În cadrul Centrului Medical Phoenix specialitatea Hematologie este decontată de către CAS, iar testările Babeș Papanicolau se efectuează gratuit

0
1328

Ziarul Sănătatea: Domana doctor Săulescu, ce este hematologia?

Dr. Alina Săulescu- medic hematolog: „Hematologia este ramura medicinei care se ocupa cu studiul, diagnosticul si tratamentul afectiunilor sangelui si ale organelor hematopoietice (maduva osoasa, ganglioni limfatici, splina).”

Ziarul Sănătatea: Care sunt cele mai des întâlnite boli de sânge?

Dr. Alina Săulescu-medic hematolog: „Exista mai multe tipuri de boli hematologice:

  • Anemia, caracterizata prin scaderea hemoglobinei sub 12g/dl la femei, respectiv 13g/dl la barbati. Poate fi secundara carentei de fier (Anemia feripriva) si/sau vitamine (Anemia prin deficit de folati ,Anemia megaloblastica), produsa prin mecanism imun (Anemia hemolitica ) sau Anemia din bolile cronice (Infectii cronice, inflamatii cronice, neoplasme)
  • Poliglobulia, caracterizata prin cresterea valorii hemoglobinei si hematocritului (Ht peste 49% la barbati, repectiv peste 48% la femei)
  • Hemoglobinopatiile: Talasemia minora ,destul de frevent intalnita in tara noastra, Siclemia
  • Trombocitopenia, caracterizata prin scaderea umarului de trombocite sub 150000/mmc
  • Trombocitoza se caracterizeaza printr-un numar crescut al trombocitelor secundara unei infectii, inflamatii, sangerari sau aparuta in contextul afectiunilor maligne hematologice (Trombocitemia esentiala)
  • Coagulopatii secundare – deficitului unor factori ai coagularii (Hemofilia) sau unor predispozitii genetice sau dobandite (Trombofilia)
  • Afectiunile hematologice maligne: leucemiile acute (Leucemia limfoblastica si mieloblastica), leucemia cronica (Leucemia limfocitara si granulocitara/mieloida), limfoamele maligne (Hodgkin si nonHodgkin), sindroamele mielodisplazice sau mieloproliferative (Policitemia Vera,Trombocitemia esentiala, Metaplazia mieloida cu mielofibroza), Mielomul multiplu, Aplazia medulara”.

Ziarul Sănătatea: Care sunt simptomele bolilor de sânge?

Dr. Alina Săulescu – medic hematolog: „Adesea semnele si simptomele bolilor de sange sunt generale, nespecifice: oboseala, stare de slabiciune, ameteli, durere de cap, tegumente palide, palpitatii, inapetenta selectiva. In alte situatii pacientii descriu sangerari repetate din nas, gingii, tegumente colorate rosu-violaceu la nivelul fetei, prurit cutanat dupa baie , cresterea in dimensiuni a ganglionilor cu diverse localizari, satietate precoce, scadere ponderala semnificativa, febra persistenta, transpiratii nocturne abundente). In alte situatii efectuarea, de rutina, a unei hemoleucograme complete ce evidentiaza modificari ale numarului celulelor sangvine (globule rosii, globule albe si trombocite) sau efectuarea unei investigatii imagistice ce prezinta cresterea in dimensiuni a splinei si/sau a ganglionilor orienteaza pacientul catre un consult hematologic.”

Ziarul Sănătatea: Bolile de sânge și sarcina. Ce trebuie să știm?

Dr. Alina Săulescu- medic hematolog: „Sarcina este asociată cu o mare varietate de modificări fiziologice la nivelul tesuturilor si organelor.
Unele dintre modificarile hematologice din timpul sarcinii pot duce la morbiditate materna si fetala. Anemia este o afectiune destul de des intalnita in sarcina. Exista multe cauze, cea mai frecventa fiind cea feripriva. Acest tip de anemie este adesea rezultatul unor depozite reduse de fier anterior sarcinii, insa poate fi corectata cu tratament oral si/sau injectabil i.v. Necorectarea ei poate complica o sarcina, consumul de fier fiind crescut in aceasta perioada.

