“Pacientilor oncologici care sunt depistati pozitivi in urma testarilor pentru depistarea Coronavirusului li se sisteaza tratamentul citostatic “ declara conf.univ.dr.Ionela Rotaru-seful Clinicii de Hematologie Filantropia

0
4335

Interviu realizat cu seful Clinicii de Hematologie din cadrul Spitalului Filantropia Craiova-conf.univ. doctor Ionela Rotaru

Cum functioneaza acum clinica de hematologie ?

In acest moment clinica functioneaza cu 55 de paturi pentru spitalizarea continua si 4 paturi pentru spitalizarea de zi.Sigur ca in aceste conditii clinica nu functioneaza la capacitate normala pentru ca un etaj ,adica 23 de paturi sunt alocate pacientilor oncologici care vin sa se interneze dar mai intai trebuie triati si izolati,testati pentru Covid si asta-nseamna ca fiecare pacient sa stea singur in salon cu baie proprie pana la aflarea rezultatului in urma testarii.
Toti pacientii care sunt in curs de chimioterapie sunt testati pentru ca un pacient oncologic care este pozitiv si chiar asimptomatic nu are voie sa primeasca tratament citostatic .
De ce nu primeste tratament citostatic ?
Pentru ca acest tratament agraveaza infectia si riscul de complicatii severe cu mortalitate ridicata creste. Orice tratament citostatic nu se face unui pacient cu infectie.
Acesta este motivul pentru care toti pacientii oncologici in curs de chimioterapie trebuie testati cu maxim 48 h inaintea administrarii tratamentului specific bolii .
Cati pacienti ati testat ?
Avem in jur de 460 de teste facute pacientilor nostri si nu avem niciun pacient depistat pozitiv.
Modalitatea de abordare este „safe”,pentru ca nu a fost admis in clinica niciun pacient purtator, asimptomatic care ar fi putut imbolnavi alti pacienti.
Cate modalitati de internare aveti ?

Avem doua modalitati de internare :pacientii care se adreseaza clinicii noastre si sunt in curs de chimioterapie daca sunt in stare grava si necesita internare imediata sunt spitalizati.Sunt dusi la etaj unde functioneaza izolatorul,primesc ingrijire medicala pana la aflarea rezultatului testului.Daca testul este negativ coboara in salonul non-covid al sectiei.
Ceilalti pacienti care fac chioterapie dar sunt stabili si nu au nevoie de spitalizare imediata ,semneaza un consimtamant si stau in izolare la domiciliu.

Sunt multi pacienti cu boli hematologice?
Da,adresabilitatea este mare din pacate mai ales acum pentru ca nu functionam la capacitate maxima ,fiind singura clinica de Hematologie din Oltenia.
Avem din ce in ce mai multe persoane tinere care vin cu boli hematologice.Le spuneam si studentilor mei ca in 1995 cand am facut rezidentiatul,vedeam o leucemie acuta o data pe an.Acum sunt perioade cand vin si 2-3 cazuri noi pe saptamana,ceea ce este foarte mult.Sunt pacienti tineri multi,fragili,mai ales din punct de vedere al imunitatii dar si emotional.Impactul la un pacient tanar cand afla un astfel de diagnostic este dramtic.Atunci cand un pacient tanar vine sa faca cura de citostatice ne incarca si pe noi emotional.Incercam sa-i ajutam,avem si psiholog in clinica si-l rugam sa ii ajute.
Cum debuteaza boala la pacientii tineri?
Debutul este brusc,acut ca in leucemie sau unul cronic. Varsta pacientilor cu boli hematologice a inceput sa scada.Spre exemplu un pacient cu mielom clasic avea varsta de 60 de ani,acum avem pacienti si de 40 de ani.Ultimul caz a fost o pacienta de 26 de ani.Mielomul clasic se numea in manualele de semiologie:”anemia batranilor in baston”,varstnici palizi si cu dureri osoase. Acum intalnim aceasta boala la pacienti mult mai tineri.
Cum se manifesta aceasta boala?
Simptomele sunt generale:astenie fizica,scadere ponderala si febra fara sa aiba o infectie dovedita !
In situatia limfoamelor maligne,pacientii isi descopera singuri adenopatii periferice si incep investigatiile.
Imi amintesc de un pacient cu leucemie acuta limfoblastica cu care stateam de vorba mereu si intr-o noapte cand eram de garda mi-a povestit:”Seara cand ma pun in pat,ma incurajez,nu ma mai gandesc la boala si zic ca sunt sanatos.Dimneata primul gand care-mi vine-n minte este acela ca am mai apucat inca o zi! Este ca mesajul de eroare al calculatorului…il stergi si el reapare! „Au trecut 20 de ani si pacientul traieste.Avem pacienti care se vindeca.Baza o reprezinta genetica.In leucemiile acute si in limfoame exista niste teste genetice prognostice care se fac la diagnostic ,pacientul se incadreaza intr-o grupa prognostica si tratat conform prognosticului.In leucemiile acute nu toti pacientii au indicatii de transplant medular.La unii boala este agresiva,altii nu raspund la tratament ,dar si pacienti care se vindeca.
In Romania se face transplant de maduva ?

Da,se face la Clinica de Transplant de la Fundeni.Se poate face transplant de la donator sau din banci de celule Stem si autotransplant.
Exista in Romania o banca de celule Stem in care ne putem inscrie.Ni se face un profil si suntem inscrisi in baza de date.In momentul in care apare un pacient care are nevoie si este compatibil cu cel care se afla in baza de date a bancii,este anuntat si se face donarea.Donare se face foarte usor este ca o transfuzie,este o recoltare de celule Stem din sangele periferic.Sursa pentru celule Stem poate sa fie maduva osoasa,din sangele periferic al pacientului sau al donatorului sau din cordonul ombilical.S-a renuntat din ce in ce mai mult ca aceste recoltari din cordonul ombilical sa fie sursa pentru transplant deoarece celule sunt foarte tinere si dureaza foarte mult recuperarea hematologica dupa injectarea acestor celule.In al doilea rand fiabiltatea acestor celule nu este garantata-celule pot fi folosite doar pentru copilul din al carui cordon au fost recoltate,iar la decongelare nu stim cat la suta sunt viabile.
In Clinica acum avem conditii foarte bune,pacientii cu probleme grave in aceasta perioada au avut prioritate.Ceilalti au primit consilere la telefon si au revenit acum in Clinica pentru tratament.Suntem doar 6 medici dar incercam sa oferim pacientilor nostri cele mai bune consultatii.