Tratarea pacienților cu litiază renală la Centru Medical Speranța

0
1416

Dr Bogdan Georgescu medic primar urolog cu vastă experiență în tratarea problemelor rinichilor, vezicii urinare, uretrei glandelor suprarenale, organelor genitale si prostatei având competență în ecografie generala efectuează litotriție extracoropreala (eliminarea pietrelor la rinichi) în cadrul Centrului Medical Speranța din Craiova .Rezultatele obținute de dr.Georgescu sunt unele foarte bune.

Operația constă în mărunțirea sau pulverizarea calculilor urinari, fragmentele fiind apoi eliminate în mod natural prin urină.

În plus, astazi se recurge din ce in ce mai des la pulverizarea unui calcul la distanta, fara interventie chirurgicala (litotripsie extracorporala) si de cele mai multe ori fără spitalizare si fără anestezie generală . Aceasta tehnica consta in reperarea calculului cu ajutorul unui examen radioscopic sau ecografic, apoi prin pulverizarea cu ajutorul undelor electrohidraulice, piezoelectrice sau electromagnetice, nisipul obtinut fiind apoi eliminat spontan in urină. Uneori, această evacuare este însoțită de dureri comparabile celor provocate de migrarea calculilor. Astazi, utilizarea acestei metode a fost extinsa la calculii renali, veziculari si la calculii coledocului, cele mai bune rezultate fiind obtinute pentru calculii rinichiului de mai putin de 2 centimetri in diametru. Unii calculi voluminosi sau foarte duri necesita mai multe sedinte de litotripsie.

Când trebuie făcute investigațiile pentru diagnosticarea pietrelor la rinichi?

De la apariția disconfortului si a durerilor lombare, primul pas este efectuarea unui consult urologic pentru stabilirea corectă a diagnosticului. Medicul va recomanda analize medicale pentru identificarea disfunctionalitatilor de la nivelul rinichilor, de ex. identificarea calciului si acidului uric in sange, sumar de urina si urocultura. Analizele de sange si urina sunt completate cu investigatii imagistice: ecografie abdominala, radiografie abdominala pe gol, urografie sau Computer Tomograf. Medicul, in urma acestor investigatii va fi cel in masura sa stabileasca diagnosticul final si metoda de tratament.

,,Exista un set de analize care este recomandat sa fie facut o data pe an, de catre fiecare dintre noi, inclusiv, o ecografie abdominala generala pe an. Ecografia este cel mai bun “detector de pietre”, dar sa nu ramanem cu ideea ca am facut o ecografie si am aflat ca avem pietre. Este absolut obligatoriu ca acesti calculi sa fie eliminati din rinichi, prin metode naturale sau medicale, chiar chirurgicale, in functie de dimensiunea acestora”
Tratamentul pietrelor la rinichi prin litotritie extracorporeala ESWL
Tehnologia evolueaza si este evident faptul ca si in domeniul medicinei se cauta continuu cele mai eficiente metode de tratament pentru cresterea calitatii vietii pacientului.


Odata cu aparitia disconfortului creat de pietrele la rinichi, se va cauta rapid o metoda de tratament. Teama de operatii, bisturiu si incizii poate fi evitata cu ajutorul tratamentului de litotritie. Tratamentul de litotritie extracorporeala – ESWL reprezinta procedura de spargere a pietrelor prin unde de soc, fara bisturiu si fara incizii! Nu se utilizeaza radiatii ionizante.