Elevii Şcolii Postliceale Teologico-Sanitare „Sf. Iosif” din Craiova se pregătesc pentru efectuarea stagiului de pregătire practică într-unul dintre cele mai moderne spitale din Italia

0
2717

Autor: Cristina Cârstea

Elevii Şcolii Postliceale Telologico-Sanitare „Sf. Iosif” din Craiova se pregătesc pentru începerea stagiilor de pregătire practică. O parte dintre elevi vor pleca în luna martie într-unul dintre cele mai moderne spitale din Italia, unde vor efectua stagiile de pregătire profesională în cele mai bune condiții. Aceştia vor putea vedea cum funcționează sistemul sanitar dintr-o altă țară, vor putea interacționa cu pacienții şi se vor bucura de o experiență unică, de neuitat.

Cu emoție în glas şi dornici să înceapă stagiile de pregătire, aceştia ne-au declarat că abia aşteaptă să ajungă în spitalul din Italia şi că se bucură că au ales Şcoala Postliceala Telologico-Sanitară „Sf. Iosif”. Alături de ei s-au aflat astăzi directoarea şcolii, Monica Wojcicki, şi Laura Fugaru, cea care se ocupă de partea tehnică a proiectului. Acestea îi susțin în permanență pe elevi şi au grijă să beneficieze de cea mai bună pregătire profesională.

„Proiectele europene, prin programele Uniunii Europene pentru educație, formare profesională, tineret și sport oferă oportunităţi pentru elevii şcolilor postliceale de a se forma profesional şi de a dobândi experienţă la locul de muncă, experienţă care să le permită, de asemenea, dezvoltarea de noi abilităţi şi competenţe de comunicare într-o limbă străină. Stagiile de formare profesională în altă ţară îmbunătăţesc procesul de tranziţie de la educaţie şi formare către piaţa muncii,  consolidând în acelaşi timp cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale.

În cadrul proiectelor europene, Școala Postliceală Teologico-Sanitară „Sfântul Iosif” din Craiova, accesează fonduri europene și oferă accesul elevilor în spitale din Europa. De asemenea, conducerea școlii  este atentă la calitatea actului didactic și se preocupă permanent de perfecționarea profesională a cadrelor didactice, oferindu-le acestora stagii de perfecționare în instituții medicale și de învățământ europene.”, ne informează Monica Wojcicki

Partenerii Școlii Postliceale Teologico-Sanitare „Sfântul Iosif” din Craiova, cu care instituția a colaborat de-a lungul timpului, sunt:

  • Schule für allgemeine Gesundheits-und Krankenpflege am Landesktankenhaus-Universitätsklinikum Graz, Austria,  în anii 2003, 2004, 2005, 2008.
  • Schule für allgemeine Gesundheits-und Krankenpflege an der Pflegeakademie der Barmzerzigen Brüder Viena, Austria, în anii 2006, 2010
  • Schule für psihiatrische Gesundheits-und Krankenpflege des Landes Steiermark an der Landesnervenklinik Sigmund Freud Graz, Austria, în anii 2009, 2010, 2013
  •  Geriatrische Gesundheitszentrum des Stadt Graz,Austria,  în anii 2011, 2019
  •  Universitätsklinikum München,  Germania, în anul 2013
  • Steiermärkische Krankenanstaltengesellschaft m.b.H., Graz, Austria, în anii 2016,2017
  •  ASREM–Azienda Sanitaria Regionale del Molise,Molise,Campobasso  e Associazione “Submeet – incontrarsi per crescere”, Abruzzo, San Salvo (CH), Spitalul „Antonio Cardarelli” din Campobasso, Italia,  în anii 2018, 2019

Calitatea  activității școlii în domeniul implementării proiectelor europene s-a concretizat în obținerea unor importante distincții europene:

  • Certificatul Instituțuional pentru proiecte de Mobilitate Leonardo da Vinci, eliberat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) București, în anul 2009, prin care este recunoscută capacitatea instituției de a organiza si administra proiecte de mobilitate elevi.
  • Diplomă de Excelență, acordată  în anul 2010, de ANPCDEFP  București, pentru calitatea implementării în Romania a proiectelor  VET (Vocational Education and Training  – Educație și formare profesională ) europene și naționale
  • Carta Erasmus+ de Mobilitate VET, acordată în anul 2016, de către ANPCDEFP  București, ca recunoaștere a capacității operaționale a instituției de a gestiona proiecte de mobilitate de calitate ridicată și de sprijinire a eforturilor instituției de a crește internaționalizarea VET prin intermediul Programului Erasmus+.

 

Prin Carta de mobilitate VET sunt recunoscute, de asemenea, calitatea ridicată a proiectelor implementate în trecut, angajamentul pe termen lung de a îmbunătății permanent activitățile de mobilitate și abordarea strategiei  instituției de a include mobilitatea internațională în activitățile curente.

În prezent se află în derulare un proiect de mobilitate elevi și cadre didactice, ce are ca parteneri instituții medicale din Austria și Italia. În anul școlar 2020-2021, conducera școlii și-a propus să încheie noi parteneriate în domeniile  educației și investițiilor și depune eforturi continue pentru concretizarea tuturor proiectelor inițiate.