„Anemia o întâlnim frecvent la multe femei însărcinate “ declară dr. Janina Goanta-medic hematolog Centrul Medical Open Med Health Care

0
3920

Sarcina este asociată cu o mare varietate de modificări fiziologice în aproape toate sistemele de organe ale corpului, incluzând și sistemul hematopoietic, direct sau indirect, declara doctor Janina Goanta -medic hematolog in cadrul clinicii OpenMed Health Care.

Aceste modificări variază de la creșterea volumului plasmatic și masa celulelor roșii din sânge, leucocitoza și modificările imunologice adaptive la starea relativ hipercoagulabilă a sarcinii și tind să înceapă cât mai devreme ca a șasea săptămână de gestație cu rezoluție începând cu săptămâna 6 postpartum.

Care sunt afectiunile hematologice in sarcina ?

Dr. Janina Goanta: Odată cu efectuarea analizelor de sânge specifice sarcinii, nu de puține ori, ne atrag atenția valorile modificate ale acestora, care, aparent nu sunt în limitele normale conform laboratorului unde s-au efectuat. Deși prima reacție este una de îngrijorare, și putem spune că este una normală în acest context, trebuie să subliniem faptul că, deși sarcina nu este o boală, ea induce diverse modificări fiziologice ale parametrilor organismului, normale astfel pentru starea de graviditate; totuși, acestea trebuie atent evaluate, împreună cu specialistul care vă monitorizează sarcina (și dacă există semne de întrebare este bine să le discutați) pentru a decela eventualele modificări patologice (uneori fiind destul de dificil în a face această diferență.

Ce modificari hematologice survin in cursul sarcinii?
Dr. Janina Goanta: Vom enumera succint modificările hematologice obișnuite survenite în cursul sarcinii pentru că apar o serie de schimbări fiziologice ce interesează practic toate liniile sangvine:

  • Linia leucocitară: se caracterizează printr-o leucocitoză (creștere), începând cu a doua lună de sarcină, cuprinsă între 9.000-15.000/ml.
  • Linia eritrocitară: apare așa numita „anemie fiziologică” (explicată prin creșterea volumului plasmatic cu aproximativ 50% -1200 ml la prima sarcină, respectiv 1.500 ml la multipare – și creșterea masei eritrocitare cu „doar” 25%; această diferență explică parțial și creșterea VSH-ului).
  • Linia trombocitară: asociază o scădere a numărului de trombocite (dar nu sub 150.000/mm3) din cauza hemodiluției.
  • Sistemul enzimatic fibrinolitic: spre finalul sarcinii, activitatea fibrinolitică scade, la fel și acțiunea activatorilor plasminogenului; cresc fibrinogenul și produșii de degradare ai fibrinei; creșterea concentrației plasminogenului se face în paralel cu cea a fibrinogenului.
  • Factorii de coagulare: majoritatea factorilor de coagulare cresc, cu excepția factorilor XI și XIII (sarcina se caracterizează printr-o stare de hipercoagulabilitate). Cantitatea de fibrinogen se dublează în general până la termen, factorul IX rămâne nemodificat, factorul VIII crește accentuat, iar factorul XIII scade; antitrombina III și antifactorul X scad ușor.

Spuneti-ne care este cea mai frecventa afectiune aparuta in timpul sarcinii?
Dr. Janina Goanta: Anemia, o întâlnim la aproximativ 75% din gravide (variind în funcție de factorii socio-economici, educaționali, alimentari, paritate etc). Numărul crescut de sarcini, mai ales fără o pauză între ele, reprezintă de asemenea un factor de risc favorizant.În sarcină, după cauzele care le produc, anemiile se pot clasifica ca fiind:

  • Prin diluție (anemie fiziologică de sarcină);
  • Prin pierdere de sânge (acută/cronică);
  • Distrugerea crescută a hematiilor (hemoliza): congenital, mecanism imun, agenți mecanici, agenți fizici.
  • Scăderea producției de hematii: anemii din boli cronice, insuficiența endocrină – tiroidiană/hipofizară, anemia din insuficiența renală, deficit de fier sau acid folic, reducerea precursorilor eritroizi în aplazia medulară, infiltrația măduvei osoase (leucemie, carcinoame, mielom multiplu, limfoame maligne).
  • Anemia feriprivă se datorează unui aport insuficient de fier, fumatul reprezentând, de asemenea, un factor de risc important. Aceasta reprezintă cea mai frecventă formă de anemie întâlnită în sarcină, afectând până la 50% din gravide în trimestrul II și III (anemia feriprivă izolată sau în asociere cu deficitul de folați reprezintă 85% din totalul anemiilor).