Dacă în familie aveți rude care au fost diagnosticate cu glaucom sau “apă neagră “ trebuie să ajungeți la medicul oftalmolog pentru control “, declară dr. Daniela Cicos-medic oftalmolog -Centrul Medical Phoenix

0
1552

Reporter: Doamna Doctor Daniela Cicos ce este glaucomul?
Doctor Daniela Cicos-medic oftalmolog -Centrul Medical Phoenix: Glaucomul este o afecțiune oculară, neuropatie optică bilaterala, cronică evolutiva care nediagnosticată si netratată poate duce in timp la pierderea ireversibila a vederii. Principalul factor incriminat în declanșarea galucomului este reprezentat de tensiunea intraoculara crescută. In mod normal valoarea tensiunii intraoculare este 10-12 mmHg. Factorii favorizanti sunt: istoricul familiail (daca in familie sunt rude care au avut glaucom sau „apa neagra”), patologia asociata (Diabet, hipertensiune arteriala) , varsta peste 40 ani, viciile de refactie.


Reporter:Care sunt simptomele în această afecțiune?

Dr. Daniela Cicos: Glaucomul este asimptomatic. În stadiile avansate de boala apare o îngustare a câmpului vizual din periferie spre centru, astfel ca în stadiile avansate poate apărea o vedere tubulara.


Reporter: Când se pune diagnosticul de glaucom?
Dr.Daniela Cicos: Diagnostul de glaucom se pune in baza unui consult oftalmologic care consta in:

  • masurarea tensiunii intraoculare
  • examinarea fundului de ochi
  • pahimetrie corneana (masurarea grosimii corneei)
  • examinarea campului vizual
  • tomografie oculara ( cel mai sensibil test in evaluarea gradului de afectare a fibrelor nervului optic).

Reporter: Pacientul trebuie să urmeze un tratament?
Dr.Daniela Cicos: Tratamentul pentru glaucom nu este unul curativ ci are ca scop scăderea valorilor tensiunii intraoculare astfel incat afecțiunea să nu avanseze. Tratamentul consta in administrarea unor picaturi, in fiecare zi la aceeasi ora. Atunci cand vorbim de glaucom cu unghi inchis tratamentul consta in terapie laser.


Reporter: Care sunt costurile unui astfel de tratament?
Dr.Daniela Cicos: Medicatia in glaucom este gratuita.