„In acest moment in Dolj avem intre 3 si 5 pacienti confirmati zilnic cu Sars-Cov-2″, declara dr. Adina Turcu – Directorul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes – Craiova

0
4920

Dupa patru luni de la internarea primului pacient depistat cu virsul Sars-Cov-2, doctor Adina Turcu, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes – Craiova, declara: ” Am avut 336 de pacienti internati dintre care 273 au fost vindecati si 13 decese (9 din judetul Dolj, 3 din judetul Mehedinti si 1 din judetul Olt). In acest moment avem internati 50 de pacienti, iar la Terapie Intensiva nu mai avem decat doua paturi libere.”

” In ceea ce priveste activitatea spitalului in intervalul 15-23 iunie am constatat o scadere a numarului de cazuri Covid, motiv pentru care in colaborare cu DSP Dolj am convenit sa dam drumul si la celelate sectii. Astfel ca incepand cu data de 23 iunie am izolat intr-un pavilion pacientii infectati cu Sars-Cov2 pentru a putea lasa loc sa functioneze si celelate specialitati ale Spitalului: Non-Covid infectioase adulti, Non-Covid infectioase copii. Am dat posibiltatea colegilor de pe sectile de pneumofiziologie sa interneze pacientii cu tuberculoza si pacientii cu profil pneumologic. Aceasta a fost masura luata pe data de 15 iunie care din pacate acum ne determina sa revenim la starea de dinaintea perioadei de alerta, deoarece a crescut din nou numarul pacientilor confirmati cu virsului Sars-Cov-2. Va fi nevoie din nou sa relocam sectiile dedicate pacientilor non covid. La nivelul sectiilor  non covid pentru copii acestea pot functiona normal, pentru ca in randul acestora nu a crescut numarul de infectati. In acest moment in Dolj avem intre 3-5 pacienti confirmati zilnic. Din pacate, desi incercam sa facem ca activitatea noastra sa se desfasoare la fel ca in urma cu patru luni, aceasta nu poate fi realizata. Incepand cu data de 1 iulie am redat spre functionare si sectia de imunodeficienti din cadrul spitalului pentru a face o reevaluare a pacientilor care in aceasta perioada au fost redirectionati catre alte spitale”, declara dr. Adina Turcu.

Alina Trana: Sectia de Terapie Intensiva este ocupata in proportie de 100%? 

Dr. Adina Turcu: La nivelul sectiei de terapie intensiva, in cursul noptii trecute, Spitalul Victor Babes a trebuit sa primeasca 3 pacienti de la spitalul Mioveni pentru ca acolo situatia este una grava, personalul medical dandu-si demisia, pacientii au trebuit sa fie transferati. In acest moment in terapie intensiva nu mai avem decat doua locuri libere.

Alina Trana: Ce faceti cu pacientii confirmati Covid dar asimptomatici?

Dr. Adina Turcu: Referitor la acest aspect, pacientii internati la Spitalul Victor Babes care au fost confirmati pozitivi si dupa a doua testare pot acum sa plece din spital, dar sa-si continue izolarea la domiciliu. Noi ne-am confruntat cu urmatoarea situatie: toti pacientii, cu o singura exceptie, au dat declaratii ca nu vor sa plece acasa decat dupa ce vor iesi negativi.

Astazi un alt pacient a iesit pozitiv la a doua testare, in a zecea zi de la internare. Vom vedea daca aceasta doreste sa plece acasa.
Pentru a avea o imagine clara a situatiei in care ne aflam va pot spune urmatorul lucru: in perioada situatiei de urgenta am avut cel mai mult simultan internate 72 de cazuri si azi avem 50 de cazuri. Imaginati-va cat de aproape suntem de acel varf! Am avut 336 de pacienti internati, 273 vindecati, 50 sunt acum intenati si avem un numar de 13 decese, 9 din judetul nostru, 3 din Mehedinti si 1 din Olt.

Alina Trana: Cei care au pierdul lupta cu viata au avut si alte boli?

Dr. Adina Turcu: Daca ne referim la cei noua pacienti decedati din judetul Dolj, toti au avut comorbiditati, majoritatea fiind pacienti oncologici. Singurul caz care ne-a surprins a fost un pacient din Mehedinti caruia nu i-a fost asociata nicio alta afectiune. La copii cel mai mic pacient infectat a avut 3 luni, dar cu simptome usoare. In schimb numarul copiilor internati cu Covid a fost foarte mare.

Alina Trana: Ce ne puteti spune despre dotare, investitii si echipamente medicale?

Dr. Adina Turcu: Acum avem tot ce ne trebuie, dar am depus un proiect impreuna cu Primaria Craiova pentru dotarea cu aparatura medicala si vom incepe si procedura de achiztie a unui computer tomograf cu bani alocati de municipalitate. Proiectul depus pentru dotarea Spitalului este destinat in principal dotarii ATI -ului, acum avem 10 paturi si 14 ventilatoare, dar trebuie sa imbunatim aceasta sectie. Vrem sa ne luam o statie de oxigen, monitoare si multe altele.

Alina Trana: Ce ne puteti spune de testarile PCR?

Dr. Adina Turcu: Am facut pana acum 5000 de testari, suntem intr-un program national de testare si ne-am propus sa ajungem la un numar de 3000 de testari pe luna.

Alina Trana: Ce ne puteti spune despre personalul medical?

Dr. Adina Turcu: Personalul medical s-a comportat foarte bine, chiar daca la inceput a fost o stare tensionata. Am depasit-o si ne-am organizat atat noi cat si circuitele din spital. Imbucurator este faptul ca avem 4 luni de la declansarea acestei situatii si nu avem niciun coleg infectat. Se fac teste la cerere pentru colegi si o data la 14 zile se testeaza tot personalul. Au fost testati 86 de colegi si niciunul nu a fost confirmat Covid!

Alina Trana: Care este mesajul dumneavoastra in calitate de director al Spitalului de Boli Infectioase?

Dr. Adina Turcu: Ceea ce face diferenta acum este purtarea mastii. Daca vi se pare o corvoada sa purtati 30 de minute masca intr-un magazin, ganditi-va la personalul medical care poarta combinezoanele si mastile ore in sir la temperaturi de 40 de grade, in conditiile in care nu avem voie sa dam drumul la aerul conditionat niciunde in spital. Astazi am externat 7 pacienti, dar ne-au venit in schimb alti 15 pacienti pozitivi spre internare. Asadar, incurajam toti oamenii sa poarte masca de protectie ca masura de prevenite pentru a nu ajunge pacientii nostri.