„Nemulțumirea mea şi a multor colegi este mărirea prea mică la plata „per serviciu” şi mărirea într-un cuantum mai mare la plata „per capita”- dr. Dalida Mosorescu, medic primar Medicină de familie

0
2172

Autor: Cristina Cârstea

Veniturile cabinetelor medicilor de familie au crescut de la începutul lunii iulie cu 30%, însă sunt medici de familie care susțin că această mărire este practic insesizabilă, având în vedere că, o dată cu aceasta, au crescut şi costurile pentru întreținerea cabinetului. În continuare sunt favorizați medicii cu un număr foarte mare de pacienți şi nu calitatea serviciilor acordate. Medicii de familie spun că ar trebui făcute schimbări majore în ceea ce priveşte criteriile pentru acordarea veniturilor, îmbunătățirea sistemului informatic şi reducerea birocrației.

Dr. Dalida Mosorescu, medic primar Medicină de familie, ne-a acordat un interviu pe tema dificultăților întâmpinate de medicii de familie şi ce modificări a adus creşterea veniturilor înregistrată la 1 iulie.

„Aceasta este prima mărire după foarte mulți ani, însă este insuficientă pentru că s-a mărit absolut tot. Această mărire vine şi completează inflația, dările la stat, dările la salarii şi toate contractele pe care le avem pentru utilități. Noi plătim ca şi firmă şi avem prețuri foarte ridicate. Ca şi procent de factură s-a mărit cu 20- 30%, în funcție de structura de capitație, deoarece un pic mai mult primim pentru copii şi persoanele în vârstă, iar pentru celelalte categorii de vârstă primim un plafon uniform.”

Se încurajează un număr cât mai mare de pacienți înscrişi pe liste şi servirea acestora la cerere

„Nemulțumirea mea şi a multor colegi este mărirea prea mică la plata „per serviciu” şi mărirea într-un cuantum mai mare la plata „per capita”. Practic este încurajat tot un număr cât mai mare de persoane pe listă şi servirea pacientului la cerere pentru a nu se muta de pe listă pentru că cu cât ai mai mulți pacienți pe listă cu atât câstigi mai mult, fără să conteze ce faci pentru acei pacienți.

Medicina de familie ar trebui să fie baza sistemului medical. În momentul în care ai 2000- 3000 de pacienți pe listă eu cred că nici nu poți să-i cunoşti pe toți. Este imposibil. Din pacate la noi nu există niște criterii de eficiență și de performanță. Un medic de familie bun nu este cel care eliberează un număr mare de bilete de trimitere pentru pacienți şi nu cel care îşi face timp pentru aceştia, analizându-le atent problemele şi rezolvându-le.”

Plata „per capita”-un mare dezavantaj pentru medicii de familie din zonele rurale

„În următorii 10-15 ani prevăd o mare problemă în Medicina de Familie. În mediul rural sunt zone defavorizate unde nu se mai duce nimeni pentru a practica Medicina pentru că sunt puțini pacienți, iar banii veniturile nu sunt suficiente pentru a putea suporta toate cheltuielile aferente unui cabinet medical. Ce poate să facă un medic de familie la țară unde trebuie să plătească absolut tot?!”

Birocrația şi problemele sistemului informatic măresc timpul de aşteptare pentru pacient

„Principala problemă cu care ne confruntăm o reprezintă birocrația şi funcționalitatea cu intermitențe a SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat). Chiar şi astăzi a căzut şi s-a blocat. Acest lucru creşte foarte mult timpul de aşteptare pentru pacienți. Trebuie schimbate nişte servere şi mărit spațiul.

În ceea ce priveşte birocrația, suntem nevoiți să completăm foarte multe acte pentru că organele de control cer acelaşi lucru stipulat în  mai multe documente. De exemplu vaccinul este scris în registrul de consultații, registrul de tratamemte, catagrafie, registrul de vaccinări, fişa copilului şi carnetul de vaccin al mamei, în SIUI şi în RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinări). Sunt deja prea multe platforme în care noi introducem scriptic sau informatic, aceleaşi date.”

Diferențele majore dintre veniturile medicilor de familie şi ale celorlați medici

„Există o mare diferență între veniturile medicilor de familie și ale celorlalți medici. De exemplu, valoarea de bani pe care eu o primesc pe cabinet pentru toate serviciile, reprezintă valoarea salariului unui medic școlar care nu are alte cheltuieli aşa cum avem noi.

Am ales să fim medici de familie într-o reformă care s-a modificat de la an la an din rău în mai rău. Lucrurile au mers bine la început printr-o valoare de buget de practică ce prezenta întreținerea cabinetului și salariile. Venitul medicului era separat. În 1999 lucrurile nu stăteau la fel ca acum, însă evoluția nu a fost tocmai favorabilă.”

Ce schimbări propun medicii de familie

„O mare parte a medicilor de familie doresc desfințarea plății „per capita”, iar plata „per serviciu” să fie actualizată conform unor standarde europene şi reînființarea unui buget de practică din care să se asigure plata personalului şi cheltuielile aferente cabinetului medical. Ar trebui de asemenea sa se faca o uniformizare a salariului asistenților de cabinet.

Din cauza problemelor generate de disfuncționalitatea sistemului informatic şi a birocrației, mulți dintre noi suntem nevoiți să stăm peste program. Acest lucru se întâmplă frecvent, însă o facem pentru a putea prezolva problemele tuturor pacienților. Sunt multe lucruri care ar trebui schimbate, iar eu cred că se poate.”