  • Anemia prin deficit de folat si, mai rar intalnita, prin deficIt de vitamina B12, necesita corectare prompta prin administrarea vitaminelor deficitare. De asemenea, Anemia cronica simpla.
  • Talasemia minora, confundata uneori cu Anemia feripriva, necesita diagnosticare si sfat genetic, de preferat, preconceptional si ulterior, in sarcina, tratament specific.
  • Trombocitopenia, se caracterizeaza prin scăderea numărului de trombocite sub 150000/mmc. Cel mai adesea este vorba despre o trombocitopenie gestationala insa necesita diferentierea de cea produsa prin mecanism imun (PTI ), din sindrom HELLP sau PTT. Desi tratamentul este necesar pentru un numar de trombocite sub 30000/mmc sau in prezenta sangerarilor cutaneo mucoase, este recomandata monitorizarea numarului de trombocite prin efectuarea hemoleucogramelor seriate impreuna cu frotiul din sange periferic.

Coagularea in sarcina sufera modificari cu scopul reducerii riscului de sangerare in timpul sarcinii sau dupa nastere. Starea de hipercoagulabilitate fiziologica poate duce la diverse complicatii obstetricale mai ales cand gravida prezinta o trombofilie. Trombofilia este o afecțiune care face sângele mai predispus la formarea de cheaguri de sânge. Aceasta poate fi o problemă importantă în timpul sarcinii, deoarece cheagurile de sânge pot duce la complicații grave, precum pierderea sarcinii, preeclampsia și embolie pulmonară.
Tromboza materna reprezinta o urgenta medicala. Simptomele trombozei în sarcină pot include durere și umflături în picioare, durere în piept, respirație rapidă sau dificultăți de respirație, precum și dureri de cap severe sau vederea încețoșată.
Inainte de efectuarea testelor de trombofilie este necesara o anamneza detaliata care sa cuprinda istoricul personal si familial de tromboze , in special spontane sau in teritorii atipice, precum si istoricul obstetrical (boala abortiva, nasterea prematura, restrictia de crestere uterina, preeclamsia, dezlipirea de placenta, moartea fatului in uter) .Rezultatele vor fi discutate in cadrul echipei formata din medici hematolog si ginecolog eventual reumatolog.”

Ziarul Sănătatea: Pacienții pot apela la serviciile medicale ale specialistului hematolog?

Dr. Alina Săulescu- medic hematolog: „Din 18 aprilie, la Centrul Medical Phoenix Medicover, specialitatea Hematologie este decontată CAS.”

Dr. Flavia Dincă-medic ginecolog: „Controlul ginecologic de rutină este principala metodă de prevenție a unor boli grave, precum cancerul de col uterin. Însă luând în considerare faptul că o mare parte din afecțiunile ginecologice sunt asimptomatice, consultul de rutină și investigațiile de specialitate devin cu atât mai importante.
Ecografia transvaginală este o investigație nedureroasă și rapidă, care ajută medicul de specialitate să observe eventuale anomalii la nivelul organelor din zona intimă. Cu ajutorul acestei investigații pot fi identificate afecțiuni precum chisturi ovariene, polipi endometriali , fibrome uterine, alături de diferite inflamații.

Ziarul Sănătatea: De ce este important testul Babeș Papanicolau?

Dr. Flavia Dincă-medic ginecolog: „Testarea Babeș Papanicolau este principala metodă de screening în prevenirea cancerului de col uterin. Efectuată regulat, această testare ajută la depistarea leziunilor precanceroase la nivelul colului uterin, precum și a altor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, care sunt asimptomatice. Procedura este total nedureroasă, însă pacientele care au o sensibilitate mai mare pot resimți un ușor disconfort. Același disconfort poate fi resimțit și dacă există deja leziuni sau inflamații la nivelul colului uterin.

Sunt două tipuri de testări Babeș Papanicolau, o testare clasică și cea în mediul lichid. În ultimii ani, testarea în mediu lichid s-a dovedit a fi mult mai eficientă, tocmai de aceea și este recomandată de toți medicii ginecologi. Testarea în mediul lichid oferă o acuratețe mult mai mare și oferă mult mai multe informații esențiale medicului de specialitate, care să ajute la diagnosticare exactă și stabilirea planului eficient de tratament.
Mai exact, testarea în mediul lichid permite testarea simultană din aceeași probă a genotipurilor HPV care duc la apariția cancerului de col sau cervical, spre deosebire de testul conventional. De asemenea, șansele ca o probă să fie considerată neconcludentă sunt nule.”