“De multe ori mi se pare ireal.Nu îndrăzneam să visez în urmă cu 18 ani că voi ajunge să dețin 36 de farmacii “, declară Viorela Țârcomnicu -proprietarul lanțului de farmacii Al Shefa

0
4202

Campania „Manageri de succes,servicii de calitate ” continua .Astăzi vă prezentăm una dintre cele mai de succes femei de afaceri din Oltenia și chiar din România .Este vorba despre Viorela Țârcomnicu -farmacist de profesie și proprietarul lanțului de farmacii Al Shefa format din 36 de farmacii.


Ziarul Sănătatea: Doamna Țârcomnicu v-am găsit în farmacia în care dumneavoastră v-ați început activitatea ca farmacist în urmă cu 18 ani,farmacie pe care ulterior ați și cumpărat-o. Cât de important este în viață dar și în afaceri să-ți aduci aminte de unde „pleci”?

Viorela Țârcomnicu-proprietar lanț de farmacii Al Shefa: Este foarte important, daca uiți de unde ai plecat ești pierdut. Vă mulțumesc că m-ați ales să fac parte din campania dumeavoastră.V-am adus în locul unde cu 18 ani în urmă mi-am început cariera ca farmacist și sincer nu-mi vine să cred că am ajuns aici.De multe ori mi se pare ireal.Nu visam în urmă cu 18 ani că voi ajunge să devin proprietarul a 36 de farmacii.Licențele de farmacii știți că se cumpăra,nu pot fi înființate și ca atare ,doamna farmacist care mi-a oferit șansa să profesez ca farmacist în urma cu 18 ani ,atunci când și-a dorit să vânda m-a ales pe mine ca și cumpărător deși avea la ușa mai mulți ofertanti. Mi-a spus că-și amintește cu drag perioada când eu eram proaspat farmacist și a ales să-mi vândă licența aceste farmacii tocmai mie.


Ziarul Sănătatea: Cum ați ajuns în acest punct? După 18 ani ați ajuns să fiți una din cele mai puternice femei de afaceri.
Viorela Țârcomnicu: Cred că a fost și întâmplare și dorința de a reuși în viața dar și ajutor divin. Eu cred foarte mult în ceea ce-și dorește Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Eu am terminat un liceu sanitar, am luat la Medicina,dar dupa 2 ani am renunțat și m-am orientat către Stomatologie. Mi-am dat seama că nu-mi place să fiu stomatolog și m-am hotărât să devin farmacistă.Așa am ajuns aici. Credința este în spatele răbdării pentru a putea construi,pentru a persevera. Parafrazâdu-l pe Enstein:”Nu știu dacă îmi doresc să fiu un om de succes,mai degrabă îmi doresc să fiu un om de valoare”. Succesul la un moment dat poate să devină un eșec și nu știu dacă poți să-ți revii. Valoarea nu-ți ți-o poate lua nimeni, și poți privi oamenii -n ochii chiar dacă nu mai ești acolo în vârf. În afaceri succesul se poate clătina foarte ușor și nu întodeauna atunci când pierzi în afaceri, tu ești de vină. În această profesie depind foarte mult de oamenii cu care lucrez.


Ziarul Sănătatea: Cât de mult depindeți de oameni? Aici mă refer la angajați ,colaboratori, parteneri și nu în ultimul rând pacienti?
Viorela Țârcomnicu: Depind foarte mult de toate aceste categorii.
Spre exemplu pacienții vin într-o farmacie nu din plăcere ci din necesitate.De noi depinde cum consiliem pacienții. Din experiență vă spun că există pacienți care vin de ani de zile în farmaciile noastre pentru că personalul le-a vorbit frumos, pentru că sfaturile farmacistilor nostri au fost foarte bune pentru ei și apoi pentru preturile rezonabile. Succesul depinde de noi,de farmacisti, de pregatirea noastră.Oamenii vin cu încredere la noi doar dacă noi știm să ne comportam cu aceștia. Nu trebuie să ne gândim numai la bani. Este adevărat ca este o afacere care se bazează pe vânzări ș profit. Sunt zile în care ca fiecare dintre noi avem problemele noastre personale: supărari, tristeti etc. Dar când ajung în farmacie și mă întâlnesc cu pacienții ,toate aceste trăiri rămân undeva în spate și mă focusez strict pe activitatea din farmacii. În fiecare dimineața ajung foarte devreme in farmacii.


