“Investițiile în spitale creează progres rapid în beneficiul pacienților, aparținătorilor, personalului medical şi auxiliar, dar și societății în ansamblul său prin restabilirea încrederii în sistemul medical“ declară dr. Liviu Radu- managerul Spitalului Filantropia Craiova

0
1477

Ziarul Sănătatea: Ce a însemnat anul 2022 pentru dumneavoastră, ca manager al Spitalului Clinic Municipal Filantropia?

Dr. Liviu Radu, manager Spital Municipal Filantropia: “Având în vedere necesitatea abordării multidisciplinare a nevoilor pacienţilor, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la serviciile de sănătate, s-a impus reabilitarea, extinderea și dotarea Spitalului prin atragerea de fonduri europene, pentru că ne-am dorit și ne dorim în fiecare zi să creştem eficiența şi calitatea actului medical, să reducem numărul pacienţilor care necesită internare continuă, să scurtăm timpul de diagnostic şi tratament, degrevând spitalul de cheltuieli suplimentare.

Dată fiind oportunitatea de finanţare cu fonduri europene, în vederea creşterii capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid, a proiectelor privind procurarea de echipamente medicale de ultima generaţie cât şi de echipamente de protecţie destinate personalului medical, am derulat proiecte de peste 10 milioane de euro prin care au fost achiziționate echipamente și aparatura de înaltă performanta necesară spitalului atât în zona de protecţie a pacienţilor şi personalului medical cât şi în zona de diagnostic şi tratament. Un ajutor mare îl primim din partea Primăriei Municipiului Craiova. Spitalul Filantropia a fost dotat în 2022 cu aparatură din fonduri proprii și bani de la bugetul local, în valoare de circa 6 milioane de lei, astfel că pacienții din regiune beneficiază de investigații și servicii medicale bune.

Printre noile dotări se numără: aparat epurare extracorporeală, sistem intubație dificilă și aparat pentru realizarea hipotermiei, sistem de ventilație cu filtre hepa pentru ATI, monitoare funcții vitale, echografe, electrocardiografe, nebulizatoare, console medicale, aparat radiologie mobil pentru neonatologie, fotolii medicale multifuncționale și defibrilatoare.

Obiective de importanță majoră pentru pacienți au fost reabilitarea clădirii de pe Nicolae Titulescu, unde va funcționa centrul de imagistică medicală, și reabilitarea și dotarea ambulatoriului pentru adulți. Un alt proiect a adus neonatologiei dotări importante, de 1 milion de lei, pentru ca nou-născuții cu probleme să primească cea mai bună șansă la tratament, iar maternitatea dispune acum de cele necesare pentru a solicita încadrarea în maternitate de gradul III. Ne bucurăm și de sprijinul ONG- urilor, Fundațiilor dar și de sponsorizări substanțiale primite din partea unor agenți economici importanți din zona noastră.“

Ziarul Sănătatea: Ce investiții veți face în acest an?

Dr. Liviu Radu, manager Spitalul Filantropia Craiova: “Ne dorim ca standardele unității să crească în viitor, în urma implementării a noi proiecte. Anul trecut a fost deja semnat un contract de finanțare pentru reabilitarea și extinderea instalației electrice, ventilarea și tratarea aerului și un sistem de alarmă incendii în cazul depășirii concentrației maxime de oxigen. Alte două proiecte depuse așteaptă răspuns. Unul dintre ele are ca scop dotarea cabinetelor din ambulatorii și înființarea de noi specialități, iar celălalt este legat de dotarea cu echipamente și materiale care să reducă riscul de infecții nosocomiale.

Deviza echipei Spitalului Filantropia Craiova este aceea că în fiecare zi încercăm să facem ca acest spital să fie cel mai bun din regiune. Strategia echipei manageriale a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova este fără îndoiala una pe termen lung, pe 5 ani de zile. Sistemul de sănătate trece prin schimbari cu reforme semnificative aflate în desfășurare. În aceste conditii echipa manageriala a spitalului este pusă în situația de a face față unor provocari reale pentru atingerea obiectivelor cuprinse în cadrul strategiei de dezvoltare a spitalului.
Toate decizille luate de către echipa Spitalului Municipal Filantropia au în centrul atenției- pacientul.

Obiectivul nostru principal este identificarea si soluționarea nevoilor pacienților și furnizarea de servicii medicale de cea mai buna calitate.Codul de etica al personalului din spital se bazeaza pe 4 principii importante: Responsabilitate, Profesionalism, Integritate si Transparență.“ ne-a declarat dr. Liviu Radu, cel care în anul 2022 a fost considerat unul dintre cei mai apreciați manageri de spital conform Topului managerilor realizat de Revista Capital.