Autor: Cristina Cârstea
Peştele reprezintă o sursă bogată de nutrienți. În structura sa intră proteine slabe, vitaminele A, D si B, dar si o serie de minerale, precum fier, iod, seleniu si zinc. Consumat de două ori pe săptămână, peştele previne apariția anumitor boli. Acesta poate înlocui cu uşurință carnea roşie, datorită cantității mari de proteine şi a numărului redus de calorii.
Ce tipuri de peşte ar trebui să consumăm?
În primul rând, pentru a ne bucura de proprietățile sale, peştele ar trebui să fie consumat în stare proaspătă. Este de preferat să alegem pentru consum şalău, păstrăv sau crap. Pestele gras – precum somonul si heringul, reprezintă o sursă bogată de acizi grasi, polinesaturati si omega-3.
Datorita nutrientilor pe care ii contine, este indicat să cosumăm saptamanal cel putin 250 de grame de peste si fructe de mare. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza sunt incurajate sa consume 12 grame de peste pe zi pentru ca atat mama cat si copilul sa beneficieze de cele mai bune vitamine si minerale. Trebuie evitat însă consumul de peste cu continut mare de mercur, precum rechinul, pestele-spada si tonul.
Fructele de mare au un continut ridicat de seleniu, iar pestii de apa sarata sunt bogati in iod. Fierul din fructele de mare este mai usor absorbit de organism, prin comparatie cu fierul din plante, iar oasele mici ale sardinelor sunt o sursa bogata de calciu. Consumul de ton, somon, hering, sardine, pastrav si midii reprezintă cea mai sanatoasa alegere pentru a obtine necesarul de acizi grasi.
Care sunt efectele benefice aduse organismului şi ce afecțiuni pot fi prevenite datorită consumului de peşte
Conținutul redus de grasimi saturate si nivelului scazut de colesterol scade riscul declansarii obezitatii. Pestele are, de asemenea, mult mai putine calorii decat carnea rosie. Consumat frecvent, peştele reduce posibilitatea declansarii unui atac de cord. Doua portii de peste pe saptamana scad riscul infarctului miocardic cu o treime.
Efectele benefice asupra creierului si încetinirea procesului de imbatranire
Pestele protejeaza anumite părţi ale creierului care sunt afectate de procesul de îmbătrânire. Acest lucru se datoreaza acizilor graşi omega-3, care se găsesc în specii de peşte precum tonul şi somonul, aceştia aducând beneficii atat pentru creier cat si pentru inima. Persoanele în vârstă care consuma peşte în mod regulat, prezintă mai multă materie cenuşie în creier în regiunile asociate memoriei şi în zonele responsabile de cogniţie, comparativ cu cele care nu includ peştele în alimentatia lor.
Pestele-sursa bogata in omega-3. Care sunt semnele deficitului de omega-3 din organism?
Senzatia de oboseala, pielea uscata, circulația proasta si schimbarile bruste de dispozitie sunt semne ale unui deficit de acizi grasi omega-3 din sange. Consumand peste în mod regulat putem combate toate aceste simptome, datorita acizilor grasi omega-3 din compozotia sa. Tot datorita lor, pestele este renumit pentru minunile pe care le face in cazul durerilor articulare si al artritei.
Acizii grasi omega-3 au de asemenea proprietati antiinflamatorii. O serie de boli ce implica o activare excesiva a sistemului imunitar, ca psoriazisul, poliartrita eumatoida sau astmul bronsic pot raspunde pozitiv la o dieta bogata in peste.
Pentru a învăța mai multe despre cum să alegem un peşte proaspăt şi cum îl putem pregăti după retete vechi pescaresti, putem lua parte la „Festivalul de pescuit-Balta Frasinet” în perioada 7-8 septembrie care va avea loc în comuna Dobrosloveni, județul Olt, începând cu orele 8.00. Intrarea este gratuita.
Pentru mai multe detalii referitoare la eveniment intrați pe pagina de Facebook “Danube Fishing Routes”, sau contactati Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Slatina – E-mail: office@adds.ro, cristimanuel.dinca@gmail.com, nr. contact: 0724.702.050, Cristi Manuel Dincă – Manager Comunicare. Pentru înscrieri accesați www.fishingfestival.eu.
Tel.: 0739 678 344