Autor: Cristina Cârstea
Clinica de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova a fost renovată complet. Au fost făcute reamenajări, s-a zugrăvit, s-a înlocuit instalația electrică și sanitară, iar datorită companiei Ford, clinica dispune acum de 35 de paturi noi. În curând se vor finaliza și lucrările din cadrul unității funcționale de arsuri, unitate ce va cuprinde 2 paturi de terapie intensivă. Pentru această unitate, partea de aparatură a fost deja achiziționată. Prof. univ. dr. Marius Ciurea, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, ne-a informat și de faptul că aici, o parte dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân, pot beneficia de reconstrucție mamară prin intermediul unui subprogram, din cadrul Programului Național de Oncologie.
”În ultimul an au avut loc îmbunătățiri importante la nivelul Clinicii de Chirurgie Plastică. Au fost finalizate lucrările de renovare și restaurare cu ajutorul Consiliului Județean, iar datorită datorită Companiei Ford, fiecare salon are paturi noi.
A fost achiziționată de asemenea și aparatura necesară dotării unității funcționale de arsuri. Această unitate va cuprinde două paturi de terapie intensivă în care se pot trata marii arși. Pe partea de aparatură avem totul achiziționat și pus în funcțiune. Sperăm ca în perioada următoare să putem amenaja spațiul și să putem începe. Acest spațiu nu va fi pe aceeași secție ci va fi legat teoretic de secția de terapie intensivă deoarece marele ars este un pacient critic, iar tratarea acestuia presupune o mare parte de terapie intensivă. Vom încerca să respectăm toate normele în vigoare atât ca spațiu, cât și ca și cubaj pe pat. Paturile vor fi izolate și vom păstra circuitele cadrelor medicale și ale pacienților care vor beneficia de aceste servicii pentru a putea izola această structură de restul circuitelor din spital. Din păcate este un răsunet a ceea ce s-a întâmplat în cazul „Colectiv”. Din păcate s-a întâmplat la un interval de timp foarte lung de la nefericitul eveniment. Estimez că toate acestea vor fi gata în primul trimestru al anului 2020.”, ne informează prof. univ. dr. Marius Ciurea, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică
În ce a constat reabilitarea secției?
„Secția afst renovată în totalitate. S-au făcut schimbări în ceea ce privește partea hotelieră, pereții, peste tot s-a schimbat pardoseala și s-a pus linoleum specific, tocărie și protecții ale pereților. S-a schimbat de asemenea și sistemul de iluminat. Blocul operator în care noi funcționăm cu 2 săli de operație este relativ nou, din 2007, iar acolo nu a fost necesară o reabilitare prea mare. Marea modificare a fost făcută la nivelul secției.
Restructurare la nivel de personal medical
„În prezent, pe secție sunt 6 medici și 24 de asistente și infirmiere. Va fi nevoie însă de o restructurare la nivel de personal în momentul în care acea unitate funcțională va intra în funcțiune deoarece conform ordinului din 2017, unitățile funcționale de arsuri pe lângă paturile pentru tratarea marilor arși, vor prelua și paturile din compartimentele deja existente. Practic, vom avea unitatea funcțională cu 2 paturi de terapie intensivă pentru arși critic și cele 10 paturi care sunt pe secție și care vor rămâne aici. Va fi nevoie de o resructurare la nivel de asistente medicale pentru unitatea funcțională de arsuri. V-a trebui să facem un mix de asistente pe domenii, vom avea nevoie de asistente de chirurgie plastică și de asistente de terapie intensivă care să fie cuplate pe o tură.”, spune șeful Clinicii de Chirurgie Plastică
Cum pot beneficia pacientele de reconstrucția mamară?
„Din anul 2015 există posibilitatea achiziționării unor implanturi pentru reconsrucție printr-un subprogram de reconstrucție mamară, din cadrul Programului Național de Oncologie. Acest program constă în distribuirea unor bani pentru clinicile de chirurgie plastică din țară prin care se pot achiziționa aceste implanturi. Am beneficiat și noi de acești bani și am reușit să rezolvăm câteva cazuri. Încă mai avem posibilitatea, până în trimestrul întâi al anului viitor, să mai rezolvăm cazuri. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare. De obicei, pacientele sunt informate de către medicii oncologi cu care colaborăm, află și de la una la alta, însă ce mă bucură pe partea de reconstrucție și tratament este faptul că au început să apară cazuri în stadii incipiente, stadii care pot beneficia de tratament medical conservator și de reconstrucție imediată.
În ultima vreme, am avut câteva cazuri rezolvate cu succes în care s-a făcut tratamentul chirurgical conservator cu păstrarea anvelopei cutanate și reconstrucția imediată. Din păcate însă, aceste cazuri nu sunt acoperite de acest subprogram. Costurile au fost acoperite de către paciente fiindcă și-au dorit lucrul acesta. În acest moment vorbim despre o tehnică implementată în România în acest an, masectomii în stadii incipiente care se pretează la indicația oncologului către o reconstrucție imediată.
Există în acest moment o tehnică nouă de reconstrucție mai puțin traumatizantă pentru pacientă, dar care necesită pe lângă costul implantului și un cost suplimentar pentru o matrice dermică acelulară care are costuri mari, costurile implantului și matricei dermice ajunngând la aproximativ 3.000 de euro. Acest subprogram acoperă doar partea de reconstrucție pe partea de cancere confirmate și atunci când pacienta își pierde unul dintre sâni. Se solicită Ministerului, atât din partea noastră cât și a celorlalte institutelor oncologice din țară ca acest program de reconstrucție mamară să acopere nu doar costurile unui implant, cât și alte costuri, însă pacientele care vin srict pentru acest subprogram nu plătesc nimic.”, afirmă prof. univ. dr. Marius Ciurea