Articol realizat de Antoaneta Popa- psihoterapeut
Ziarul Sanatatea: Ce anume îi aduce pe copii în terapie?
Psihoterapeut Antoaneta Popa: Suntem tentați să răspundem, că sunt agresivi sau retrași, că au suferit traume, că nu se descurcă la școală.
Toate acestea sunt simptome și reacții.
Ziarul Sănătatea- Dar ce anume cauzează aceste reacții și simptome?
Psihoterapeut Antoaneta Popa: Din practica mea de Cabinet, majoritatea copiilor care ajung în terapie se confruntă cu două probleme de bază.
Mai întâi, aceștia au dificultăți în a stabili un contact bun cu părinții, profesorii, colegii. În al doilea rând, au un simț deficitar al sinelui. Ziarul Sanatatea: De ce nu au copiii contact bun cu cei din jur?
Psihoterapeut Antoaneta Popa: Copiii care au probleme emoționale din cauza unor traume sau din alte motive tind sa se rupă într-un fel; ei își vor anestezia simțurile. Un copil mic va face orice pentru ca nevoile sa-i fie împlinite. El știe că nu și le va putea împlini de unul singur. Pentru a supraviețui este complet dependent de adulții din viața lui. În afara de nevoile de baza, un copil mic se dezvolta bine arunci când primește dragoste și aprobare. Un alt factor este furia copiilor, un subiect atât de discutat. Pentru a înțelege mai bine ce i se întâmplă unui copil care experimentează furie am să dau un exemplu. Un copil este supărat pe tatăl lui, care îi spune sa se liniștească si să nu îl mai deranjeze. Ce învață copilul? Copilul învață că este inacceptabil să-și exprime furia. Astfel, copilul ascunde acest sentiment. Totuși, organismul, aflat într-o căutare permanenta a stării de sănătate, se străduiește să se alinieze la aceasta stare, să o exprime în vreun fel. Din nefericire, acest sentiment este exprimat,de cele mai multe ori, în moduri nepotrivite sau chiar dăunătoare pentru starea lui generală de bine. Ziarul Sănătatea: Cum reacționează în general copii?
Psihoterapeut Antoaneta Popa: Pot împinge sentimentele în interiorul lor.
Un astfel de copil are dureri de cap, dureri de stomac sau este foarte liniștit și retras. Un alt copil poate să se îndepărteze de sentimente. Dar organismul are nevoie să se elibereze de aceasta energie. De aceea acest copil se exteriorizează, se bate cu alti copii, lovește. Ziarul Sanatatea: Îi putem ajuta pe copii sa deblocheze sentimentele?
Psihoterapeut Antoaneta Popa: Da, este nevoie de muncă pentru a descoperi aceste sentimente îngropate și, adesea, descoperim că furia este amestecată cu tristețe sau rușine. Ziarul Sanatatea: Cum definiți aceste comportamente?
Psihoterapeut Antoaneta Popa: Majoritatea acestor comportamente apar ca rezultat al autoreglarii organismului și a faptului ca acesta se află în căutarea stării de sănătate. Comportamentele problematice sunt de fapt, moduri în care copilul se protejează pe sine. În schimb, aceste comportamente îi creează copilului probleme, cauzează îngrijorare, afectează sănătatea fizică, consuma energie și, mai ales, se permanetizează.
Ziarul Sanatatea: Ce nu trebuie să facem ca părinți?
Psihoterapeut Antoaneta Popa: Nu trebuie sa îi pedepsim, din moment ce copilul nu are puterea de a- și exercita controlul asupra acestor reacții. Iar dacă încetează, atunci un alt comportament inadecvat le va lua locuZiarul Sanatatea: Ce facem cu privire la toate astea?
Psihoterapeut Antoaneta Popa– Atunci când un copil ajunge la mine la terapie, știu că el a pierdut ceva ce avea, capacitatea de a-și folosi simțurile, corpul și intelectul pe deplin. Sarcina mea este să il ajut sa ne descopere și sa recâștige acele părți. Se folosesc diverse tehnici creative și expresive. Aceste tehnici reprezintă proiecții puternice și oferă o punte către lumea interioara a copilului. Ziarul Sanatatea: Câteva sfaturi pentru părinți.
Antoaneta Popa- Psiholog clinician– Primul meu sfat este sa privească lumea prin ochii copiilor lor. Atunci când privim lumea prin ochii unui copil de un an, de cinci ani sau de treisprezece ani, putem să le înțelegem comportamentul. Pe acest tip de înțelegere se construiește un stil de educație parentala eficient, corect, în acord cu nevoile de dezvoltare ale copilului.
Antoaneta Popa
Psiholog clinician
Psiholog cu drept de liberă practică în psihologie educațională și vocaționala
Expert în consiliere parentala
Telefon: 0740301205