Efectele radiațiilor UV asupra sănătății organismului

0
3828

Autor: Cristina Cârstea

Razele ultraviolete reprezintă un tip de radiații electromagnetice emanate de către soare. Deşi există mai multe tipuri de radiații UV,  dintre acestea doar razele UVA ş UVB afectează corpul uman, razele UVC fiind blocate de către stratul de ozon.

Tipuri de radiații UV şi efectele lor asupra pielii:

  • Razele UVA

Expunerea la aceste raze pe termen lung, favorizează apariția ridurilor şi duce la o îmbătrânire mai rapidă a pielii, deoarece pot afecta structura ADN a acesteia. Cea mai mare cantitate de raze UVA este eliberată în mod artificial de către lampile saloanele de bronzare, persoanele care se expun în mod repetat putând dezvolta cancer de piele.

  • Razele UVB

Mai puternice decât razele UVA, acestea afectează ADN-ul celulelor pielii, provocând arsuri la nivelul acesteia. Pot provoca şi cancer de piele.

  • Razele UVC

Acestea sunt de departe cele mai puternice radiații UV, însă din fericire acestea nu pot afecta pielea deoarece nu patrund în atmosfera.

Factorii care determină intensitatea razelor ultraviolete

Modul în care razele UVA şi UVB acționează  asupra organismului uman diferă în funcție de intensitatea acestora.

Altitudinea la care ne aflăm determină intensitatea razelor UV. Dacă altitudinea este ridicată, numărul de radiații cu care intrăm în contact. Cu cât altitudinea scade, cu atât razele UV îşi pierd din intensitate. Din acest motiv este important să ne protejăm atât la mare, cât şi la munte, împotriva acestor radiații.

De asemenea, poziția față de Ecuator reprezintă un factor determinant al intensității razelor UV. Acestea sunt mai puternice în apropierea Ecuatorului și, pe măsură ce ne îndepărtăm de acesta, devin din ce în ce mai slabe.

Vremea joacă și ea un rol important în intensitatea radiațiilor ultraviolete. Atunci când este înnorat intensitatea lor este mai redusă decât în zilele călduroase atunci când Soarele strălucește cu putere.

În general intensitatea radiațiilor UV creşte în zilele de vară și primăvară şi scade în zilele de toamnă și iarnă. În general dimineața și seara intensitatea radiațiilor este mai redusă comparativ cu mijlocul zilei.

Surse artificiale de radiații ultraviolete

– lămpile de bronzat
– lămpile cu lumina neagră
– lămpile de sterilizare a aerului
– lămpile fluorescente ultraviolete
– tehnologii laser ce folosesc tehnici de printare UV

Lămpile de bronzat din interiorul saloanelor de înfrumusețare. Acesta emană raze UVB şi UVA, cele din urmă fiind emanate în cantitate mai mare.

Efectele razelor ultraviolete asupra organismului

Razele ultraviolete pot avea atât efecte negative cât și efecte pozitive asupra organismului în funcție de durata expunerii

  • Efectele pozitive ale expunerii la razele UV

– în urma expunerii la soare pentru câteva minute, de trei ori pe saptamana, organismul produce vitamina D ce stimulează producția de serotonină, hormonul fericirii. Putem apune astfel că razele UV alungă semnele depresiei.
– tratează afecțiuni dermatologice precum psoriazis, eczemă, Vitiligo sau dermatită atopică
– razele UVA stimulează producția de melanină, pigment care colorează pielea și ne bronzează. Melanina absoarbe atât radiațiile UV cât și pe cele UVB, protejăm pielea de efectele negative ale radiațiilor
– la fel ca și razele UVA, razele UVB stimulează producția de melanină și de celule care îngroașă pielea, protejând o de radiații

  • Efectele negative ale expunerii la razele UV

– expunerea îndelungată la razele UVA penetrează straturile mai profunde ale pielii Și afectează țesuturile conjunctive și vasele de sânge. Pielea își pierde din elasticitate și apar ridurile
– expunerea excesivă la radiațiile UVA poate cauza cancer de piele
– radiațiile UVB cauzează arsuri solare și cresc riscul apariției cancerului de piele, afectând ADN-ul celular

  • Efectele radiațiilor UV asupra ochilor

    – radiațiile UVA penetrează corneea. Expunerea îndelungată poate cauza cataractă. Trebuie să ne protejăm purtând ochelari de soare cu filtru împotriva radiațiilor UV. Acelasi efect asupra ochilor îl au şi radiațiile UVB, chiar dacă sunt mai puțin dăunătoare.

Metode de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete

– folosirea produselor cu factor de protecție solară. Acestea acționează ca o barieră temporară un fața radiațiilor UV. Putem folosi haine din materiale cu SPF, creme, loțiuni și produse de makeup cu factorul ridicat de protecție solară. De asemenea putem purta pălării și ochelari de soare cu lentile polarizate, dar și umbrele.

– cele mai indicate produse pentru protecția pielii împotriva radiațiilor UVB sunt cele cu spectru larg. Factorul de protecție solară blochează radiațiile UVB, în proporție de 93%. Un produs cu SPF 50 va oferi pielii o protecție de până la 99%. Pielea trebuie să fie acoperită cu un strat generos de crema pentru a putea fi protejată. Stratul de cremă trebuie împrospătat în general o dată la 2,3 ore

– ochelarii cu factor de protecție solară- lentile trebuie să blocheze în proporție de 99-100% atât radiațiile UVA cât și pe cele UVB. Acestea trebuie să fie între singură culoare și să nu prezinte imperfecțiuni. De preferat a se alege culoarea gri sau cenușiu deoarece reduc luminozitatea, însă nu distorsionează modul în care sunt percepute culorile.