“Tuberculoza la copii este gravă, dar are șanse mari de vindecare “ declară dr.Iulia Catrinoiu-șeful secției PNF Copii din cadrul Spitalului de boli infecțioase “Victor Babeș “

0
2052

Tuberculoza la copii este gravă, dar are șanse mari de vindecare. Care sunt cauzele , simptomele şi cum se diagnostichează ?

Reporter: Ce cauzează tuberculoza la copii?
Dr. Iulia Catrinoiu -medic specialist pneumolog -Seful sectiei PNF Copii -Spitalul De Boli Infectioase Victor Babes Craiova: Tuberculoza este o infecţie contagioasă care, de obicei, atacă plămânii. Se poate răspândi şi în alte părţi ale corpului, cum ar fi creierul şi coloana vertebrală. Este cauzată de un tip de bacterii numite Mycobacterium tuberculosis. Deoarece vaccinurile pentru tuberculoză sunt frecvente (vaccinarea se face în general în prima zi după naşterea bebeluşului), această boală, practic, ar trebui să lipsească – din păcate totuşi, există foarte multe cazuri de tuberculoză.

Reporter: Cum se infectează copiii cu tuberculoză?

Dr. Iulia Catrinoiu: Cea mai obişnuită modalitate prin care un copil este infectat cu tuberculoză este de a lua boala de la o persoană care suferă de tuberculoză. Principala cale de răspândire a TBC-ului este calea picăturilor – micobacteriile patogene sunt prezente în secreţiile persoanei bolnave. Aşadar, tuberculoza se transmite prin aer, la fel ca o răceală sau o gripă. Când o persoană bolnavă tuşeşte, strănută, vorbeşte, râde sau cântă, sunt eliberate mici picături care conţin germenii. Dacă respiraţi aceşti germeni, sunteţi infectaţi.”

Reporter: Care sunt simptomele de tuberculoză la copii
Dr. Iulia Catrinoiu:
Tuberculoza la copii este o boală interesantă, deoarece poate avea atâtea forme. Aşa cum am menţionat mai sus, boala poate cuprinde diverse organe ale corpului. De asemenea, trebuie menţionat că nu întotdeauna primul contact al unui copil cu tuberculoza conduce imediat la apariția bolii. Bacteriile care intră în corp ajung în ganglionii limfatici, unde apare fenomenul numit necroză seroasă. Cu toate acestea, organismul uman nu rămâne inactiv. În tot acest timp el încearcă să lupte cu micobacteriile.


Reporter: Se poate vindeca tuberculoza la copii?
Dr.Iulia Catrinoiu:
Tuberculoza este, cu siguranţă, o boală gravă, dar un lucru se poate spune despre aceasta: cu tratament precoce şi cu îndrumare adecvată, există şanse foarte mari de vindecare. Se pare că succesul terapeutic în cazurile de infecţii micobacteriene, care nu prezintă rezistenţă la medicamente, este chiar la aproape 100% dintre pacienţi.


Rep. Cum prevenim răspândirea tuberculozei ?
Dr.Iulia Catrinoiu:
O persoană care are TBC activ la plămâni poate infecta şi alte persoane. Din acest motiv, medicul va recomanda ca micuţul să rămână în casă în primele săptămâni de tratament, până când nu mai este contagios. În acest timp, ar trebui să evite locurile publice şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă şi persoanele infectate cu HIV. Va trebui să poarte o mască specială dacă are vizitatori sau dacă trebuie să mergeţi cu el la cabinetul medicului.”