Interviu realizat cu managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” -Dr.Adina Turcu
Suntem pregatiti pentru valul 4 al pandemiei ,deși ne dorim mult să nu avem parte de el.Sperăm ca în urma imunizărilor la nivelul populației cu risc extrem să fie un număr mai mic de pacienți infectați.
Ziarul Sănătatea: Cum a fost acest an și jumătate pentru echipă?
Dr. Adina Turcu -manager Spitalul Victor Babeș: Îmi aduc aminte de primul caz din 6 Martie 2020.Am fost nevoiți să-l preluăm dat fiind profilul spitalului. Este adevărat că a fost un impact dur, a fost un impact emoțional greu de gestionat, a fost greu să ne obișnuim cu echipamentele pe care trebuia să le purtăm tot timpul,să respectăm anumite circuite și protocoale,dar in permanență ne-am susținut unii pe alții,am avut grijă să fim informați și sa asigurăm suportul psihologic al echipei, pacienților și cât am putut și familiior acestora.
Ziarul Sănatatea: Dacă va veni un alt val ,sunteți mai pregătiți decât la începutul pandemiei?
Dr. Adina Turcu: Cred că ar fi un pic mai simplu daca se poate spune așa pentru că aproape 80% din personal este imunizat și are mult mai multă încredere atunci când trebuie să intre în zona roșie cu pacienți infectati.Nu uitați ca în urma cu 1 an si jumatate ,personalului ii era teama,acum însa am depășit această situație. Astazi avem doar 15 pacienți infectati,internați.Am trecut de 7000 de pacienți externati în urma infecției cu Sars Cov 2.Asadar am tratat 7012 pacienti Covid si am avut 160 de decese. Avem altă experiență,suntem mult mai pregătiți să facem față în lupta cu boala.Așteptăm sprijinul echipelor de specialitate,focusate pe noi scheme de tratament care sa combată noua tulpină a virusului.
Ziarul Sanatatea: Echipele medicale din acest spital sunt pregatite pentru a face fața unei noi confruntari cu o alta tulpina a acestui virus?
Dr. Adina Turcu: Fiind spital cu specific vă spunem ca suntem pregatiti. Avem echipa de tratament și este rolul epidemiologilor sa gestioneze aceasta situatie,sa emita metode pentru a nu fi pusi in situatia de a nu se transmite intr-atat de mult la nivelul regiunii noastre ,mai ales ca suntem județ de frontiera cu risc crescut. Este adevărat că schema de tratament, având în vedere experienta cazurilor trecute este pregatită.
Ziarul Sanatatea: De ce v-a fost cel mai tare frică?
Dr. Adina Turcu: Cea mai mare spaimă era să nu ne contaminăm în afara spitalului,pentru că în spital eram și suntem protejați .Cea mai importantă era dezechiparea când ieșeam din sector,pentru ca dacă atingeai fără să-ți dai seama echpamentul putei să te infectezi foarte ușor dar și infectarea în comunitate,în familie etc. Făceam exerciții zilnice de echipare și dezechipare.Avem și în acest moment sectoare unde dezechiparea se face cu suport.
Ziarul Sănătatea: Care a fost cel mai dramatic caz?
Dr. Adina Turcu: Au fost multe,dar unul de care am fost marcati cu totii a fost un pacient de 47 de ani care a avut semne clinice de externare, dar care din păcate în noaptea de dinaintea externarii a decedat. Au decedat 160 de persoane si toate au fost cazuri grele.Dar 7012 persoane au fost salvate .
Ziarul Sanatatea: Se făcuseră investitii in spital înainte de declansarea pandemiei?
Dr.Adina Turcu: Am avut norocul sa fie incepute investitiile in spital.Ulterior am primit bani sa achizitionam primul sistem PCR .Am primit banii de la Primaria Craiova.Se continua investitiile in acest spital ,în prezent se deruleaza 2 proiecte europene: unul are ca scop cresterea eficientei energetice a cladirilor Spitalului Victor Babeș, valoarea acestuia este de 18 mil.lei. Celalat proiect este al Spitalului scris cu suportul Directiei de implementare fonduri europene din Primaria Craiova și are drept scop achiziția de aparatură medicală in ziavaloare de 48 mil.lei.Serviciul de achiziții a Spitalului are în derulare achizitia de aparatura medicala pentru ca termenul limită este 1 septembrie anul acesta. Vom lua un computer tomograf, un aparat de radiologie fix, 2 aparate de radiologie mobile ce vor fi distribuite pe secții,un echograf portabil si foarte importantă este achizitia unei stații proprii de oxigen și un stocator de oxigen. Dispunem de un astfel de sistem dar el este inchiriat. Vom achizitiona echipamente de protectie pentru a fi pregatiti daca ne vom confrunta din nou cu multi pacienti. Trebuie sa ne luam dezinfectanti,un robot cu ultraviolete pentru dezinfectia saloanelor. În terapie intensiva avem echipamente,am primit donatii si ajutoare si din partea societatii civile.Am fost privilegiati.Ne-au ajutat foarte multi.
Ziarul Sanatatea:Care au fost lunile cele mai critice in spital ?
Dr.Adina Turcu: Cea mai grea perioada a fost chiar in urma cu un an.Imi aduc aminte ca in lunile iulie si august nu mai aveam paturi pentru bolnavi. Am avut pacienti care statea si pe hol.Au fost cele mai grele momente pentru pacienti, personal, familii etc. Am avut si colegi medici si asistenti printre cei internati atunci.Din pacate am pierdut chiar un coleg din spital.Avea 65 de ani.
Ziarul Sanatatea: In departamentul de copii cum s-a desfasurat activitatea ?
Dr.Adina Turcu: Am avut copii internati cu Covid,avem si acum o mamica internata cu un copil infectat. Se desfasoara activitatea si in sectorul covid si non covid , pentru ca sectia de copii este foarte solicitata.
Ziarul Sanatatea: Cum stati cu personalul. Este suficient?
Dr.Adina Turcu: Da, avem personal suficient. Acum insa este perioada concediilor.Trebuie sa recuperam concediile de anul trecut. Am putut acorda aceste concedii. In momentul acesta avem internati doar 9 pacienti Covid pe sectie si 6 pe Terapie Intensiva. Desfasuram activitatea pe zona rosie doar pe 2 sectoare.
Ziarul Sanatatea: Cei care sunt internati acum si sunt infectati sunt vaccinati?
Dr.Adina Turcu: Nu, nu sunt vaccinati. Peste 95% nu au vaccinul facut iar ce care sunt internati nu sunt infectati cu noua tulpina.