Pentru medicul sudanez Hisham Tageldin, România este a doua casă

0
5062

Campania „Omul sfințeşte locul!”

Autor: Cristina Cârstea

Hisham Tageldin este unul dintre cei mai iubiți medici din Oltenia. În satul Frățila, acolo unde îşi desfăşoară activitatea de aproximativ 20 de ani, nu este om care să nu-l cunoască şi care să nu fi ajuns cel puțin o dată în cabinetul său. „Doctorul negru”, aşa cum îi spune majoritatea, este extrem de apreciat pentru dăruirea şi grija sa față de pacienți.

Îndrăgostit de România, de oameni şi de tradiții, medicul sudanez se simte acasă pe pământ românesc. A venit aici pentru a studia Medicina şi s-a întors în Sudan, însă pentru el acasă devenise România. Aici şi-a întemeiat o familie şi s-a dedicat în totalitate pacienților săi.

A pus bazele unui cabinet medical şi a unui centru de permanență ce deserveşte comuna Bulzeşti şi localități din Vâlcea şi Olt.

Când a venit pentru prima dată în satul Frățila clădirea în care se afla cabinetul medical era un dezastru: 

„Nu era dotată, iar oamenii treceau prin fața dispensarului cu căruțele şi se duceau la cabinetul din Bulzeşti. Treptat au prins încredere şi au început să vină aici, până am ajuns la stadiul acesta”, spune medicul

Datorită preocupării medicului pentru sănătatea pacienților săi, acesta a atras fonduri şi a investit chiar şi bani proprii, reuşind să pună bazele unui cabinet medical modern şi a unui centru medical de permanență dotat cu aparatură de specialitate.

„Am transformat fostul CAP din satul Frățila într-un centru de permanență care deserveste toata comuna Bulzesti cu cele 10 sate, dar si localitati din Valcea si Olt! Avem un număr foarte mare de angajați la cabinet şi la centrul de permanență. Aici lucrează 12 asistente, 6 medici, 2 şoferi pentru ambulanță şi 2 femei de serviciu. Am oferit locuri de muncă la care au prioritate localnicii”, afirmă doctorul Hisham Tageldin.

Mergea pe jos kilometri întregi pentru a le oferi ajutor medical pacienților

Medicul mărturiseşte că, la început, în urmă cu 19 ani, străbătea satele pe jos impreuna cu asistentul pentru a face vaccinul copiilor si pentru a consulta batranii care nu puteau ajunge la cabinet:

„Nu puteam merge pe aici cu masina, doar cu tractorul! Cunosc toate casele si familiile! Le stiu toate povestile!”

Dr. Hisham Tageldin- un medic extrem de iubit

Atunci când merge prin sat, nu este om care să nu-l salute şi să nu-l întrebe de sănătate. Oamenii se bucură când îl văd, amintindu-şi de tot ceea ce a făcut pentru ei şi nu ezită în a-i spune medicului ce îi doare.

Medicului îi dau lacrimile când vede sutele de case care se află în paragină şi îşi aminteşte de foştii lui pacienți care nu mai sunt.

„Frățila toată arată ca o casă bătrânească, săracă la exteror, dar în interior are de toate. Sunt oameni săraci la care, dacă te duci, te servesc cu pâine şi sare. Omul care dăruieşte ceea ce are. Asta este Frățila. Un om n-are de nici unele, dar insistă să-ți dea pâine cu sare”, povesteşte dr. Hisham Tageldin

Medicul afirmă că nu ar pleca din România pentru nimic în lume. Acesta locuieşte în Motoci, în apropiere de Frățila, şi trăieşte pentru a le oferi sprijin şi ajutor pacienților.

„Am colegi medici care îmi spun „Noi am plecat din România, tu cât mai stai?” Le spun, fiecare cu soarta lui. Eu am plecat o dată de acasă, nu mai plec a doua oară. Fiecare rămâne unde îi e locul”, spune medicul

Acesta spera ca cine va veni în locul său să ducă mai departe centrul de permanență de la Frățila şi să le ofere sprijin şi ajutor medical pacienților aşa cum o face el împreună cu întreaga echipă de medici.