit condiția şi care îşi doreşte să ajute membrii comunității din care face parte. Aceştia oferă consultații la domiciliu pentru persoanele imobilizate și cu probleme grave de sănătate.

Dr. Carmen Maria Riza, mărturisește că tot ceea ce face este din dragoste pentru oameni, iar fiecare caz pe care îl întâlnește o impresionează și o motivează să ajute cât mai mulți pacienți: „Împreună cu voluntarii din asociație merg în satele în care am copilărit și le ofer consultații gratuite oamenilor. Aceștia se bucură de fiecare dată să ne vadă. Știu că ne pasă de sănătatea lor, iar asta contează foarte mult pentru ei.”

Dr. Dalida Mosorescu-medic voluntar în comandamentul NATO

Dr. Dalida Mosorescu este medic de familie în cartierul Craiovița de mai bine de 20 de ani. Este un om şi un medic extraordinar care se poate lăuda cu o frumoasă experiență petrecută ca medic voluntar în comandamentul militar NATO. Acolo au ajuns să profeseze doar doi medici români, printre care şi dr. Mosorescu care descrie cei trei ani petrecuți ca voluntar ca fiind „O mare şansă, o experiență uimitoare, iar dacă ar fi să o iau de la capăt aş face-o din nou”

Medicul a ajuns în Belgia urmându-şi soțul, ofițer internațional, iar pentru că nu voia să-şi piardă abilitățile de medic şi contactul cu pacienții, a aplicat pentru un post ca voluntar al Crucii Roşii Americane. Cei trei ani petrecuți ca medic voluntar au reprezentat o experiență culturală deosebită şi au contribuit la dezvoltarea abilităților sale profesionale. Medicul s-a întors însă acasă, pentru a fi alături de soțul său şi pentru a trata pacienții cu profesionalism şi dedicare.

Maternitatea MaDonna Maria- prima maternitate privată din Oltenia

Maternitatea MaDonna Maria– Spital Privat de Obstetrica-Ginecologie, este prima maternitate privată din zona Olteniei, dotată cu aparatură performantă. Anul acesta, maternitatea a aniversat 8 opt ani de existență, de profesionalism, de grijă şi de dăruire față de fiecare pacientă care i-a călcat pragul. Medicii ginecologi au supraspecializare în medicina materno-fetală, iar maternitatea dispune aparatură şi ecograf 5D de ultimă generație.

Dr. Michael Schenker- medic primar oncologie medicală

Dr. Michael Schenker- medic primar oncologie medicală şi soția sa, Ramona Schenker, psiho-oncolog, au pus în 2014 bazele Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie”, centru care aduce speranța zecilor de pacienți ce le trec zilnic pragul. Aceştia beneficiază de cele mai noi şi inovative tratamente, decontate de CAS. În curand cei doi vor deschide un spital de oncologie în Craiova, care va avea în premieră şi linie de gardă. Datorită eforturilor depuse de dr. Michael Schenker, a atenției şi a profesionalismului cu care acesta tratează pacienții, sunt oameni care pot spune acum „M-am vindecat!”

„Am învins cancerul”-poveşti ale românilor învingători

Ramona Obretin este o luptătoare. La 31 de ani, la puțin timp după ce l-a adus pe lume pe băiețelul său, a aflat că are cancer de sân în stadiul doi. A trecut un an și jumătate de când Ramona luptă cu boala, dar, în ciuda tuturor stărilor prin care a trecut, o face cu zâmbetul pe buze, pentru că știe că la final va ieși învingătoare.

După ce a primit diagnosticul și a urmat ședințele de chimioterapie, în urma cărora și-a pierdut părul, Ramona Obretin a aflat că trebuie să treacă printr-o masectomie radicală și că-și va pierde sânul afectat

„A fost foarte greu pentru mine sa încep, la 31 de ani, drumul chimioterapiei. La Craiova am găsit însă vindecarea. Intervenția chirurgicală a fost un succes, iar terapia moleculară m-a ajutat enorm. Pentru mine dr. Schenker este
omul care sfințește locul și nu-mi ajung cuvintele pentru a-l putea descrie”

Ramona îi mulțumeşte medicului său şi celor care i-au fost alături şi au ajutat-o să lupte cu zâmbetul pe buze

Şi tot despre oameni de neînvins este şi povestea Irinei Naidin, o copila cu chip de înger care a câştigat lupta cu cancerul!

Este elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova, iar în noiembrie 2017 a fost diagnosticată cu o formă gravă de cancer osos. O tumoră localizată pe coloana vertebrală îi punea viața în pericol. A fost nevoie de mult curaj şi de susținere din partea famililei şi a prietenilor şi de o operaţie efectuată la o clinică din Franţa. Costurile intervenției şi tratamentului se ridicau la 200.000 de euro. Colegii şi prietenii au fost cei care i-au sărit în ajutor Irinei, organizând evenimente caritabile şi reuşind să strângă într-un timp record suma de 75.000 de euro.

Oamenii au crezut în şansa la viață a Irinei, în puterea ei de a merge mai departe. Au susținut-o în permanență, iar după un an de tratament, boala nemiloasă a dispărut. Irina a scris o carte cu trăirile sale, un volum despre viața privită în diferite nuanțe şi despre puterea de a învinge.