„Traim vremuri dificile iar noi farmacistii avem un rol foarte important. Nu trebuie incurajat consumul excesiv de vitamine. Pacientii trebuie sa ceara sfatul medicului!” declara Viorela Tarcomnicu-proprietarul lantului farmaceutic Al Shefa

0
2714

“Consumul de medicamente a fost însă atipic, cel mai probabil ca rezultat al trecerii prin pandemia de coronavirus: Cresterea apare la medicamentele fără prescripție (OTC, suplimente), valoarea acestora progresând cu 25%, cea mai mare creștere din ultimii 10 ani. Creșterile sunt mari pe zona de Paracetamol și Ibuprofen (simplu și combinatii), duble față de aceeași perioadă a anului 2018 și cu un avans cu 40% față de trimestru – din 2019”

Interviu realizat cu farmacist Viorela Tarcomnicu-proprietara Al Shefa unul din cele mai mari lanturi de farmacii din Oltenia.

Alina Trana :Care au fost cele mai căutate produse farmaceutice de la declansarea stării de urgență si pana in prezent?

Farmacist Viorela Tarcomnicu: Imediat după declararea stării de urgență, pe fondul panicii, cererea a fost foarte mare pentru vitamina C, paracetamol, vitamina D, antiinflamatoare, antitusive, diferite combinații pentru dureri în gât (în general, tratamente pentru prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii), dar și pentru măști, mănuși și soluții dezinfectante – produse pe care oamenii au dorit să le aibă în casă, pentru a se proteja de infecția cu noul coronavirus. Măștile au fost la mare căutare, chiar dacă în perioada stării de urgență nu a fost obligatorie purtarea lor în spații publice închise. Am observat o cerere crescută pentru acestea încă de dinainte de declararea stării de urgență. Cererea pentru măști a crescut mai ales după ce în spațiul public au început să apară tot mai multe recomandări în favoarea purtării lor, asta după ce inițial specialiștii în sănătate publică și autoritățile, la nivel global, au sfătuit populația că nu este nevoie să le poarte. Cel mai probabil pentru a nu epuiza stocurile dedicate personalului medical,dar și pentru că fluxul de oameni în spațiile publice era mai scăzut, pe fondul carantinei, deci și riscul de transmitere – mai mic. Utilizarea frecventă a substanțelor dezinfectante, dar și igiena sporită a condus și la o crestere importanta a acestor produse. Noi ca si lant de farmacii am am preparat în receptură un produs bazat pe vitamine ,dar trebuie stiut ca nu incurajam consumul excesiv. Cresterea imunitatii organismului nu se face peste noapte iar noi farmacistii lantului Al Shefa i-am sfatuit pe pacienti sa nu consume excesiv aceste vitamine.

A.T: La începutul epidemiei în țară au circulat multe știri false cu privire la medicamente care ajută în lupta cu Covid-19 sau care întăresc sistemul imunitar. V-ați confruntat cu astfel de cazuri în care au venit clienți cu liste de pe internet? Ne puteți da mai multe detalii despre aceste „mituri” pe care le-ați auzit de la clienți?

Farmacist Viorela Tarcomnicu: Așa este, oamenii au fost influențați rapid de știrile false și de teoriile vehiculate în jurul COVID-19. Este de înțeles la nivel uman, panica ne determină să recurgem la auto-medicație și să încercăm să găsim „leacuri miraculoase”. De exemplu, mulți pacienți ne solicitau o listă de medicamente care a circulat în mediul online cum că ar fi folosită de medicii din anumite spitale.

A.T.: Ce stocuri de medicamente și-au făcut românii?

Farmacist Viorela Tarcomnicu: Așa cum unii dintre ei și-au făcut și stocuri de făină, mălai, drojdie și alte produse considerate esențiale în situații de criză, în farmacie, în primele zile, asa cum v-am mai spus cererea a fost foarte mare pentru vitamina C, paracetamol, vitamina D, mănuși, dezinfectanți, măști, antiinflamatoare, antitusive și diferite combinații pentru dureri în gât. Paracetamolul a fost un caz aparte. Cei mai mulți pacienți au dorit să îl aibă în casă, depășindu-ne și nouă așteptările. Traim intr-o perioada dificila,atipica,iar noi farmacistii avem un rol extrem de important :nu trebuie incurajat consumul excesiv de medicamente Trebuie sa ne pastram echilibru atat cat putem.