Ziarul Sanatatea: Cum ați reușit să-i faceți pe oameni să vă aleagă, pentru că la usa farmaciilor Al Shefa este coada?
Viorela Țârcomnicu: Cred că am reușit să fiu corectă în primul rând cu cei care ne-au ales. Practicăm prețuri rezonabile, accesibile și pacienții nu sunt nevoiți să renunțe la o parte din medicamente din cauza prețului mare.
Spre exemplu eu nu pot sa-i spun unei mamici ca a crescut pretul la laptele praf și trebuie să renunte. Am preferat sa nu cresc pretul in farmacie decat sa-mi dezamagesc clientii.

Ziarul Sanatatea: Am vazut ca in toate farmaciile dumneavoastra sunt multe produse destinate nou-nascutilor si copiilor.
Viorela Țârcomnicu -proprietar Al Shefa: Așa este. Atunci când a venit pe lume nepotica mea, Aimee-Elena am vazut mai bine câte nevoi sunt pentru a creste un copil ,și asa am decis să dedic un segment important din produse copiilor și mamicilor. Am văzut câte îi trebuiesc unui bebeluș. Mă bucur că sunt aproape de pacientii Al Shefa.


Ziarul Sanatatea: Doamna Țârcomnicu sunteti aproape de oameni, ajutati, donati, va implicati in campanii umanitare.

Viorela Tarcomnicu: Da, asa este. Ajut cu inima deschisa.Imi doresc sa dau cat mai mult celor care au nevoie. Va spun sincer, eu si familia mea avem tot ce ne dorim.Important este sa fim sanatosi. Sunt implinita,am o famile minunata: un baiat,o nora si o nepoțica minunata. Ma simt foarte bine cand pot ajuta.


Ziarul Sanatatea: De curand am prezentat si receptura Al Shefa .Este important sa ai si receptura intr-un lant de 36 de farmacii?
Viorela Tarcomnicu: Da, asa este. Dar aici iți trebuiesc farmacisti foarte bine pregatiti. Si eu ma pot considera norocoasa,pentru ca-i am.Deocamdata nu ma pot gandi la profit. O sa vina cu timpul sunt convinsa,pentru ca in aceste conditii preparatele de receptura sunt mai ieftine decat tipizatele. In schimb aduce beneficii pacientilor, pentru ca produsele sunt personalizate. Ma bucur ca exista medici care prescriu produse de receptura. Suntem impliniti acum. Facem calitate. A fost greu dar am reusit . Ziarul Sanatatea.


Doamna Țârcomnicu ,succesul dumneavoastra are un preț ?
Viorela Țârcomnicu: Sincer,succesul poate fi profund sau superficial. Atrage fie invidia celor din jur si daca nu esti puternic poti claca, dar atunci cand pui pret pe valori , reușesti. Eu am pretuit si pretuiesc valoarea lui Dumnezeu.Langa mine a fost intotdeauna Dumnezeu. Daca-mi doresc ceva este să transmit următorul mesaj pentru a sterge orice urma de suspiciune in ceea ce ma priveste: Viorela Țârcomnicu a pornit această afacere SINGURĂ ,de la o farmacie am ajuns aici cu ajutorul lui Dumnezeu,al familiei si al colegei mele,directorul economic- Dana Păun. Aceasta femeie m-a adus tot timpul cu picioarele pe pământ. Mă aprecia dar în același timp mă și compătimea pentru că mă hazardam de multe ori. Ii multumesc foarte mult pentru că mi-a arătat limitele. De ani de zile este langa mine si nu dupa un orar ci atunci cand este nevoie.


Ziarul Sanatatea: Vi s-au facut propuneri de a vinde farmaciile ?
Viorela Țârcomnicu: Da, mi s-au facut propuneri să vând farmaciile dar nu am știut câti bani să cer pentru SUFLET ,sufletul pe care eu l-am pus in absolut toate farmaciile AL SHEFA.