Depresia postnatală necesită tratament specializat. Starea depresivă se instalează de regulă în primele 6 luni după sarcină, dar sunt și cazuri în care se manifestă din primele zile. Dacă ești diagnosticată cu depresie post-partum, nu te speria!
În primele 3-4 zile după naștere, este firesc să ai schimbări bruște de dispoziție. Poate te simți tristă, nu te poți concentra, ai apetitul scăzut și nu te poți odihni deloc. Nu te speria, va trece. Ai ceea ce se numește „tristețea de după naștere” sau „baby blues”. Tristețea de după naștere este o etapă normală și va dispărea în 10 zile. Poți să îți ameliorezi starea printr-o alimentație sănătoasă, odihnă și suport moral din partea celor dragi. Dacă ai mai multe dintre simptomele de mai jos, consultă un psihoterapeut.


Ziarul Sănătatea: Doamna Simona Nuță cum se manifestă această depresie? Cum își dă seama mămica sau cei din jurul său că a făcut depresie?
Psihoterapeut Simona Nuță: „Mămica are o stare generală proastă, tristețe, neliniște, anxietate, iritabilitate, lipsa interesului sau a plăcerii de a trăi, lipsa energiei și a motivației, sentiment de vinovăție și inutilitate, dificultăți de concentrare sau în a lua decizii, libidou scăzut, sentiment de incapacitate de a iubi copilul și partenerul, tendință de izolare, dificultăți în a te odihni, probleme cu adormitul sau dimpotrivă, program de dormit prelungit, lipsa apetitului, creștere sau scădere în greutate; stări frecvente de plâns; dureri de cap, dureri de piept, bătăi ale inimii mai rapide, amețeli, lipsă de stabilitate și tremur.
Depresia postnatală este mai probabil să apară și în prezența unor factori declanșatori precum:depresie postnatală la sarcina anterioară prin existența unor episoade depresive în trecut, antecedente în familie, evenimente stresante în timpul sarcinii sau după naștere, pierderea unei persoane dragi, a locului de muncă, accidente, boli; prezența unui fond emoțional anxios, accentuat în timpul sarcinii: frica de a nu leza sănătatea copilului; stresul legat de îngrijirea unui nou-născut; pierderea sarcinii; existența unui copil cu probleme, născut prematur sau un copil nedorit, relație sau căsnicie dificilă sau stresantă, lipsa suportului social din partea familiei și a prietenilor, dificultăți financiare, consumul de alcool și droguri, sindrom premenstrual acut.”


Ziarul Sănătatea: Cum afectează depresia post-partum dezvoltarea timpurie a copilului?
Psihoterapeut Simona Nuță: „Îngrijirea timpurie a copilului devine neglijată, Nou-născuții care cresc cu o mamă care suferă de depresie au un nivel mai ridicat al stresului și de asemenea reacționează conform emoțiilor de retragere, suferința și dezgustul; De asemenea tind să dezvolte un atașament nesigur, să dezvolte dificultăți mari în a gestiona frustrarea și încordarea; În timpul adolescenței crește riscul de depresie și de manifestare a unor comportamente violente.”
Ziarul Sănătatea: Ce tratament ajută în cazul depresiei postnatale?
Psihoterapeut Simona Nuță: „Cel mai indicat este să iei legătura cu un medic psihoterapeut și cu un psihiatru pentru a primi indicații precise. Vorbitul te ajută să te înțelegi. Cere sprijinul familiei și prietenilor la întreținerea casei și îngrijirea copilului. Ai nevoie de pauze pentru a te odihni. Odihnește-te des. Te poți odihni în timp ce copilul tău doarme. Stai cât mai mult afară la aer și lumină. Puțină mișcare îți va face bine și ție și copilului. Rezervă-ți măcar 15 minute în fiecare zi doar pentru tine. Apelează la ajutorul unui specialistNu este nicio rușine că suferi de depresie post-partum. Este perfect normal să nu poți trece singură prin această situație, care este nouă pentru tine. De aceea, ajutorul unui specialist este binevenit. Caută un specialist care să se potrivească structurii tale și începe transformarea într-o super-mămică.”

