Policlinica pentru Sportivi Craiova functioneaza intr-o locatie construita in 1977 si are in dotare aparatura medicala fabricata in 1965

0
2944

Situaţia in care se afla in acest moment Policlinica pentru Sportivi Craiova, policlinica ce aparţine Spitalului Judetean de Urgenta Craiova este mai mult decat trista! Prinsa in hatisul legislativ din punct de vedere juridic, Policlinica Sportiva din Craiova, desi ar trebui sa fie o carte de vizita deoarece deserveste aproape 8000 de sportivi afiliati DJS Dolj (multi dintre ei componenti ai loturilor nationale si olimpice), AJF Dolj, FEFS Kinteoterapie si chiar loturi de sportivi din Gorj, Olt, Arges, Valcea si Teleorman, mai degraba pare a fi desprinsa din filmele comuniste ale anilor ‘70-‘80. Mobiler vechi, aparatura putina, dosarele cu fisele de sanatate ale sportivilor legate cu tifon, probleme ce tin de parte electrica, lipsa echipamentelor medicale si multe altele.

Medicul Sef al Policlinicii – doctor Valentina Dinu ne-a declarat ca se fac si s-au facut demersuri pentru reabilitarea termica a policlinicii si dotarea acesteia, insa lucrurile se misca greu „Noi suntem un fel de copil singur pe lume, am fost lasati sa ne descurcam insa este foarte greu. Noi apartinem de SCJU Craiova, dar nu primim bani si echipamente pentru ca suntem considerati unitate medicala de profilaxie, in organigrama SCJU fiind prinsi ca o componenta a Ambulatoriului. Cladirea in care functionam din anul 2007 este construita in 1976 si apartine Spitalului Clinic Judetean. Este adevarat ca activitatea are un aspect profilactic, dar numai anul trecut am inregistrat aproape 40.000 de consultatii, 45.000 de tratamente si 30.600 de CFM – Kinetoterpie. Pentru acest lucru avem nevoie de un diagnostic precis, pentru ca suntem responsabili de acordarea avizului medico-sportiv, iar aspectele terapeutice impun dotarea cu echipamente medicale performante. Dotarea policlinicii in acest moment este deficitara. Nu acopera necesarul activitatii medicale, este depasita tehnic, (anii de fabricatie 1965-1990), intretinerea ei presupune contracte de mentenata incheiate de SCJU Craiova. In cadrul policlinicii isi desfasoara activitatea 36 de cadre medicale: 14 medici, 1 biolog, 2 Kinetoterapeuti, 2 profesori CFM si 15 asistenti medicali. Lipsa unei legislatii sanitare integrate care sa lege aspectul profilactic (avizul medico-sportiv) si aspectul curativ al activitatii noastre, lipsa unor norme de functionare care sa presupuna un protocol de colaborare cu structuri ca ANS si MEC in teritoriu au dus la aceasta situatie in care ne gasim astazi” ne-a declarat dr. Valentia Dinu-medicul sef al Policlinicii pentru sportivi.

„Am facut zeci de referate, de note de fundamentare, am solicitat fonduri pentru echipamente, dar din pacate nu ne-a auzit aproape nimeni. Sponsorizari am primit foarte putine, am avut ani in care nu s-a primit 1 leu pentru cheltuieli materiale, am acumulat datorii imense. Ganditi-va cata responsabilitatea trebuie sa avem atunci cand dam avizele medico-sportive celor care participa la competitii si antrenamente. De noi depinde cariera lor si sanatatea lor. Suntem un centru care aduce pacienti din judetele limitrofe si care se ocupa de recuperarea deficientelor fizice ale copiilor si adolescentilor. Unitatea nu are personalitate juridica, nu avem posibilitatea legala de autofinantare, fapt ajuns acum la extrem”.